Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Tanösvények a Balatonon 2.

Múlt héten már olvashattatok arról. hogy milyen kincseket és érdekességeket tartogatnak a tanösvények. Igazi természeti értékeknek, különleges állat-és növényvilágnak adnak otthont. Cikksorozatunk második részében további csodás helyeket mutatunk nektek, ahová mindenképp érdemes ellátogatni!

Csodálatos Tapolcai-medence és környéke

Bazaltorgonák, melyek a szemünk elé tárulnak fotó: orszagalbum.hu

A Szent György-hegyi "bazaltorgonák" az egyik legforgalmasabb tanösvény. A legtöbb természeti értékre lelhetünk a közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő útvonalon. A legelső tábla, a Szent György hegy földtörténetét mutatja be nekünk. Séta közben körülvesz minket a hegy csodás növényvilága, majd a "jégbarlang" állomásai után, a bazaltorgonáknál vezet fel az út, a 414 méteres csúcsig. Fáradalmainkat az elénk táruló, a Keszthelyi-hegység és a Balaton-felvidéki tanúhegyektől a Somlóig tartó felejthetetlen panoráma enyhíti. A kb. másfél óráig tartó körút a terület védett állatvilágának megismertetésével végződik. A sétaút jelképe az itt élő és védettséget élvező fűrészlábú szöcske.

Ha a szigligeti templomnál vagyunk, akkor ne hagyjuk ki a Kamon-kő tanösvényt. A templomtól induló majd visszaérkező 6 km-es út, a nevét, egy vulkanizmus emlékeit feltáró sziklavonulatról kapta. Séta közben találkozunk a Balaton-part egyik legszebb településének és környezetének értékeivel. Kezdve a falu hangulatos utcáival, melynek során megismerkedhetünk a népi építészettel, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével valamint megtekinthetünk egy Árpád-kori templomromot.

A szigligeti Szentháromság kápolna,háttérben magasodik a Badacsony fotó: orszagalbum.hu

Az utcát elhagyva érkezünk meg az erdőbe, ahol megcsodálhatjuk a terület növény- és állatvilágát, valamint a geológiai múlt fontosabb történéseit, az egykori tűzhányók világát is.

Keszthelyi-hegység ösvénye

Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb kőrútból álló 8.5 km hosszú 38 állomásból állóPele apó ösvénye, a gyermekeknek is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Ilyen jelölésű táblák jelzik Pele apó tanácsait a gyerekeknek fotó: balaton.info

Az erdei élőhely és természeti értékek megismerésére, segítségünkre van Pele úr, aki amellett, hogy kis unokájából igyekszik rendes pelét faragni, és szeretné, ha végre elindulna a peleélet rögös útján, számunkra is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát és kincsét.

Magas- Bakony nyomában

2015-ben az év tanösvénye lett a Boroszlán. Igazi túrának ígérkezik ha neki vágunk! A 7 km-es út Bakonybéltől néhány km-re, a Magas-Bakonyt átszelő Gerence-patak szurdokvölgyének 240 m-es szintjéről észak felé kezdődik. Majd átkapaszkodva a Kőris-hegy tetőrégiójába, 520 m-es magasságban visszafordul, és az Öreg-Szarvad-árok völgyén ereszkedik le az autóspihenő ölébe.

Ha rövidebb útvonalat választunk, akkor irány az Odvaskői-barlang, ahol letérve egy lépcsőn keresztül tudjuk megközelíteni a völgyet. A 2 km-es túra után pedig visszatérhetünk a kiindulási helyhez. A terület természeti értékeinek megismerését a  Kőris-hegy oldalán kiépített sétaúton található 8 tábla segít minket. Fontos tudnunk, hogy az önmagában visszatérő tanösvény csak szakvezetéssel lehetséges.

Az Attyai-láprét tanösvény Pápakovácsi felől közelíthető meg. Mintha egy elvarázsolt helyre érkeznénk, ami fákkal, bokorcsoportokkal van körbevéve. Az enyhén lejtő láprét pedig színes virágokkal van feldíszítve. Az út során rengeteg énekesmadárral találkozhatunk. Ha szerencsések vagyunk, akkor még pettyes gőtét is felfedezhetünk a sekély vízben.

Szívből ajánljuk a tanösvények megismerését. Nem csupán kikapcsolódást nyújtanak gyereknek és felnőttnek, de olyan páratlan élményekkel gazdagodhatunk általuk, melyek örökre belénk ívódnak.

Ne hagyjuk ki a Balaton által nyújtott lehetőségeket! Fedezzük fel, éljük át együtt!

Zsófi