Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

10 TOP látnivaló a Balaton északi oldalán, melyeket még idén látnod kell

Minden évben több ezren látogatják meg Magyarország, és Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavát, a Balatont. Aki elmegy, garantáltan nem fog csalódni, hiszen páratlan élményben lesz része. Hova érdemes menni? Mi megmutatjuk!

1. Csodálatos levendula, kristálytiszta forrás, ezer éves építmények, kecskeköröm és még a visszhangot is hallhatod, ha hegyezed a füled. Ezt mind megtalálod Tihany szívében.

Tihany fotó: Szerdahelyi András

2. Balatonfüred egyik leghíresebb utcája a Tagore sétány, mely Rabindranath Tagore irodalmi Nobel-díjas író után kapta a nevét. Őt az itteni szívszanatóriumban kezeltek sikeresen még az 1920-as években. Gyógyulása örömére még fát is ültetett. A közel 1 km-es hosszú sétányon sétálva tapasztaljuk meg igazán, hogy a város él. A gyönyörű fasor övezte utcáról csodálhatjuk meg a hajókat, a csodás naplementét. Mesés pillanat egy fárasztó túra után.

3. Ha kíváncsiak vagyunk milyen babákkal játszottak nagyanyáink, akkor irány a keszthelyi babamúzeum. A kerámia és porcelánfejű, -kezű és -lábú babákon át a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit viselő babákig minden megtalálható. Nem csak kislányoknak ajánlott!

4. 2013-ban az év ökoturisztikai tanösvénye lett a csopaki Pele-körút. Igazi interaktív tansétán vehetünk részt, miközben megismerkedhetünk az ottani állatvilággal, bemutatásra kerül patakjaink szennyezettségének okai, harmincféle fás szárú és lágyszárú növénnyel találkozhatunk, valamint bepillanthatunk a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.

5. Látogassunk el a Balaton átúszásáról híressé vált Révfülöpre, ahonnan minden évben erről a partról indulnak el több ezren átúszni tengerünket. Ha pedig itt járunk, akkor mindenképp másszuk meg Fülöp-hegyet, a csodálatos kilátásért.  

Révfülöpi kilátó fotó: Baráth Tamás

6. Balatonalmádi igazán festői környezetben pompázik, az őt körülölelő domboknak köszönhetően. Itt találhatjuk az Öreg parkot, ami a múlt század elején lett kialakítva, de találkozhatunk itt Kossuth, Rákóczi, és Petőfi szobraival is. Nem beszélve az Örökmécsesről, mely még inkább elkápráztatják az ide érkezőket.

7. Ha testi és lelki feltöltődésre vágyunk, akkor Zánka közelében húzódó Hegyestű-hegyhez látogassunk el, mely hazánk egyik legkülönlegesebb, energiákat áramoltató területe. Különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyó utazók zarándokhelyének számít.

Hegyestű fotó: orszagalbum.hu

8. A Balaton északi partján található a 750 éves múlttal rendelkező Szigligeti Vár, mely Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Különlegessége abban rejlik, hogy a várat a törökök sosem tudták ostrom alá venni a történelem folyamán. Mindenképp látogassunk el ide és szívjuk magunkba a történelmet.

9. Képzelj el egy helyet, ahol hajók, vitorlások, horgászcsónakok, kis faházak, strand, vízi és egyéb sportlehetőségek egymás mellett jól megférnek. Miután elképzelted akkor irány Vonyarc Marina, a Balaton nyugati medencéjének legújabb, családi légkörű kikötője, ahol mindezt meg is találod.  A 97 férőhelyes kikötő, a körülötte elterülő kulturális és turisztikai látványosság egyet jelent a béke és nyugalom fogalmával.

Vízi élet fotó: Dancs István

10. Zirctől nem messze, csupán 16 km-re egy álomszép völgykatlanban elterülve Bakonybél.  A hely telis tele van természeti látványosságokkal, melyek arra várnak, hogy felfedezzük őket. Maga a területjelentős része mészkőből áll, számos barlangot járhatunk be a közeli, bővizű forrásokkal teli erdőkben, például az Ördög-likat, a Likas-kőt, a Pörgöl- vagy az Odvaskői-barlangot, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlikat.

Bakonybél fotó: orszagalbum.hu

Igazi kalandokban is részesülhetünk, hiszen legenda szerint itt bujkáltak egykor a bakonyi betyárok, így akár Savanyú Jóska vagy Sobri Jóska rejtekhelyét is megtalálhatjuk úgy, hogy nem is tudunk róla.

Neked melyik a kedvenc helyed?

borítófotó: Csakisti Photography

Zsófi