Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Őszi bakancslista - 10+1 dolog, amit ne hagyj ki az ősszel

Szeptemberrel beköszöntött az őszi időszámítás, ám nem kell csüggednünk, mert a Balaton ezekben a hónapokban is vár ránk. Igaz más színeket, illatokat és lehetőségeket tartogat, de ez kedvünket nem fogja elvenni. Sőt! Íme őszi bakancslistánk, melyet mindenkinek szeretettel ajánlunk!

Add át magad a művészetnek! - Látogasd meg Balatonfüred kulturális ékkövét, a Vaszary Villát. Számos kiállítás mellett irodalmi, zenés és előadói estek is helyet kapnak, az impozáns épület falain belül.

Sétálj az őszi természetben! - Ha az időjárás kegyes, akkor mindenképp érdemes nagy sétákat tervezni a természetbe, hogy megismerjük a Balaton őszi arcát. A tanösvények erre a legalkalmasabbak! A Kis-Balatontól kezdve, a Szent György-hegyen át, a Káli-medencéig a csodálatos növényvilág, páratlan állatvilág ezer arcát mutatja nekünk.

A kép illusztráció.

Etess állatokat! - Számos vadaspark, rezervátum, park vár rád, ahol megcsodálhatod a különböző fajtájú állatokat mesés helyeken. Novemberig látogatható a Salföldi Természetvédelmi Major, egész évben a balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark, illetve a Veszprémi Állatkert.

Térj vissza a múltba! - A balatoni és környéki várak felfedezése során garantáltan lehetőségünk van visszatérni a múltba. Számos vártúra lehetőség van a Balaton partjánál, ami csak arra vár, hogy felfedezzük. Ha kíváncsiak vagyunk milyenek voltak az egykori hőskatonák lovaglós, kardozós jelenetei, akkor irány a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a Szigligeti vár, a várpalotai Thury-vár és a Sümegi vár.

Szigligeti vár fotó: Bátyi Gyula

Bámuld a csillagokat! - A bakonybéli Pannon Csillagdában vagy a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgálóban remekül fogunk szórakozni, hisz körbe vesznek minket az égi tünemények. Remek kikapcsolódás és tanulási lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a gyönyörű csillagokat, égitesteket.

Fedezzünk fel romokat! - A Balaton és környéke évezredek óta emberek lakta terület, ahol a történelem számos helyen ott hagyta lábnyomait, melyek valóságát ősi romok őrzik a vidéken. Ezek az épületek már önmagukban is csodálatosak, mert segítenek elképzelni, hogy milyen lehetett az élet élet István király koronázása vagy a török a pusztítások idején a Balatonnál. Irány Köveskál, Aszófő vagy Dörgicse!

Élvezd az ősz ízeit! - Ősszel sem kell lemondanunk a finom balatoni fogásokról. Persze fontos feltérképezni, mely éttermek, fogadók vannak nyitva, de számtalan helyet találunk ilyenkor, ahol finomabbnál-finomabb falatokat kóstolhatunk meg, legyen az egy hagyományos vagy egy újhullámos étterem. Próbálj ki olyan, melyet a nyáron kihagytál!

Borozgass, nevetss a barátokkal! - Remek kikapcsolódást nyújt, ha közösen a Köveskál- Szentbékkálla- Mindszentkálla-Kékkút négyszöget körbejárjuk és felfedezzük a helyi kis pincészeteket. Kóstoljuk meg a rizlingeket és rozékat. Elevenítsük fel a nyári élményeket együtt!

Leld meg az őszi békét! - Somogyvámos határában igazán különleges helyre bukkanhatunk: a Krisna-völgyre. Az itt élő, körülbelül 150 fős vallási közösség önellátó, ökofarmot és éttermet is működtetnek és rengeteg szép virágot gondoznak a 300 hektáros területen. Megéri elmenni!

Szüretelj! - Az ősz beköszöntével bőven rábukkanhatunk szüreti mulatságokra. Az egyik leghangulatosabb mulatság Tokaj-Hegyalján kerül megrendezésre. A szüret sokkal többről szól, mint szimpla munka. Egy igazi ünnepnek számít! A szőlőművelő ilyenkor egy egész évi munka gyümölcsével szembesül, melyet igazi ünnepi keretek között szed le. Szerencsére!

Györöki ősz fotó: BéZsé Photoblog

+1 Fotózd le az őszi Balatont! – Nem csak nyáron készülhetnek szebbnél szebb képek a magyar tengerünkről. Az őszi színekben pompázó táj egyszerűen páratlan. Üljünk le egy padra, nézzük a tó vizét, várjuk meg a naplementét és adjuk át magunkat a nyugalomnak!

Állíts össze Te is egy bakancslistát vagy használd a miénket! :)

Zsófi