Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5 látnivaló, melyet kár lenne kihagyni Fonyódon!

Fedezzük fel a több mint 900 éves múltra visszatekintő települést a Balaton déli partján!

A balatoni kirándulásunkból semmiképp se hagyjuk ki Fonyódot, hisz nem csak tökéletes nyaralóhely, de romantikus hangulatával biztosan levesz a lábadról.

Csodás fonyódi móló

A Balaton part leghosszabb mólója itt található Fonyódon. A 464 méteres mólót még 1898-ban építették, majd kikötőnek alakították át. Mindenképp érdemes végigsétálni rajta, hiszen számos kincset találunk útközben. Itt találjuk Kiss István Páros akt-Emberpár szobrát, illetve egy emlékoszlopot is, melyet Lányi Antalnak állítottak, aki elsőként repülte át a Balatont 1911-ben.

Fonyódi móló fotó: Pósza Róbert

Mesés panoráma

Ha gyönyörű kilátásra vágyunk, akkor mindenképp menjünk fel a Sipos-hegy legmagasabb pontján lévő Postás-kilátóhoz, másik néven Sipos-hegyi kilátóhoz. Elénk tárul Keszthelytől Keneséig az egész Balaton. Innen nem messze, ha még nem untunk meg a panorámát, akkor irány a Várhegyi Széplátó, amely a Várhegy 231 méter magas csúcsán található. Különlegessége abban is rejlik, hogy egy Árpád kori földvár maradványaira épült. Innen a Balaton teljes nyugati és középső medencéje tárul elénk.

Kilátás a Várhegyről fotó: Aholluby

Romantikus séták kettecskén

Ha párunkat le akarjuk nyűgözni akkor mindenképp vigyük el egy mesés sétára a Szaplonczay sétányra és környékére. Útközben megcsodálhatjuk a Nagyboldogasszony templomot és megismerkedhetünk a Balaton állat-és növényvilágával, a tó természetvédelmével és kultúrtörténetével, ha betérünk a Fonyódi Múzeumba.

Szaplonczay-sétányról a kilátás fotó: Tomka66

Gasztronómiai élvezetek

Csodáld meg a parton vagy valamelyik kilátóban a Balaton látványát és ha már elég éhes vagy, akkor térj be egy fonyódi étterembe, hogy valami ínyencséggel kápráztasd el az ízlelőbimbóid. Ám egy rögtönzött piknik, grillezés, halászléfőzés mind hozzáadnak egy felejthetetlen emlékhez a Balaton partján!

Örök szerelem és egy kripta

A Kripta-villát semmiképp se hagyjuk ki, hiszen ez az örök szerelem háza, melynek legendája évtizedek óta rabul ejti az arra látogatókat. Az erdélyi származású Abrudbányay Ödön esküvője előtt három héttel elveszítette hirtelen menyasszonyát, Magdust. Az ő emlékére építettet egy emlékvillát a Sipos-hegy lábánál 1941-ben. A mediterrán stílusban felépített villa alagsorába került a maga és elhunyt szerelmének alakját megörökített faragás, a kő-nászágy. A legenda szerint, ha a nászágy fölött egy lány és egy fiú megfogja egymás kezét, akkor szerelmük örökké fog tartani.

Mire vársz, irány Fonyód!

Zsófi