Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Tippek az őszi szünetre, hogy biztosan ne unatkozz

Itt az őszi szünet az iskolákban, óvodákban. Ilyenkor mindig nagy dilemma, hogy mit csináljunk a gyerekekkel! Mi adnunk néhány ötletet, hogy hol és mivel is lehet eltölteni az időt! Ha süt a nap, ha esik az eső a Balaton akár az északi, akár a déli part csodáival még a legkisebbeket is leköti!

Egy biztos nem lesz idő az unatkozásra, hiszen a családbarát múzeumok, várak, tanösvények, állatos programok, igazi gyerek és felnőtt fárasztó pillanatokat ígérnek a Balatonnál!

Múzeumok birodalma

Sokan azt gondolják, hogy a gyerekek és a múzeumok két különböző világ, mert nem nagyon foglalja le őket. Ám ez a korántsem igaz! A keszthelyi múzeumváros telis tele van olyan kincsekkel, melyek órákra képesek lekötni a gyerekeket. Melyik gyerek ne csábulna el a Helikon Múzeumba, ahol órákon keresztül nézhetnek körbe-körbe zakatoló vonatokat egy óriás terepasztalon? Nem beszélve a Balatoni múzeumról, ahol kipreparált halaktól a kardokon és aranykincseken át a hajó makettekig minden van, amihez a Balatonnak köze volt az elmúlt 15 ezer évben. Sőt még virtuális körbe bicajozáshoz is van lehetőség. A kislányok pedig megtudhatják milyen babákkal játszottak egykor nagyanyáink, csak el kell látogatni a Babamúzeumba.

Kilátás a keszthelyi mólóról fotó: flickr.com

Azok a lurkók, akik már az óvodában a csillagos eget nézték, akkor a bakonybéli Pannon Csillagdában remekül fognak szórakozni, ahol október 25-től november 6-ig planetáriumi vetítést tartanak. Akik pedig imádják a kalózokat, akkor a balatonfüredi Vitorlás Múzeumot ajánljuk.

Várhódítások, látogatóközpontok

Ki nem szeretne csak egy napra királlyá vagy királynévá válni? A balatoni várak felfedezése során garantáltan lehetőségünk van mindezt átélni. Számos vártúra lehetőség van a Balaton partjánál, ami csak arra vár, hogy felfedezzük. Ha kíváncsiak vagyunk milyenek voltak az egykori hőskatonák lovaglós, kardozós jelenetei, akkor irány a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a Szigligeti vár, a várpalotai Thury-vár és a Sümegi vár.

Sümegi vár fotó: flickr.com

Ha a felszínen való kalandokat megunták a gyerekek, akkor irány a mélység, irány a  Tapolcai-tavasbarlang, amit senkinek sem kell már bemutatni.  A legjobb a helyben, hogy egész évben látogatható, és kb. 1,5 óra alatt be tudjuk járni, sőt még csónakázhatunk is egy jót.

Aki Tihany felé venné az irányt, akkor a Belső-tó partján található Levendula Ház parkját ajánljuk, ahol az őszi nádas élővilágát bemutató pallósor, illetve a benti kiállítás remek időtöltést kínál mindenki számára.

A tihanyi Belső-tó fotó:flickr.com

Séta tanösvényeken keresztül

Ha az időjárás kegyes, akkor mindenképp érdemes nagy sétákat tervezni a természetbe, hogy megismerjük a Balaton őszi arcát. A tanösvények erre a legalkalmasabbak! A Kis-Balatontól kezdve,  a Szent György-hegyen át, a  Káli-medencéig a csodálatos növényvilág, páratlan állatvilág ezer arcát mutatja nekünk.  Ismerjük meg együtt a Búbos Vöcsök tanösvényt, melynek névadója maga a madárfaj, amely gyakori látogató itt.

Ezen a fahídon kell átkelnünk, ha szeretnénk a Búbos Vöcsök tanösvényt végigjárni fotó:flickr.com 

Igazi interaktív tansétát biztosít a Pele-körút. Balatongyörök és Balatonederics között pedig rábukkanhatunk Pele apó ösvényébe, ahol Pele úr segít felfedni kedves erdejének megannyi apró titkát és kincsét.

Állati kalandok

Melyik gyerek nem szeretné az állatokat? Számos Vadaspark, rezervátum, park várja felnőtteket, gyerekeket egyaránt, ahol megcsodálhatják a különböző fajtájú állatokat mesés helyeken. Egész évben látogatható a Salföldi Természetvédelmi Major, a balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark, illetve a Veszprémi Állatkert. Hazánk legnagyobb bivalycsordáját a kápolnapusztai rezervátumban csodálhatjuk meg. Ha közelebbről is szeretnénk megismerkedni az állatokkal, akik irány a fenyves pusztai állatsimogató. Aki pedig szereti a veszélyes hüllőket, és nem riad vissza attól, hogy a közelükbe menjen akkor irány Balatonszárszó, Magyarország első krokodil állatkertje.

Gyémántkrokodil a szárszói krokodil állatkertben fotó:flickr.com

Rossz idő esetén irány a balatonfüredi Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont, ahol a Balaton-felvidék és a Balaton vízi élővilágát mutatják be egy nagyra nőtt akváriumban.

Így már egészen jó az őszi szünet!

Zsófi