Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Több mint egy fesztivál

Íme egy találós kérdés: Nyáron pörgős, néha zajos, fesztiválozóktól hangos, de olyan kis rejtett zúgok is találhatóak itt, ahová el lehet bújni, ha nyugalomra és csendre vágyunk. Na, melyik balatoni város ez? Természetesen Zamárdi!

Az elmúlt években Zamárdi a fesztiválok balatoni városa lett. Ma már nincs olyan ember, aki ne tudná, hogy ha nyár, akkor dübörög a Balaton Sound, a B.my.Lake és a vele egy időben rendezett STRAND fesztivál. Ezekre a hetekre az egyébként nyugodt Zamárdi igazi fesztivál fővárossá alakul át. Aki pedig ki akarja pihenni a nyári fáradalmakat, akkor látogasson el ide az őszi, hűvösebb hónapokban, mert a rengeteg látnivalót vétek lenne kihagyni.

Zamárdiból kilátás a Tihanyi-félszigetre fotó:www.flickr.com

Balaton szíve tér

Először is van egy csodálatos tér, amelyet a szív alakú szobor tesz még különlegessebbé. A Balaton szíve tér a Balatoni Játszadalom rendezvény során a vízben sok száz ember kézfogásával évente létre jövő szívre utal.  A szív szobor köve vöröses, mely utal a térkő bazalt jellegére, amely jellegzetes balatoni természeti kincs. A csodaszép szívet, egy hangulatos kert öleli közre. A Balaton szíve tér hamar közkedveltté vált mindenki számára.

Balaton Szíve szobor fotó: www.flickr.com

A múlt tisztelete

Másodszor Zamárdi azért is különleges, mert tele van olyan szobrokkal, művekkel, melyek a múltnak hajtanak fejet.  Olyan eseményekre emlékezve ezáltal, amely meghatároztak egykor hazánk történelmét. Itt található a Rákóczi-szabdságharc emlékköve Zamárdi legmagasabb pontján, amit a város a szabadságharc 300 éves évfordulóján készítetett el.

A Fő utca – Szélescsapás utca találkozásánál a Honfoglalás 1100. évfordulójára készült emlékmű látható, amely I996-ban készült. A Kopjafa és emléktábla az 1848-as hősök tiszteletére a Szabadság téren található. Az emléktáblát 1998-ban, a szabadságharc 150 éves évfordulójára állíttatta Zamárdi Nagyközség Önkormányzata, azon zamárdi nemzetőrök tiszteletére, akik az 1848-as események során Jellasics seregétől védték községünket. Pusztai dűlőben áll Egyházas-Zamárd egykori temploma helyén egy emlékkereszt. Ezt a keresztet is az “Egyesület Zamárdiért” állíttatta az egykori szentegyház és a szomorú sorsú ősök emlékére, 1993 tavaszán.

Honfoglalási emlékmű fotó:orszagalbum.hu

A szabad strandtól nem messze a II. világháború idején a Balaton térségében hősi halált halt repülőkatonákra emlékeznek, a Repülős emlékművel.

Hősök-Kápolnája

Harmadszor itt van egy különleges hely, amelyet bár a az Utazás a déli parton cikkünkben bemutattunk, de egy zamárdi séta nem lenne teljes nélküle. A Hősök kápolnája a Kálvária-dombon található.  A neobizánci stílusban épült kápolna felhúzását Laki Benő plébános kezdeményezte. Az ő alapgondolata az volt, hogy az I. világháború különböző harcterein elesett zamárdi, szántódi és tóközi katonáknak ne egy szobor állítassék, hanem egy olyan monumentális épület szülessen, amely az évezredek múltán is méltó módon megemlékezik az elesettekről.  Így lett az épület, a hősök kápolnája, melynek homlokzatán az elesetteket magához vonzó Krisztus látható.  A plébános maga sajnos már nem érhette meg kápolna 1934-ben történt felszentelését, de örök nyugalomra helyezték benne. Sírja a bejárattal szemben, középen található.

Kőhegy-kilátó

Aki szereti a kilátókat, akkor mindenképp sétáljon fel a Kőhegy- kilátóba, amely Zamárdi csodálatos balatoni panorámát adó magaslati pontja. Nevét nagyvalószínűséggel a talajból kiálló kövekről kapta, melyek csak itt vannak, a környező dombokon sehol. A kilátó érdekessége, hogy 1948-ig itt állt a Tihanyi Apátság kőhegyi szőlőgazdaságához tartozó szép présház. Az egykori présház helyére 2000. szeptember 10-én a község a millennium napján felavatta a kilátót.

Kőhegyi-kilátó fotó:orszagalbum.hu

A bátrak egy kellemes kis sétával feljuthatnak a 219,8 méter magas Kőhegy tetejére is, ahonnan még káprázatosabb kilátásban lehet részünk. Kőhegyen egy nagyon szép kőkereszt található, melyet a gondos szőlősgazdák megóvtak minden történelmi vihartól, és napjainkban is szeretettel gondoznak a mai napig.

Kalandpark

2009 nyarán nyitotta meg kapuit a Zamárdi Kalandpark, amely mintegy 3,5 hektáron várja az adrenalin függő kalandorokat. Az ősfákkal borított területen elterülő kalandpark igazi izgalmakban bővelkedik. Minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt. A legapróbbakat (120 cm alatt) és a nagyobbakat (150 cm-ig) 3-3 gyermek-, és kölyökpálya várja, a felnőttek pedig az 5 váltakozó nehézségű nagypálya közül választhatnak. A 170 darab akadály mellett, másfél kilométer hosszúságú csúszópálya is rendelkezésre áll.  Ősszel kiváló kikapcsolódási lehetőség!

Ha most ősszel nem jutsz el Zamárdiba, nem szabad csüggedned, mert egész nyáron városnéző sétákat szerveznek, túravezetéssel.

Zsófi