Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Hévízi-patak vízitúra, egy élmény, mely télen is garantált

A hévízi vízitúrán vár rád a havas táj, a gőzölgő patak, a nyíló tündérrózsák és a felröppenő vízimadarak látványa.

A kenuzás-kajakozás egy különleges hévízi programra ad lehetőséget. Ilyenkor a téli köntösbe bújt természetet is megcsodálhatjuk egy jó hangulatú evezés közben. A tóból táplálkozó termálvizű hévízi-patakra a szervezők közel 20 éve szerveznek kalandos vízi programokat. A varázslatos téli táj, a patak felett lebegő párafelhők, az élővilág sokszínűsége maradandó élményeket ad felfedezőinknek.

A Hévíz vízitúrán a munkatársakkal, ismerősökkel, a jó barátokkal, és a családdal is részt vehetünk egy igazi természetközeli téli evezős kalandban. Az alap evezős tudás többnyire elvárt, de helyszíni oktatással a szervezők megoldják ezt a problémát.

Hévíz-patak hossza majdnem 10 fkm. A túraútvonal védett ex-lege lápon halad keresztül. Eredetét a hévízi tó mélyén lévő termál forrás adja, több száz literes vízhozammal amelyet a hévíz-lefolyó vezet le a Kis-Balatonba. A hévíz-patak az elején 20 Celsius fokos, az érdekesebb vízinövények is itt találhatóak. A hévíz-csatorna a végén is csak ritkán "növeszt szakállat", azaz szinte sosem fagy be, de addigra azért kihűl. Sekély, az alja helyenként iszapos, sodrása általában elhanyagolható.

Többféle növény és állatfaj megtalálható itt, amelyek közül majdnem mindegyik védett, tehát gyűjtésük, zavarásuk tilos!
Látható ezen a területen és környékén kárókatona, nagy kócsag, szürke gém, rétisas, vándorsólyom, vörös vércse, karvaly, vidra, vadmacska.

A túrán már egészen kicsi kortól lehet részt venni, felső életkori határt pedig nincsen értelme szabni a kenuzás szabadidős jellege miatt.

Íme néhány kedvcsináló kép, mely ad egy kis betekintést ehhez a nagyszerű téli élményhez.

További információ és a 2020-as időpontok a indian-vizitura.hu oldalon olvashatók!

Judit