Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5 hely, amit kár lenne kihagyni a Kis-Balaton környékén

Ha meg akarjuk ismerni a Balaton növény és állatvilágát, szeretnék teljes nyugalomban sétálni, jó borokat kóstolni és finomat enni akkor mindenképp érdemes ellátogatunk olyan részekre is, ahol eddig még nem jártunk.

Irány a tanösvényre!

Aki meg akarja ismerni a Kis-Balaton madárvilágát, akkor a Búbos Vöcsök tanösvény neki való, melynek névadója maga a madárfaj, amely gyakori látogató itt. A Kányavári-szigeten található ösvény közel 2 km hosszú.

Kányavári-sziget felülről fotó: Légi fotó&videó

A túra során, a szakaszokon lévő táblák segítenek eligazodni milyen madarak is honosak errefelé.
Ne hagyjuk ki a Fekete István emlékhelyére vezető Kócsag tanösvényt sem, amely Diás-szigeten található. Szakvezető segítségével felfedezhetjük a környék teljes vízi és szárazföldi állat és növényvilágát. Meg tudhatjuk mi a szerepük a vizibivalyoknak, az elburjánzó növények visszaszorításában, mi a vejsze és miköze a halászathoz és kik segítettek a kócsagok megmentésében. A Matula kunyhóhoz érkezve pedig elolvashatjuk Fekete István levelének egy részét, melyben kiderül milyen halakkal találkozott mikor a Kis-Balatonnál járt. Ha éppen itt járunk, akkor kiválóan úszó vidrákra is bukkanhatunk, de a vizek mentén még hermelint is találunk. Az erdőkben nyuszt, nádasokban aranysakál ver tanyát.

Kis-Balaton ludakkal fotó: orszagalbum.hu/Komar László

Vásároljunk termelőktől!

Aki szereti a helyi kis piacokat, akkor mindenképp érdemes Hévíz irányába menni, ahol heti háromszor átadhatjuk magunkat a finom ételek és italok kavalkádjának. A friss kenyeret, kolbászokat, a házilag készített süteményeket és tehéntejet még meg is kóstolhatjuk. A finom áruk mellett pedig mesteremberek árulják különböző portékáikat. Legyem az cserépedény, kosár vagy kézi készítésű szappan, mind mind különleges. A Hévízi Terrmelői Piacot azért is érdemes megnézni, mert a minőség és a vegyszermentes termékek széles választékát nyújtja.

Barátságos bivalyok nyomában

Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája várja a látogatókat a Kis-Balatonnál, Kápolnapusztánál. A 30 hektáros rezervátum területén, mintegy 200-250 bivaly él.

Bivalyok fotó:orszagalbum.hu/papuska

A bivaly génállományának megőrzésében jelentős szerepet játszik a hely, ráadásul a faj bemutatásának hazai szerepét is ellátja. A rezervátumban helyet foglal még a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, az 1.5 kilométer hosszú tanösvény, amely tele van játékos elemekkel, hogy a kicsik még jobban megismerjék a bivalyok életét. Ha pedig elfáradtunk akkor irány a pihenő pont, ahol megpihenhet az egész család.

Hét vezér, egy kalandpark és egy farm

Ha meg akarjuk tudni mi köze a 7 vezér Történelmi Kalandparknak és Garabonciás Farmnak a Kis- Balatonhoz akkor mindenképp el kell látogatunk oda. Egy farm, ami az állatok nevelése mellett egy történelmi kalandpark is egyben, ahol még íjászkodni is tudunk. Sőt még jurtatábort és az elektromos quad pályát is kipróbálhatunk.

Zalakarosi termál és ökopart

Ha bátrak vagyunk akkor irány az ország egyedülálló 21 méter magasról érkező csúszdája, de nem csak ezért fogjuk szeretni a Zalakarosi Termáltavat és Ökoparkot, amely páratlan élményt kínál kicsiknek is nagyoknak egyaránt. Ebben a komplexum a csúszdatoronytól a tanösvényeken át a hangok vagy éppen a fények meditációs pavilonjáig sok mindent kipróbálhatunk és megtapasztalhatunk. Kár lenne kihagyni!

Mikor indulsz?

Kányavári-sziget fotó: Fabricius Zsolt

Felhasznált anyag: itt

Zsófi