Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

10 hely, amiért a déli partot választod

Először jársz a Balaton déli partján vagy szeretnél új helyeket is felfedezni a megszokottak mellett? Nem tudod hol kezd az élményeket gyűjteni ezen a részen? Hova érdemes menni? Mi elkalauzolunk téged!

Siófok nem csupán a szórakozóhelyek egyik központja, hanem páratlan látnivalók otthona is. Mielőtt belevetnénk magunkat az éjszakai életbe, mindenképp látogassunk el a Víztoronyba. A több mint százéves siófoki víztornyot 2012-ben újították fel. Vizet ne keressünk benne, de cserébe körbe sétálhatunk a nyitott teraszon, vagy a kávézóbból csodálhatjuk az az északi part káprázatos panorámáját.

Víztorony fotó: Stöci photo

Viszont ne lepődjünk meg, ha mozog a padló, mert az ülőhelyek körbe-körbe forognak. Ha pedig elfogyott az oxigén, akkor irány a Szentkirályi Oxigénbár, ahol a 95%-os tisztaságú oxigénnel telíthetjük meg tüdőnket. Kell ennél több?

Vártúrát semmiképp sem hagyjuk ki úticéljainkból. Bár nincs annyira köztudatban, de Balatonföldvártól délre található Fehérkő vára megér egy kitérőt. Érdekessége, hogy legnagyobb része téglából épült, csak az alapoknál és a kapuknál használtak követ az építés során.

Fehérkő vára fotó: wikipedia.org

Napjainkban a kétemeletes várból, már csak egy emelet található meg. Ennek legimpozánsabb része a délnyugati oldalon megmaradt 10-12 méter magas saroktoronyszerű épület.A várat vélhetően a 14. század első évtizedeiben építették a török seregek előretörését látva a visszavonuló magyar hadak 1540-ben felrobbantották a várat, nehogy a törökök használni tudják, de a hódítók helyreállították a károkat és a hódoltság teljes ideje alatt megtartották a várat.

Semmiképp se hagyjuk ki a balatonfenyvesi Kisvasútat, amely már az 1950-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről egészen Nagyberekenig.  Eredetileg üzemi vasút volt, amelyet a Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság tulajdonában főleg a gazdaságbeli teher- valamint személyszállításra használták. Napjainkban személyszállítóként funkciónál és naponta szállítja az utasokat a csiszta-pusztai termálfürdőhöz, valamint a berken túli falvakba.

Ki mondta, hogy egy puszta nem tartogathat csodákat? A 18–19. századból ránk maradt Szántódpuszta ezt be is bizonyítja. Otthont ad korabeli majorságnak, lakóházaknak, istállóknak, magtáraknak, valamint a meredek domb tetején egy 1735-ben épült kis barokk kápolnának is.

szántódpusztai naplemente fotó: flickr.com

A tihanyi apátság alapítólevelében is említésre került már Szántód, melynek történetét a mai napig is jelentősen meghatározza a Tihany és Szántód közötti rév.  Szántódpuszta pont átellenben található a tihanyi apátsággal. A templomtornyaik tikkasztó nyári hőségben, őszi párában és a téli, befagyott Balaton fölött néznek egymásra már évszázadok óta.

Finom borokra vágyva mindenképp látogassunk el Balatonlelle mögött helyet foglaló Kishegyhez, amely szőlészetéről és borászatáról egyaránt híres. Az országos hírű Konyári és a Pócz pincészet egész évben várják a szomjuk oltására és pihenésre vágyó látogatókat. A szomszédos Majthényi Présház és Étterem teraszán pedig gasztronómiai kalandokban vehetünk részt.

Balaton partjának leghosszabb mólója kihagyhatatlan!

Móló melletti szoborpár fotó: Kisbán Kázmér

Irány Fonyód és a kb. 464 m hosszú látványosság. Scholcz Gyula műszaki főtanácsos építtető kezeinek köszönhető, hogy az esztétikailag kifogástalan remekmű, a Gulács-hegy merőleges középvonalának irányítottan készült el. A mólót 1906-ban átépítették és ekkor hullámtörő létesítésével alakították ki a mai korszerű kikötőt.

fonyódi móló fotó:Posza Róbert Art

Nyáron jobbnál jobb programokra, színházi előadásokra, koncertekre vágysz? Akkor Balatonföldváron a helyed, ahol a Kultkikötő nyáron kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat felejthetetlen napokat.

Magyarország egyik legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájai közé tartozik a somogyi Nagyberek. Egykor a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított területe volt. Nem csak a hagyományok miatt páratlan hely, aki a természetjárás, túrázások szerelmese, itt megtalálja a kedvének való programot. Felpattanhatunk kerékpárra, beülhetünk egy kenuba vagy csak felhúzzuk a bakancsunkat és felfedezhetjük a somogyi Nagyberek csodálatos madár- és növényvilágát. Itt található a több mint 1500 hektár kiterjedésű Fehérvízi láp is, amelynek legmélyebb részeit egész évben víz borítja. Megéri ellátogatni ide!

Léteik egy csodálatos tér, amelyet a szív alakú szobor tesz még különlegessebbé.

Zamárdi szíve fotó: Bedő Éva

A Balaton szíve tér a Balatoni Játszadalom rendezvény során a vízben sok száz ember kézfogásával évente létre jövő szívre utal.  A szív szobor köve vöröses, mely utal a térkő bazalt jellegére, amely jellegzetes balatoni természeti kincs. A csodaszép szívet, egy hangulatos kert öleli közre. Mindezt megtalálod Zamárdi szívében!

Napjainkban a déli part gasztronómiai központjának számít Balatonszemes, hála a vidéki Magyarország egyik legjobb éttermének, a Kistücsöknek, valamint a közelben álló Bujdosó pincének. Finom borok, ízletes ételek! Na ez az igazi dolce vita!

Most már tudod hova kell menni, igaz?

Zsófi