Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Vártúrák a Balatonnál 2.

Szeretnétek várat hódítani, középkorba csöppenni esetleg harcászati bemutatót megtekinteni vagy mindet egyszerre? Akkor irány a Balaton és környéke!

Szigligeti Vár

Szigligeti Vár  fotó: Mészáros Norbert Photography

Korábbi cikkünkben már volt szó e csodálatos helyről, de a vártúrák sorozat ő nélküle, semmit sem ér. A több mint 750 éves múlttal rendelkező vár attól különleges, hogy a törökök sosem tudták bevenni a történelem folyamán. A várat a pannonhalmi apátság építtette, akiknek a tatárjárás után, IV. Béla adományozta a területet. Egyik legismertebb várkapitánya Magyar Bálint volt, aki nemcsak, hogy maga is szigligeti, hanem a túlparton fekvő, fonyódi vár felelőse is.
Az erőd vesztét egy komoly tűzvész okozta, melynek során leégtek a vár épületei, majd a végső csapást a Habsburgok- okozták, akik porig romboltak mindent.

Kilátás a várból fotó:balaton.info

Tökéletes kikapcsolódást nyújt mindenki számára. A vár séta során bejárhatjuk az egész építményt, mely visszarepít minket a múltba. A csodálatos barokk konyha, várkápolna és a kiállítások, rendezvények páratlan élményt kínálnak mindenki számára.

Szerencsére 2013-ban teljesen megújult és azóta, az emberek a csodájára járnak. Főként a helyreállított 13. századi erődítményből elénk táruló gyönyörű panoráma miatt, amelyről rálátunk a környező vidékre és a hegy lábánál elterülő tóra. 2019 őszétől a vár nem látogatható rekonstrució miatt.

Veszprém vára

Veszprém vára fotó: orszagalbum.hu

A hét dombra épült város egyik magaslatán, a Várhegyen található a Várnegyed. Aki átlép a bejáraton, - Hősök kapuján,- nem egy régi középkori, vaskos falú kőépületet fog találni. Hanem egy időközben barokk arculatot kapott környezetet, amelyben tökéletesen összpontosul a múlt hangulata és szellemisége.

A Várnegyed egész rész szinte érintetlenül megmaradt és a mai napig az egyik leghangulatosabb, építészetileg egységes területe műemlékeivel a város évezredes múltjának emlékét őrzi. Az egyedülálló látványt a város több pontjáról is megcsodálhatjuk, igazi turisztikai célpont.

A város Géza fejedelem, majd fia, Szent István király és felesége, Gizella királyné kedvenc tartózkodási helye volt. Az évszázadok alatt számos rombolást és újjáépítést átélt, végül a XVI. század közepén a török támadások következtében szinte teljesen eltűnt. Ezután kezdték el a felújításokat a barokk stílus jegyében. Számos építészeti érték megmaradt, mint pl. a Szent György-kápolna és a Gizella-kápolna. A város szimbóluma Tűztorony, amely a várkapu védelmére szolgált egykor, ma már a tetejéről beláthatjuk az egész települést.

Kinizsi vár

Felülről a vár fotó: wikipedia.org/Inritter

A nagyvázsonyi Kinizsi Vár a magyar középkor egyik nevezetes erőssége, amely nem messze a Veszprém-Tapolca úttól, a Vázsonyi-medencében található. Maga a vár egy forrás közeli domb tetejére épült, így ostrom idején sem kellett attól tartani, hogy elfogy a víz.

A XV. század környékén épült, a Vezsenyi család megbízásából, majd 1472-ben Hunyadi Mátyás a várat Kinizsi Pálnak adományozta. Ő számos átalakításokat hajtott végre, melynek során alakult ki a 48x65 méteres területe, a mély várárkok, a palota és a várkápolna.

A XVI. században a Zichy család birtokába került. Folyamatos ostromoknak volt kitéve a vár, míg végül az utolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején érte. Ekkor kezdték börtönként használni az épületet, mely szép lassan pusztulásnak indult.  1955-ben kezdődött el régészeti feltárása és helyreállítása.

A vár remek kikapcsolást nyújt mindenki számára. Megcsodálhatjuk Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapját a várkápolnában. Számos kiállítást nézhetünk végig, meglátogathatjuk az egykori börtönt, lovagtermet. Igazi történelmi kuriózum vár minket. Nem beszélve a pazar kilátásról!

Kinizsi vár 

Döbröntei vár

Döbröntei vár fotó:wikipedia.org/Sudika

Sorozatunkat egy különleges várrommal fejezzük be, amely Bakonyban lelhető fel. Az egykori vár az Árpád-korban a Csák nemzetség ősi birtokaként, az ugodi vár uradalmának része volt. Legkorábbi említése Szarvaskő Vára alakban maradt fenn, amely a Himfy család címerállatából, a szarvasból volt eredeztethető. Sokan így is ismerik. A történelem során főleg birtokperek és hatalmaskodások sora vette körül, emiatt a várat rablólovagok fészkének nevezték el a XV. században. A fokozatos pusztulása nagy valószínűséggel török támadásokra vezethető vissza, de pontos írásos emlékek nincsenek erről.  

Döbröntei vár fotó: wikipedia.org

A középkori vár maradványainak jelentős részét a föld mélye rejti, a látható kőfalakat a XXI. század elején restaurálták.  A várrom és környéke kiváló túrázási lehetőséget biztosít a kalandvágyóknak. Nem messze van innen az Ödön-forrás is. Nyáron a Bittva patak völgye, télen pedig a várhegy oldalában kialakított sípálya vonzza Döbröntére az embereket.

Kedvet kaptál? Eredj a történelem nyomába!

Zsófi