Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balaton-felvidék egyik ékszerdoboza, amit egyszer legalább látnod kell

Minden évszakban remek lehetőségeket rejt ez a gyönyörű település. Sétálni, túrázni minden évszakban lehet, más-más oldalát fedezhetjük fel közben Tapolcának.

Tapolca és környéke valóságos kis gyöngyszem a Balatonnál. Kár lenne kihagyni a bakancslistánkról. Mit érdemes csinálnunk? Felsorolni is nehéz…

Merülj el a Tavasbarlang titkaiba

A város szívében található Közép-Európa egyedülálló látványossága, melyet 1903-ban fedezték fel egy kutatás során és 9 évvel később a nagyközönség számára megnyitották. Azóta töretlen népszerűségnek örvend. E csodálatos háromszintű barlangrendszert a karsztvíz formálta, melynek hossza 3280 méter. Az alsó és felső járatok egy részét 19 Celsius fokos víz borítja.

Tavasbarlang fotó: flickr.com

A Tavasbarlang nagyobbik része víz alatt van, nem látogatható, de mintegy 300 méteres szakasz áll nyitva, amelyből 180 méter a csónakkal körbejárható. A víz változó mélységű, a tiszta vízben jól láthatók az alsótermekbe vezető lejáratok is. Túl azon, hogy pazar látvány tárul elénk a barlang klímája gyógyhatású. Általánosságban 20 Celsius-fok körül tehető a hőmérséklet, a 90 %-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget.

Romantikázz a pároddal

A Malom-tó kiemelt hely nemcsak Tapolcán, hanem a környéken is.

Mediterrán, romantikus hangulata csábítja a turistákat, ahol megpihenni, sétálni garantáltan hűsítő. Közel a tóhoz található a Marton Galéria, mely Marton László szobrászművész kiállításának ad otthont. Budapesten a Duna-korzón található a Kis királylány szobor, melynek másolata megtalálható a városban.

Tavaszi Tapolca fotó: Dancs István

Emlékezz az iskolás évekre

Ha kíváncsiak vagyunk milyen lehetett egy korabeli iskola, akkor irány az iskolamúzeum, melyet régi kántorházból alakították ki. A múlt század elejéről származó korhű tanterem kiválóan őrzi a régi iskolák hangulatát. Nosztalgiázás után menjünk el a Templom-dombon található romkertbe is, ahol a város régi központja volt. Itt látható még ma is a középkori vár fala és a régi kapu előtt elhelyezkedő farkasverem.

Kirándulj bazalthegyek közt

Tapolcai-medence bazalthegyei tavasszal kezdik igazán megmutatni páratlan szépségüket, amikor valóságos tarka virágszőnyeg fogadd bennünket. A medence legmagasabb tanúhegye a Balaton szerelmesei körében igazán jól ismert Badacsony, míg a Csobánc leginkább a hegy lapos tetején található várról híres.

Bazaltorgonák fotó: Mészáros Norbert

Ha eddig bárki is kételkedett Tapolca szépségébe, akkor itt a bizonyíték! Ugye, hogy meggyőztelek?

Zsófi