Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balaton-felvidék rejtett települései

A Balaton- felvidék azért is csodás, mert mindig tud újat mutatni mindenki számára. Olyan helyeket is felfedezhetünk, melyekről korábban még nem is hallottunk!

Számos népszerű és ismert hely van Balaton környékén, melyekért teljesen odavagyunk. Legyen szó akár Tapolcáról, Balatonalmádiról, Keszthelyről, mind-mind olyan helyek, melyek egyszerűen kihagyhatatlanok! Viszont vannak olyan települések kicsit megbújva, amiket csak kevesen vagy szinte egyáltalán nem ismernek! Mutatunk néhányat, melyeket érdemes megnézned, ha legközelebb arra jársz.

Vászoly

E apró balatoni kis falu Balatonfüredtől 15km-re fekszik. Az itt élők szőlőműveléssel foglalkoznak, borospincéi, présházai és lakóépületei között sok a műemlék. Ősbükköse különösen értékes, védett. Gyönyörű Árpád-kori templommal is büszkélkedhetnek a falu lakói, akiknek a védőszentje Szent Jakab. Ha falusi nyugalomra és egy különleges atmoszférára vágyunk, akkor mindenképp érdemes ellátogatni ide. Aki imádja a jó borokat, nekik kötelező! Nyáron pedig szabadjára engedik minden évben Vászolyi nyári kulturális programsorozatot, melynek főszereplői:jazz, bor minden mennyiségben!

Vászoly fotó: Fehér Timea

Paloznak

A kis község neve ismerősen csenghet, mert minden évben megrendezésre kerül itt a Paloznaki Jazz és Bor Piknik nevű rendezvény, mely mára már kisebb fesztivállá nőtte ki magát, számos fellépővel, koncerttel, programmal és több ezer látogatóval. A Balaton északi-partján a Bakony déli lábánál található Paloznak, igazi falusi hangulatáról híres. 1998-ban a Balaton-felvidék hagyományos faluképének megőrzéséért Hild-díjat kapott.

Jellegzetes paloznaki ház fotó: wikipedia/org

A két meghatározó tevékenység a borászat és a turizmus, de jellemző még a halászat is erre a területre. Tele van csodás látnivalókkal, mint pl. az Árpád-kori templom gótikus részei, a református harangláb, a Diószegi-ház és a Pongrácz-kastély. Nem beszélve arról, hogy csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, az erdőkkel borított lankás domboldalakról.

Hegymagas

A Tapolcai-medencében fekvő Hegymagas, Szent György-hegyről kapta a nevét.  Aki imádja a csodaszép panorámát, mindenképp látogasson el ide. A hegyről rálátunk a Balatonra, a közelben található Szigligeti várra, a Badacsony hegygerincére, Tapolca városára és a Keszthelyi-fennsíkra. Hegymagas határában található a Lengyel-kápolna, ahonnan igazán fenséges kilátás nyílik a tóra és a környező tanúhegyekre. A borrajongók most is örülhetnek, mert a hegyoldalt körbe ölelő szőlők kiváló alapanyagként szolgálnak a helyi ízletes boroknak.  

Lengyel kápolna és a kilátás fotó: Mészáros Norbert Photography

Szentbékkálla

A festői falucska a Balaton-felvidéki Káli-medencében található. A faluban járva megfigyelhetjük a népi építészeti hagyományokat a régi házakon, amelyek közül ma már néhány műemlék. A település fölött emelkedő Kő-hegyen ház nagyságú kövek is láthatóak, melynek köszönhetően a legkülönfélébb kőformációkban gyönyörködhetünk.  Olyan érzésünk támadhat, mintha egy óriás járt volna ezen a tájon, aki rossz, vagy jó kedvében hatalmas méretű kődarabokat hajigál el, hogy az utókor ámulhasson rajta.

Szentbékkállai kőtenger fotó: Amberg Anna

Dörgicse

Ha három Árpád-kori templomromot szeretnék látni három településrészen belül, akkor irány Dörgicse! Maga a falu Balatonakalitól kb. 5 km-re-északnyugatra helyezkedik el. A három romból Alsódörgicse temploma a leglátványosabb, elsősorban csodálatos fekvése és magas tornya teszi a legnépszerűbb célponttá. A felsődörgicsei rom építészetileg a legérdekesebb, míg a kisdörgicsei templomrom a legszerényebb és a legkisebb a három közül.

Az alsódörgicsei templomrom fotó:wikipedia.org

Dörgicse és Mencshely között félúton található a Kossuth-kilátó, mely a Halom-hegyen áll. Csodás kilátás nyíilik onnan az egész déli Bakonyra, Tihanyi-félszigetre, Badacsonyra. Ne hagyjátok ki!

Dörgicse levendula virágzás idején is fontos célpont lehet, hiszen gyönyörű levendulamezők vannak itt. Ha unod a tihanyi forgatagot és szeretnél picit nyugodtabban levendulát csodálni, akkor jövőre vedd célba Dörgicsét.

Te melyik településen jártál már? Melyik a kedvenced?

Zsófi