Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Bakancslista: 20 balatoni dolog, amit élj át!

Csicseregnek a madarak, előbújnak a rügyek, nyílnak a szebbnél szebb virágok. Még nem tudod, mit csinálsz? Mi segítünk összeírni egy szuper bakancslistát!

A Balaton színes világa számos lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindenki megtalálja az utazási céljának megfelelő programot. Legyen szó fürdőzésről, túrázásról vagy épp romantikus borozgatásról, gasztronómiai élvezetről.

1. Látogass meg egy különleges múzeumot! - Keszthelyen páratlan dolgokra bukkanhatsz, hiszen a múzeumok fővárosának is becézik.

2. Gyönyörködj a csodálatos panorámában! - Szerencsére nincs olyan része a Balatonnak, ahonnan ne látnánk be e fantasztikus helyet!

Út a lehetőségekhez, út a Balatonhoz fotó: redphoto.hu

3. Mássz meg kilátókat, válassz egy olyat, melyet még nem láttál! - Felsorolni is nehéz mennyi remek kilátó van a Balatonnál. Akár gömb, akár csengő vagy épp szép, mindenki megtalálja szívének kedvencét!

4. Sétálj a tanösvényeken! - Kíváncsi vagy a balatoni élő-és növényvilágra? Szeretnéd tudni hol él Matula bácsi? Akkor a Káli medence, Kis-Balaton tanösvényeit neked találták ki!

5. Menj az elvarázsolt erdőbe! - Különleges cédrusok, ciprusok és egyéb faritkaságok várnak téged a Folly-arborétumban Badacsonyörsön.

6. Fedezd fel a mélység titkait! - A Lóczy-barlang, a Csodabogyós-barlang vagy a tapolcai Tavasbarlang izgalmat rejt mindenki számára. Félelmeinket legyőzve páratlan élményben lehet részünk a barlangok mélyén!

Tapolcai tavasbarlang fotó: orszagalbum.hu

7. Hajózd körbe a Balatont! - Képzelj el egy helyet, ahol hajók, vitorlások, horgászcsónakok, kis faházak, strand, vízi és egyéb sportlehetőségek egymás mellett jól megférnek. Miután elképzelted, irány Vonyarc Marina!

8. Nézd meg a legállatibb helyeket! - Barátságos bivalyok, páratlan szépségű őzgida, hatalmas akvárium vár rád! Irány Kápolnapuszta, Balatonfüred vagy épp a Festetics állatpark!

9. Készíts egy selfiet Bujtor Istvánnal! – Csak súgunk, hogy Balatonfüreden megtalálod a szobrát!

10. Töltődj fel különleges energiákkal! - Hegyestű-hegy, különleges energiaharmonizáló ereje miatt évszázadok óta a gyógyulni, erősödni vágyó utazók zarándokhelyének számít.

11. Ostromold a várakat! – Egy napra át akarod élni a történelmet? Milyenek voltak a régi várak? Akkor fedezd fel a balatoni és környéki várakat!

12. Látogassál el olyan településre, ahol még nem voltál! - A Balaton- felvidék azért is csodás, mert mindig tud újat mutatni mindenki számára. vannak olyan települések kicsit megbújva, amiket csak kevesen vagy szinte egyáltalán nem ismernek! Kár lenne kihagyni!

13. Kisvasutazz! - A tájat átszelő balatonfenyvesi és somogyszentpáli közt közlekedő kisvasút, menetrendszerinti járatokkal várja az utasokat, igazi kikapcsolódást és tökéletes kirándulásokat biztosítva a természet kedvelőinek.  

A kép illusztráció.

 

14. Találj egy romos épületet! - Sokan nem is gondolnánk, hogy egy-egy romos épület, néhány megmaradt rom milyen beszédes. Ha rájuk nézünk, egyszer csak megelevenedik a történelem és rájövünk, mennyi mindent rejt magában e kis „darab” kő, a szépségéről nem is beszélve…

Ecséri templomrom fotó: wikimedia.org

15. Biciklizd körbe a Balaton északi partját vagy akár az egész Balatont! - Jó, néha megállhatsz pihenni! Ehetsz egy jót a Neked Főztemben Zánkán vagy a Kistücsökben Balatonszemesen!

16. Foszd ki a káptalantóti piacot! – A Liliomkerti piac minden vasárnap megnyitja kapuit, hogy az arra látogatók egyszerűen csak felfalják, megvegyék a finomabbnál finomabb étkeket. Van itt minden mi szemszájnak ingere. Kecskesajt, langalló…

17. Csodáld meg a mandulafavirágzást! - A mandulafák gyönyörű jelenségének lehetünk tanúi például Alsóörsön, Csopakon, Tihanyban, a Káli-medencében, Balatonakaliban vagy Vonyarcvashegyen, de sietnünk kell, mert elég korán kezdik szirmaikat bontogatni.

Mandulavirágzás fotó: Kardos Ildikó

18. Dobj be egy pisztrángot a Malom-tónál! - Irány Tapolca  és a Pura Vida Dine kiemelkedő mediterrán konyhája, ahol megízlelhetjük a grillezett, pirított mandulás pisztrángot.

19. Borozgassunk, nevetgéljünk a barátokkal! - Remek kikapcsolódást nyújt ha közösen a Köveskál- Szentbékkálla- Mindszentkálla-Kékkút négyszöget körbejárjuk és felfedezzük a helyi kis pincészeteket. Kóstoljuk meg a rizlingeket és rozékat!

20. Kukkants be a Krisna-völgybe! - Somogyvámos határában igazán különleges helyre bukkanhatunk: a Krisna-völgyre.  Az itt élő, körülbelül 150 fős vallási közösség önellátó, ökofarmot és éttermet is működtetnek és rengeteg szép virágot gondoznak a 300 hektáros területen. Megéri elmenni!

 Melyikkel kezded?

Zsófi