Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Toll, papír, izgalom: Írjuk meg az őszi kalandjainkat!

Bár most egy időre a nyár elköszön, de nem kell búcsút intenünk a Balatonnak. Ősszel is rengeteg program, látnivaló vár ránk. Itt az ideje, hogy ennek megfelelően megírjuk az őszi balatoni bakancslistánkat.

Az idei nyáron is a Balaton tele volt jobbnál jobb programokkal. Rengeteg zenei és kulturális eseménynek lehettünk tanúi. Igazi gasztronómiai utazásokban vehetünk részt, volt bor és sör minden mennyiségben. Egy biztos mindenki megtalálta azt a programot, amit szeretett volna.
A nyár most elköszönt tőlünk, a nyaralók hazamentek, enyhült a tömeg, de a csodálatos Balaton és azt körbeölelő pazar természet velünk maradt továbbra is. Kirándulóknak és nem kimondottan strandmániás utazóknak ősszel is remek hely a tó és környéke, de mit is lehet csinálni?

Ha ősz akkor szüret! 

Az ősz beköszöntével bőven rábukkanhatunk szüreti mulatságokra. A szüret sokkal többről szól, mint szimpla munka. Egy igazi ünnepnek számít! A szőlőművelő ilyenkor egy egész évi munka gyümölcsével szembesül, melyet igazi ünnepi keretek között szed le. Szerencsére!

Szívd magadba az őszi természet illatát!

Balatonföldvár - Kvassay sétány

Ha az időjárás kegyes, akkor mindenképp érdemes nagy sétákat tervezni a természetbe, hogy megismerjük a Balaton őszi arcát. A tanösvények erre a legalkalmasabbak! A Kis-Balatontól kezdve, a Szent György-hegyen át, a Káli-medencéig mind jó választás. Csodálatos növényvilág, páratlan állatvilág kápráztat majd el minket egy-egy séta során. Ha csak egy rövidebb sétát tennél a rozsdaszínű falevelek között, akkor válaszd valamelyik part menti sétányt!

Állati móka!

Salföldi major - fotó: balaton.info

Számos vadaspark, rezervátum, park vár rád, ahol megcsodálhatod a különböző fajtájú állatokat mesés helyeken. Egész évben látogatható a Salföldi Természetvédelmi Major, a Balatonfüredi Koloska-völgyi Vadaspark illetve a Veszprémi Állatkert. Érdemes ellátogatni a Bivalyrezervátumba is, ahol bivalycsordát lehet szemügyre venni.

Merülj el a Tavasbarlang titkaiban!

Tapolcai-tavasbarlang fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Tapolca szívében található Közép-Európa egyedülálló látványossága a tavasbarlang. A csodálatos háromszintű barlangrendszert a karsztvíz formálta, melynek hossza 3280 méter. Az alsó és felső járatok egy részét 19 Celsius fokos víz borítja. A barlang nagyobbik része víz alatt van, nem látogatható, de mintegy 300 méteres szakasz áll nyitva, amelyből 180 méter. A csónakkal körbejárható részen a víz változó mélységű, a tiszta vízben jól láthatók az alsótermekbe vezető lejáratok is. Túl azon, hogy pazar látvány tárul elénk a barlang klímája gyógyhatású.

Töltsd az estét a csillagok alatt

A Bakonybéli Pannon Csillagdában vagy a Balatonfűzfői Csillagvizsgálóban remekül fogunk szórakozni, hisz körbe vesznek minket az égi tünemények. Remek kikapcsolódás és tanulási lehetőséget nyújt arra, hogy megismerjük a gyönyörű csillagokat, égitesteket.

Merülj el a mélységben és fedezd fel a barlangok titkait!

Lóczy barlang fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Lóczy-barlang, a Csodabogyós-barlang izgalmat rejt mindenki számára. Félelmeinket legyőzve páratlan élményben lehet részünk a barlangok mélyén! Ha egy könnyebb kalandra vágysz, akkor válaszd a Lóczy barlangot Balatonfüreden, mely kisebb gyerekeknek is alkalmas egy szuper élményhez. A Csodabogyós barlang Balatonedericsen inkább a nagyobb, komolyabb túrákat szeretőknek ajánlott. Bármelyiket is választod élményben gazdag lesz!

Mászd meg a Badacsonyt és láss csodát!

Badacsonyi bazaltorgonák fotó: Mészáros Norbert Photography

434 méterével a Badacsony a Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegye. Nincs rá okod, hogy miért is ne vállald be a kellemes félnapos túrát, a jutalmad egy szuper panoráma és a környéken lévő finom borászatok, ínycsiklandozó finomságok.

Kiállíts egy nagyot és halld meg magad a Visszhang-dombon!

Tihanyi Apátság, Visszhang-domb fotó: Figura Photo

A Tihanyban található Echo-kő különlegessége abban rejlik, hogy a tetejéről elkiáltott szavak a több mint 300 méterre lévő apátság északi oldaláról verődnek vissza és 2 másodperc alatt teszik meg az oda-vissza közel 700 méteres távot, legalább kétszer.

Kutassunk fel ismeretlen helyeket!

Szentbékkállai kőtenger fotó: Amberg Anna

Számos népszerű és ismert hely van Balaton környékén, melyekért teljesen odavagyunk. Viszont vannak olyan települések kicsit megbújva, amiket csak kevesen vagy szinte egyáltalán nem ismernek! Ha romkocsmára vágyunk, akkor irány Mindszentkálla, vagy ha magyaros ízekre vágyunk, akkor remek éttermet találunk Vászoly főutcáján. Ha pedig óriásra utaló jeleket szeretnék látni, akkor Szentbékkállán van a helyünk.

Töltődjünk lelkileg!

Az ősz mindig valaminek a végét és valaminek a kezdetét jelenti. Éppen ezért pihentessük lelkünket, töltődjünk fel. Szerencsére számos hely van a Balatonnál, hol ezt megtehetjük. Ott van a Somogyvámosnál található a 300 hektáros Krisna-völgy, ami egy vallási közösség, ökofarm és turisztikai látványosság egyben. Mikor az ember ide érkezik azonnal megérzi, hogy különleges helyen jár, ahol szabad lehet. Ha elegünk van a zsúfolt helyekből és egyszerűen el akarunk bújni a világ elől, valamilyen kistelepülésen akkor irány a Balaton-felvidék.

A révfülöpi Fülöp-hegyi Milleneumi kilátó bebizonyítja, hogy a nyugalom és a szépség milyen jól összeillik. A kilátó körüli erdei környezet és a kilátóból látható tanúhegyek ámulatba ejtő látványa által, biztosan rabul ejt téged is.

Te megírtad már a bakancslistádat?

Zsófi