Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Vesd bele magad a balatoni nyárba

Naptár szerint is a nyári hónapok időszaka következik. Éppen ezért nem árt már most megtervezni a balatoni kiruccanásunkat. Nem vagy gyakori vendég a Balatonnál? Nem számít, mi megmutatjuk mi az, amit mindenképp nézz meg! Utána csak engedned kell, hogy a környék magával ragadjon!

A következő állomásokat javasoljuk minden kezdő balatoni rajongónak:

1. Bérelj egy hajót vagy valamilyen vízi járművet és nézz körbe a környéken. Balaton számos helyén van lehetőséged arra, hogy valamilyen vízi járműre pattanj. A Balaton vizén megtalálsz mindent, ami a teljes kikapcsolódáshoz kell. Hajók, vitorlások, horgászcsónakok és a teljes nyugalom.

2. Bújócskázz a Kis-Balaton világában, ahol olyan páratlan kincsekre bukkanhatsz, mint különleges madarak, csodaszép növények. Izgalmas gyalogtúrákban is részt vehetsz, ahol még Matula bácsi kunyhóját is meglelheted.

Kis-Balaton - Kányavári sziget fotó: Fabricius Zsolt

3. Merülj el a mélységben és fedezd fel a barlangok titkait! A Lóczy- barlang, a Csodabogyós-barlang izgalmat rejt mindenki számára. Félelmeinket legyőzve páratlan élményben lehet részünk a barlangok mélyén!

4. Szívd magadba a levendula illatát Tihanyban. A páratlan illatos és lila színekben pompázó levendulaföldnek mai napig fontos és kiemelt szerepe van a város történetében. A hozzákapcsolódó hagyományok minden évben a Levendula Fesztiválon elevenednek meg.

Tihanyi levendulavirágzás fotó: www.flickr.com

5. Ha már Tihanyba jársz, akkor ne felejts el nagyot kiáltani a Visszhang-dombon. Ugyanis az itt található Echo-kő különlegessége abban rejlik, hogy a tetejéről elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza. 2 másodperc alatt teszik meg az oda-vissza közel 700 méteres távot, legalább kétszer. Kipróbáltad már?

6. Engedj a gasztronómiai csábításoknak a Kishegyen, ahol a déli part borászatainak igazi krémje megtalálható. Számos borászat közül választhatsz, pihenj meg egy szimpatikus helyen, merülj el a táj gyönyörűségében és élvezd a pillanatot!

7. Mászd meg valamelyik kilátót, hisz felsorolni is nehéz mennyi remek kilátó van a Balatonnál. Akár gömb, akár csengő vagy épp szép, mindenki megtalálja szívének kedvencét!

Balatonföldvári kilátó fotó: Stöci photo

8. Harapj bele a legfinomabb pékáruba a Balatonnál. Ne sajnáld a plusz kilókat, az élmény elengedhetetlen része, hogy ellátogass balatonkenesei Katica vagy a balatonfüredi Péklány pékségbe és beleharapj valamilyen helyben sütött finomságba.

9. Borozz az elvarázsolt erdőben, ahol a finom borok mellett különleges cédrusok, ciprusok és egyéb faritkaságok várnak téged. Hol találod mindezt? Természtesen a páratlan Folly arborétumban.

Folly arborétum fotó: Darvas Adrienn

10. Mászd meg a Badacsonyt és szeress bele a magyar tengerbe! 434 méterével a Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye. Nincs rá okod, hogy ne vállald be a kellemes félnapos túrát. A jutalmad egy szuper panoráma és a környéken lévő finom borászatok, ínycsiklandozó finomságok.

Kalandra fel mindenkinek!

borítófotó: orszagalbum.hu

 

Zsófi