Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balatoni hármas körút

Mi a közös a Szépkilátó, a Festetics-kilátó vagy épp a Halászok emlékműve között? Hát persze, hogy a Balaton, de hogy hol bukkanhatsz rá e csodákra? Mi megmutatjuk a következő úti céljaid!

Első úti cél: Balatongyörök

A Balaton északi oldalának egyik gyöngyszeme e község, ahol olyan panoráma tárul elénk, amit sosem feledünk. Ehhez nem kell mást tennünk, mint eljutnunk a Szépkilátóba. Elénk tárul Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Tapolcai medence tanúhegyei, szinte körülölelik a tájat. A látványt csak tovább fokozza a Szigligeti vár képe. A távolban magasodó várfalak pedig igazi történelmi hangulatot idéznek elő. A Római kori vigasságokat a területen rendezik meg minden évben, mely a rómaiak egykori jelenlétének, és napjainkban is jelenlévő borkultúrának állít fel emléket. Gyalogosan, biciklivel is megközelíthető a kilátó.

fotó:balaton.info

Ám nem csak ez az egyetlen kilátó itt. A balatongyöröki Garga-hegyen találhatunk még egy kilátót, melyet 1972-ben építettetett a Keszthelyi Erdészet. 2013-ban maga az építményt teljesen teljesen kicserélték. Nevét Bél Mátyás lelkész, tanár és polihisztor után kapta. Az ő nevéhez kapcsolódik az a ötkötetes könyv, melyben először írta le Magyarország történeti-földrajzi ismertetését.

Bél Mátyás kilátó fotó:Mészáros Norbert

Balatongyörökön járva még a gyerekekkel is csodálatos élményt élhetünk át, ha Pele Apó ösvényét körbe járjuk. Soós-öbölből is fenséges kilátást kapunk, ahonnan biztos felejthetetlen naplementét csodálhatunk meg. Látogassunk el a község külső területén található Büdőskút pusztára is, amely az egykori itt található forrásról kapta a nevét. Ma már elapadt, de remek kirándulóhely családok számára.

Napfelkelte a Soós öbölben fotó:orszagalbum.hu

Második úti cél: Gyenesdiás

2012 tavaszán nyitotta meg kapuit, a 4,2 hektáros területen a Festetics Imre Állatpark, ahol nem csak a gyerekek, de a felnőttek is órákat el tudnak tölteni. Itt szamarat simogatni szinte kötelező, de a kecskék, libák, nyulak, tyúkok és juhok sem hagynak unatkozni minket.

fotó: balaton.info

Panorámában sem lesz hiányunk, ugyanis itt található a Festetics-kilátó, ahonnan rálátunk a Keszthelyi-öbölre. Természetesen nem csak a kilátásban gyönyörködhetünk, hanem megcsodálhatjuk a Keszthelyi-hegység védett növényritkaságait. Van itt még erdei tornapálya és focipálya is, de ha piknikezni szeretnénk, akkor minden meg van itt, mi ehhez kellene.

Gyenesdiás még számos különlegességgel büszkélkedhet, itt van még a felújított Darnay (Dornyai) pince, a régi Bálványos regős prés vagy a Pásztorház, ami számos kilátásnak ad otthont.

A természetet kedvelők és a természetjáró turisták sem fognak unatkozni, hiszen a Keszthelyi-hegység remek lehetőséget nyújt erdei gyalogtúrákhoz, melyet mindenki élvezni fog. Változatos erdők, növények, kilátótornyok, pihenőhelyek járulnak hozzá ahhoz a nyugalomhoz, mely igazi testi és lelki feltöltődést nyújt a rohanó hétköznapok után.

Harmadik úti cél: Vonyarcvashegy

Az északi parton elnyúló üdülőfaluban nyáron ne hagyjuk ki a borfesztivált, ahol élőkoncertek, népitáncbemutatók mellett helyi borászok kínálják portékáikat, ezzel is ápolva Vonyarc szőlőművelési és borászati hagyományait.

Látnivalókban sem kell szerénykedni a helynek, hiszen itt található  a 40 halász emlékhelye, mely Németh János keramikusművész keze nyomát dicséri. A dombormű alkotás idézi fel a csodás megmenekülés történetét. Minden év augusztusában színvonalas és változatos programmal itt rendezik meg a “40 halász emléknapot”, mely a ma élő balatoni halászok előtt hajol meg.

1999-ben létesült a Balatoni Halászok parkja, amely a turisták kedvelt emlékfotó készítő helyévé vált az évek folyamán. Ha látni akarunk még több különlegességet, akkor irány a Csándor-hegy, ahol a 7,38 m magas fénykereszt található. Már az odavezető út is pazar, hiszen csodás erdő ölel körbe minket és kísér el utunkon.

Kilátóban itt sem lesz hiányunk, mert csak ránk vár a Kitabel Pál-kilátó, amely a pados dolomitból felépülő 225 méter magas hegyen található. Még 2002-ben építette meg a Vonyarcvashegyi Önkormányzat segítségével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Vonyarcvashegy fotó: flickr.com

Kár lenne kihagyni ezeket a mesés helyeket!

Judit