Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

  • Keszthely -1°C
  • Siófok -1°C
  • Balatonfüred -2°C
  • Víz 3°C

10 TOP látnivaló a Balaton északi oldalán, melyeket még idén látnod kell

Minden évben több ezren látogatják meg Magyarország, és Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavát, a Balatont. Aki elmegy, garantáltan nem fog csalódni, hiszen páratlan élményben lesz része. Hova érdemes menni? Mi megmutatjuk!

1. Csodálatos levendula, kristálytiszta forrás, ezer éves építmények, kecskeköröm és még a visszhangot is hallhatod, ha hegyezed a füled. Ezt mind meg találod Tihany szívében.

Tihany fotó: Szerdahelyi András

2. Balatonfüred egyik leghíresebb utcája a Tagore sétány, mely Rabindranath Tagore irodalmi Nobel-díjas író után kapta a nevét. Őt az itteni szívszanatóriumban kezeltek sikeresen még az 1920-as években. Gyógyulása örömére még fát is ültetett. A közel 1 km-es hosszú sétányon sétálva tapasztaljuk meg igazán, hogy a város él. A gyönyörű fasor övezte utcáról csodálhatjuk meg a hajókat, a csodás naplementét. Mesés pillanat egy fárasztó túra után.

3. Ha kíváncsiak vagyunk milyen babákkal játszottak nagyanyáink, akkor irány a keszthelyi babamúzeum. A kerámia és porcelánfejű, -kezű és -lábú babákon át a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit viselő babákig minden megtalálható. Nem csak kislányoknak ajánlott!

4. 2013-ban az év ökoturisztikai tanösvénye lett a csopaki Pele-körút. Igazi interaktív tansétán vehetünk részt, miközben megismerkedhetünk az ottani állatvilággal, bemutatásra kerül patakjaink szennyezettségének okai, harmincféle fás szárú és lágyszárú növénnyel találkozhatunk, valamint bepillanthatunk a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.

5. Látogassunk el a Balaton átúszásáról híressé vált Révfülöpre, ahonnan minden évben erről a partról indulnak el több ezren átúszni tengerünket. Ha pedig itt járunk, akkor mindenképp másszuk meg Fülöp-hegyet, a csodálatos kilátásért.  

Révfülöpi kilátó fotó: Baráth Tamás

6. Balatonalmádi igazán festői környezetben pompázik, az őt körülölelő domboknak köszönhetően. Itt találhatjuk az Öreg parkot, ami a múlt század elején lett kialakítva, de találkozhatunk itt Kossuth, Rákóczi, és Petőfi szobraival is. Nem beszélve az Örökmécsesről és a Sóhajok hídjáról is, mely még inkább elkápráztatják az ide érkezőket.

7. Ha testi és lelki feltöltődésre vágyunk, akkor Zánka közelében húzódó Hegyestű-hegyhez látogassunk el, mely hazánk egyik legkülönlegesebb, energiákat áramoltató területe. Különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyó utazók zarándokhelyének számít.

Hegyestű fotó: orszagalbum.hu

8. A Balaton északi partján található a 750 éves múlttal rendelkező Szigligeti Vár, mely Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Különlegessége abban rejlik, hogy a várat a törökök sosem tudták ostrom alá venni a történelem folyamán. Mindenképp látogassunk el ide és szívjuk magunkba a történelmet.

9. Képzelj el egy helyet, ahol hajók, vitorlások, horgászcsónakok, kis faházak, strand, vízi és egyéb sportlehetőségek egymás mellett jól megférnek. Miután elképzelted akkor irány Vonyarc Marina, a Balaton nyugati medencéjének legújabb, családi légkörű kikötője, ahol mindezt meg is találod.  A 97 férőhelyes kikötő, a körülötte elterülő kulturális és turisztikai látványosság egyet jelent a béke és nyugalom fogalmával.

Vízi élet fotó: Dancs István

10. Zirctől nem messze, csupán 16 km-re egy álomszép völgykatlanban elterülve Bakonybél.  A hely telis tele van természeti látványosságokkal, melyek arra várnak, hogy felfedezzük őket. Maga a területjelentős része mészkőből áll, számos barlangot járhatunk be a közeli, bővizű forrásokkal teli erdőkben, például az Ördög-likat, a Likas-kőt, a Pörgöl- vagy az Odvaskői-barlangot, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlikat.

Bakonybél fotó: orszagalbum.hu

Igazi kalandokban is részesülhetünk, hiszen legenda szerint itt bujkáltak egykor a bakonyi betyárok, így akár Savanyú Jóska vagy Sobri Jóska rejtekhelyét is megtalálhatjuk úgy, hogy nem is tudunk róla.

Neked melyik a kedvenc helyed?

Zsófi