Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Öt helyszín páratlan élményekkel

Te tudod hol van a Lovas kikötő? Mely település kapott Hild-díjat? Szeretnél látni földtörténeti maradványokat? Enni és inni akarsz egy jót? Mi megmutatjuk, mindezt hol lehet! Csak győzz választani!

Alsóörs

Aki szeretné kipróbálni milyen a hajósok élete, akkor mindenképp látogasson el az alsóörsi kikötő székhelyére, a Sport Yacht Charter-hez. Itt bérelhetünk vitorláshajót, hogy megcsodáljuk a Balatont és ha elfáradtunk akkor ugyanezen a helyen vacsorázhatunk egy finomat. Ám Alsóörs nem csak ezért az élményért csábító! Rengeteg csodálnivaló látnivalója van még.

Alsóörsi móló fotó: flickr.com

A helyi kőbányászat hagyományainak emlékművének számító Amfiteátrum, -melynek helyén egykor vörös kőbányászatra használt kőfejtő volt-, amely szabadtéri színházi előadásokkal csábítja az arra látogatókat. Itt van még a legrégebbi gótikus udvarház, a Törökház. Számos kulturális rendezvénynek és kiállításnak ad otthont évről évre.

Csopak

A gasztronómia és a helyi borok fellegvára az alig 2000 fős település. Itt jött létre a Csopaki Kódex és olyan borász-körökben jegyzett esemény, mint az őszi Olaszrizling Szerintünk. Éppen ezért, ha valaki igazán meg szeretné ismerni a környéket, először érdemes az ínycsiklandozó borokat tesztelni.

Bor kilátással fotó: flickr.com

Aki viszont inkább a kilátásban szeretne gyönyörködni akkor irány a Csákány-hegyen található Endrődi Sándor-kilátó, ahonnan rálátunk a Bakony déli lejtőire és a Balaton keleti medencéire. A fakilátó 1972-ben épült, amit a kék túraútvonalat követve érhetjük el, a túra végállomásaként akár egy jól megérdemelt kellemes pikniket is eltölthetünk itt.

Csopaki hangulat fotó: orszagalbum.hu

Felsőörs

Igazi kiránduló helyekkel, látnivalókkal bővelkedik.  Felsőörsön mindenképp kezdjünk egy kiadós sétával, amit a Forrás-hegyi tanösvény biztosít. Itt ráadásul igazi földtörténeti élményekben lehet részünk, mert megismerhetjük a Triász tenger földtani és állattani -lábasfejűek, tengeri liliomok, kagylós férgek- maradványait.

Balaton-felvidék legszebb román stílusú falusi temploma itt található, amely a XIII. század elején épült lila és vörös kőből. A templom Árpád-kori jelleg szinte semmit sem változott az évszázadok során.

Román stílusú templom fotó: flickr.com

Ne aggódjunk, mert se éhen, se szomjan nem hallunk. A Gelléri pince, Rózsa étterem vagy a Hamuház szeretettel vár minden vendéget!

Lovas

E piciny falu a Balaton-felvidéken található, melyet körbe ölelnek csodaszép szőlők és zöldellő erdők. Van itt számos menő pincészet és egy csodálatos kis főutca-a Lovas kikötő-, ami szinte felpezsdítette a község életét az utóbbi egy-két évben.  Romkocsmákra emlékeztető kávézónak ad helyet az utca, melyet az évek alatt közösségi szellemmel és nagy szívvel valósítottak meg.  Házi szörpök, környékbeli borok, finom pálinkák várják a vendégeket. Érkezzünk autóval, lóval, bringával a hely bárki számára nyitva áll. Az élmény pedig garantált!

Paloznak

A kis község neve ismerősen csenghet, mert minden évben megrendezésre kerül itt a Paloznaki Jazz és Bor Piknik nevű rendezvény. A Balaton északi-partján a Bakony déli lábánál található Paloznak, igazi falusi hangulatáról híres. 1998-ban a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Hild-díjat kapott. A két meghatározó tevékenység a borászat és a turizmus, de jellemző még a halászat is erre a területre.

Festmény Paloznakról fotó: flickr.com

Tele van csodás látnivalókkal, mint pl. az Árpád-kori templom gótikus részei, a református harangláb, a Diószegi-ház és a Pongrácz-kastély. Nem beszélve arról, hogy csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, az erdőkkel borított lankás domboldalakról.

Zsófi