Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Újabb magaslatok a Balatonnál

Talán ebben az évszakban érdemes leginkább kirándulni és átadni magunkat a természetnek. A gyönyörű őszi színek látványa önmagában megéri az utazásra és a kirándulásra szánt időt. Nem beszélve a csodálatos panorámáról, mely a Balaton egyik védjegye. Ehhez, nem kell semmi más, csak egy klassz kilátó!

Korábbi cikkünkbe már számos szuper kilátóról számoltunk be a Balatonon és környékéről. A jó hírünk az, hogy még tovább tudjuk fokozni a felsoroltakat!

Bökk Hegyi Kilátó

2002-ben adták Ábrahámhegyen a Bökk-hegy tetején lévő háromszintes kilátót, amely tiszta időben csodálatos körpanorámát tár elénk.  Tökéletesen lehet látni a déli parton a csúcsosodó hegyeket, a balatonboglári Gömbkilátót és észak felé a Balaton-felvidék kisebb vonulatait. Aki balatoni panorámára vágyik, de nem szeret sokat gyalogolni, ismeretlen turistautakon járni, akkor ezt a kilátót neki találták ki! 

Kilátás az Ábrahámhegyről fotó:wikipedia/org-Kossuthzsuzsa

Somlyó Hegyi Kilátó

Somlyó hegye Alsóörs északi részén található, ahol már a 80-as évek közepén állt egy tölgyfából készült kilátó. Pár évvel ezelőtt teljesen felújították és ma már Alsóörs jelképének tekintik. Nem csupán a csodálatos panorámája miatt, melynek köszönhetően rálátunk a Balatonra, a Bakonyra, a környékbeli településekre. Hanem, mert az újjáépítés során kialakított tájba simuló, nyers fenyőfa színű, hatszög alaprajzú, középső mag körül vezetett kényelmes lépcső, rajta a konzolos kiugró galéria és süvegszerű sátortető együttesen koronázza meg az egész helyet.

Csengő Hegyi Kilátó

A Balatontól 45 km-re található Bakonynána, a Gaja-szurdok egyik legszebb, sváb hagyományokkal rendelkező települése. Aki igazi feltöltődést, nyugalmat keres természet közelében annak itt a helye. Sőt a közelben található Csengő Hegyi kilátó kiváló panorámát biztosít. Még a Bakony legmagasabb pontját, a Kőris-hegyet is láthatjuk.  E kellemes programot mi sem tudja jobban fokozni, mint a környező erdőben egy jó kis séta!

Hajózástörténeti Kilátó

Ha szeretnél gyönyörködni a Balatoni tájban, de közben szívesen végig néznél egy kiállítást akkor ezt a kilátót neked találták ki! A balatonföldvári Hajózástörténeti kilátó 70 méteres magasságából láthatjuk a balatonakarattyai magaspartot, Keszthelyet és Fenékpusztát. Ha meguntuk a nézelődést irány a Balatont és a balatoni hajózást, vitorlázást bemutató interaktív kiállítás, amely a kilátón belül található. Terepasztalok, makettek, filmvetítések, szimulátorok mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig.

Batsányi Kilátó

Balatongyörökön található Boncsostető 448 m magas tetején csücsül a Batsányi-kilátó, melyet 2014-ben teljesen újjáépítették.  Innen látható az egyik legszebb balatoni panoráma, melynek főszereplője a Balaton-felvidék.  Az élmény megfizethetetlen!

Margit Kilátó

Ha Cserszegtomajon jársz, akkor mindenképp menj fel a 31 méter magas faszerkezetű Margit Kilátóba, ahonnan nagyszerű körpanoráma nyílik. Megcsodálhatjuk a Keszthelyi-öbölt, a környező vidéket a déli partra nézve. Tiszta, szép időben a Bakony magaslatai is felbukkannak.
Azért is különleges ez a kilátó, mert egy modern lift működik a belsejében úgy, hogy a torony fából épült és nincs körbebetonozva a liftakna.

Maga a kilátó a település Hévízhez közel eső végén, az arborétumhoz közel áll. Nem tudjuk eltéveszteni!

Nem szabad beérni egy-két jól bevált balatoni célponttal, keress újabb és újabb magaslatokat! Neked melyik a kedvenced?

Zsófi