Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

10 bakancslistás hely, amit végig kell (újra) járnod

A Balaton egyszerűen megunhatatlan. Bármennyiszer látogatunk el e csodás helyre, mindig van mit újonnan felfedezni, vagy csak egyszerűen újra és újra meglátogatni. Íme 10 fantasztikus hely melyet, ha nem láttál azonnal pótolnod kell, vagy ha már láttad akkor újra érdemes megnézned.

A siófoki Víztorony igazi különglegesség. Sétáljunk körbe a nyitott teraszon, vagy a kávézóbból csodáljuk az az északi part káprázatos panorámáját. Viszont ne lepődjünk meg, ha mozog a padló, mert az ülőhelyek körbe-körbe forognak. Ha pedig elfogyott az oxigén, akkor irány a Szentkirályi Oxigénbár, ahol a 95%-os tisztaságú oxigénnel telíthetjük meg tüdönket.

Siófoki víztorony - fotó: Kovács Lajos

Balatonboglár járva semmiképp se hagyjuk ki a város egyik jelképét, a Gömbkilátót. A 15 méter átmérőjű építményből remek kilátás nyílik a tó felé.  El sem tudjuk téveszteni a távolból sem, hiszen az építményt díszkivilágítással látták el, amit még az északi partról is könnyen észreveszünk.

Gömbkilátó - fotó: Tuli Marianna és Szilárd

Balatonlelle mögött helyet foglaló Kishegy mindenki számára kötelező! A szőlészetéről és borászatáról egyaránt híres hely, ahol az országos hírű Konyári és a Pócz pincészet egész évben várják a szomjuk oltására és pihenésre vágyó látogatókat. Ráadásul itt található egy kis fehér falú, barokk kápolna is, melyben megtalálható a hegyet egy időben birtokló Széchenyiek címere.

Kishegy - fotó: Tuli Marianna és Szilárd

Ha vissza akarunk repülni az időbe, akkor mindenképp fedezzük fel a Szigligeti Várat. A több mint 750 éves múlttal rendelkező vár attól különleges, hogy a törökök sosem tudták bevenni a történelem folyamán. Egyik legismertebb várkapitánya Magyar Bálint volt, aki nemcsak, hogy maga is szigligeti, hanem a túlparton fekvő, fonyódi vár felelőse is. A vár séta során bejárhatjuk az egész építményt, mely visszarepít minket a múltba.  A csodálatos barokk konyha, várkápolna és a kiállítások, rendezvények páratlan élményt kínálnak minden alkalommal.

Szigligeti Vár - fotó: Bátyi Csilla és Gyula

A Tihanyi Bencés Apátság a mai napig a dombtetőn állva várja híveit, a világ minden tájáról, hogy megcsodálják, imádkozhassanak és lelki békét találjanak a falakon belül. Évszázadok alatt megélt számtalan pusztulást és újjáéledést. Számos kulturális rendezvénynek ad helyet, orgonakoncertjei messze földön ismertek, csak úgy vonzzák az érdeklődőket.

Tihanyi Bencés Apátság- fotó:Csakistiphoto

Balaton-felvidék legszebb és legértékesebb természeti szépségei a tanúhegyek, amelyek nemcsak tanúskodnak az elmúlt időkről, de titkokat is őriznek a földtörténeti újidő, miocén és pliocén korából. Badacsony, Csobánc, Szent György-hegy megannyi látványt és izgalmat nyújt mindenki számára, ne maradjunk ki mi sem belőlük!

Tanúhegyek - fotó: Amberg Anna

Ha át akarjuk magunkat adni a művészetnek, a kultúrának teljesen, akkor irány a keszthelyi Festetics- Kastély. E hely Magyarország egyik legjelentősebb grófi, hercegi családjához, a Festeticsékhez köthető. A ma múzeumként és rendezvényközpontként működő kastély és parkja igazi turisztikai látványosság.  Otthont ad vadászati és történelmi modellvasút és egyéb kiállításoknak. Ezenfelül hazánk egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára is megtalálható benne, ahol 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé.

Festetics-kastély - fotó: Fabricius Zsolt

Balaton partjának leghosszabb mólója Fonyódon található. A kb. 464 m hosszú látványosság, még 1897- ben épült. Scholcz Gyula műszaki főtanácsos építtető kezeinek köszönhető, hogy az esztétikailag kifogástalan remekmű, a Gulács-hegy merőleges középvonalának irányítottan készült el. A mólót 1906-ban átépítették és ekkor hullámtörő létesítésével alakították ki a mai korszerű kikötőt. Így született meg a leghosszabb móló a Balatonnál. Kár lenne kihagyni egy sétát itt!

Fonyódi móló - fotó: SchidruFoto

 A Kányavári-szigetre mindenképp látogassunk el újra, mert itt tapasztalhatjuk meg a Kis-Balaton különleges vízi világát, növény és állatvilágát. Megfigyelhetjük a vízimadarak fészkelését, hallhatjuk a békák „hangversenyét”. A szigetre vezető különlegesen ívelt, fa szerkezetű híd már önmagában is egyedi élményt nyújt, hát még az ott töltött idő!

Kányavári-sziget hídja - fotó: Fabricius Zsolt

Romantika, gyönyörű panoráma és nyugalom vár minket, ha ellátogatunk a balatonakarattyai magaspartra, ahol hatalmas fák tövében találjuk meg a Kisfaludy-kilátót. Húsz méter emelet magasból beláthatjuk az északi és déli partot és a Fonyódi-hegy is látszódik.

Kilátás a Kisfaludy kilátóból - fotó: orszagalbum.hu

Neked melyik szerepel újra a bakancslistádon?

Zsófi