Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Tippek a learatott levendula felhasználására

Itt a levendulaszezon, több helyen is lehet levendulát gyűjteni. Mutatok pár tippet, hogy mire is tudod használni.

Számos felhasználást tesz lehetővé a levendula. Készíthetők belőle kozmetikumok, ételek, italok, dísztárgyak, ajándékok.

Íme néhány ötlet, hogy mire is használd!

1. Készíts belőle teát!

Levendulás citromfüves kamillás tea:

Ez is nyugtató tea, segíti az elalvást. Ha melegben nehezen alszol el, ezt a teát neked találták ki!
Így készítsd el: keverj össze fél teáskanál levendulát + egy teáskanál citromfűvel + fél teáskanál kamillavirágzattal, és áztasd forró, de már nem lobogó vízben 5 percig. Szűrd le egy vastag falú üvegkancsóba, öntsd fel hideg vízzel, és hosszú poharakba, jégkockákkal, citromgerezdekkel vagy mentalevelekkel tálald.
További levendulatea tippeket itt találsz:teaprogramok.hu

2. Igyál levendulaszörpöt bármikor!

Az elkészítése egyszerű, csupán levendula, citrom, cukor és víz szükséges hozzá.

Hozzávalók: 1 bögre szárított levendula, 1kg cukor, 1liter víz és 3-4 db citrom

A cukorból és vízből szirupot főzünk. A szirupba beletesszük a levendulavirágot és a citromhéjat, majd összeforraljuk néhány percig. Végül hozzáadjuk a citrom levét, majd letakarva egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap leszűrjük, és újra felforraljuk. Forrón, kifőzött üvegekbe töltjük, és jól lezárjuk, majd dunsztba tesszük.

 3. Készíts levendulaolajat!

Elkészítése egyszerú és számtalan módon felhasználható, például alvászavarokra, szorongásra, relaxációra, csak hogy néhányat soroljak fel.

A levágott száras levenduláról leszedegetem a virágokat, és egy tálba teszem. Egy maréknyi levendulavirághoz annyi olívaolajat teszek, hogy éppen elfedje, és elkezdem főzni egy lábasban. Forrás után egy perccel el is zárom, és hagyom kihűlni. Ezután egy sűrű szövésű anyagon átszűröm a levendulás olajat. Ezt visszateszem az edénybe és hozzáadok megint egy maréknyi levendula virágot, és megismétlem a folyamatot. Hűlés után leszűröm és lezárom. Ezzel kész is a levendulaolajam. Jól záródó üvegben, sötét, hűvös helyen tárolom.
forrás: itt

4. Készíts levendulás kekszet!

hozzávalók / 4 adag
1 db levendula (kb. 1 evőkanálnak felel meg)
100 g puha vaj
50 g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
150 g finomliszt
1 teáskanál sűtőpor
3 teáskanál vaníliaaroma

Egy nagyobb tálban kikeverjük a cukrot a puha vajjal, majd hozzáadjuk a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a levendulavirágot, a sütőport és végül a vanília aromát. Jól összegyúrjuk.

A tésztából kis kekszeket formázunk, és a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. A sütőt előmelegítjük 150 fokra, és 20 perc alatt készre sütjük.
sütési hőfok: 150°C
forrás:nosalty.hu

5. Készíts levendulás cukrot!

Elkészítéséhez csak cukorra, levendulára és egy befőttes üvegre lesz szükséged!

Elkészítés: A mennyiséget egyénileg beállíthatod úgy, hogy 12 levendulavirághoz pl. 12 dkg cukor szükséges. Megfelelő méretű befőttes üveget keress a mennyiségedhez, mosd ki alaposan, szárítsd meg. Tedd bele a levendulát és a cukrot rétegezve. Legalább 2-3 hétre légmentesen lezárjuk az üveget. Ha tovább hagyod, még levendulásabb íze lesz a cukornak. Le is tudod a végén darálni, és akkor egy lilás porcukrot kapsz, ami megjelenésében is intenzív. Díszítésre is használhatod.

Te hogy szoktad felhasználni a levendulát? Mi a kedvenc recepted?

Judit