Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

  • Keszthely -2°C
  • Siófok -2°C
  • Balatonfüred -2°C
  • Víz 2°C

10 hely, amiért a déli partot választod

Először jársz a Balaton déli partján vagy szeretnél új helyeket is felfedezni a megszokottak mellett? Nem tudod hol kezd az élményeket gyűjteni ezen a részen? Hova érdemes menni? Mi elkalauzolunk téged!

Siófok nem csupán a szórakozóhelyek egyik központja, hanem páratlan látnivalók otthona is. Mielőtt belevetnénk magunkat az éjszakai életbe, mindenképp látogassunk el a Víztoronyba. A több mint százéves siófoki víztornyot 2012-ben újították fel. Vizet ne keressünk benne, de cserébe körbe sétálhatunk a nyitott teraszon, vagy a kávézóbból csodálhatjuk az az északi part káprázatos panorámáját.

Víztorony fotó: Stöci photo

Viszont ne lepődjünk meg, ha mozog a padló, mert az ülőhelyek körbe-körbe forognak. Ha pedig elfogyott az oxigén, akkor irány a Szentkirályi Oxigénbár, ahol a 95%-os tisztaságú oxigénnel telíthetjük meg tüdőnket. Kell ennél több?

Vártúrát semmiképp sem hagyjuk ki úticéljainkból. Bár nincs annyira köztudatban, de Balatonföldvártól délre található Fejérkő vára megér egy kitérőt. Érdekessége, hogy legnagyobb része téglából épült, csak az alapoknál és a kapuknál használtak követ az építés során.

Fejérkő vára fotó: wikipedia.org

Napjainkban a kétemeletes várból, már csak egy emelet található meg. Ennek legimpozánsabb része a délnyugati oldalon megmaradt 10-12 méter magas saroktoronyszerű épület.A várat vélhetően a 14. század első évtizedeiben építették a török seregek előretörését látva a visszavonuló magyar hadak 1540-ben felrobbantották a várat, nehogy a törökök használni tudják, de a hódítók helyreállították a károkat és a hódoltság teljes ideje alatt megtartották a várat.

Semmiképp se hagyjuk ki a balatonfenyvesi Kisvasútat, amely már az 1950-es évek óta közlekedik Balatonfenyvesről egészen Nagyberekenig.  Eredetileg üzemi vasút volt, amelyet a Balaton-Nagybereki Állami Gazdaság tulajdonában főleg a gazdaságbeli teher- valamint személyszállításra használták. Napjainkban személyszállítóként funkciónál és naponta szállítja az utasokat a csiszta-pusztai termálfürdőhöz, valamint a berken túli falvakba.

Ki mondta, hogy egy puszta nem tartogathat csodákat? A 18–19. századból ránk maradt Szántódpuszta ezt be is bizonyítja. Otthont ad korabeli majorságnak, lakóházaknak, istállóknak, magtáraknak, valamint a meredek domb tetején egy 1735-ben épült kis barokk kápolnának is.

szántódpusztai naplemente fotó: flickr.com

A tihanyi apátság alapítólevelében is említésre került már Szántód, melynek történetét a mai napig is jelentősen meghatározza a Tihany és Szántód közötti rév.  Szántódpuszta pont átellenben található a tihanyi apátsággal. A templomtornyaik tikkasztó nyári hőségben, őszi párában és a téli, befagyott Balaton fölött néznek egymásra már évszázadok óta.

Finom borokra vágyva mindenképp látogassunk el Balatonlelle mögött helyet foglaló Kishegyhez, amely szőlészetéről és borászatáról egyaránt híres. Az országos hírű Konyári és a Pócz pincészet egész évben várják a szomjuk oltására és pihenésre vágyó látogatókat. A szomszédos Majthényi Présház és Étterem teraszán pedig gasztronómiai kalandokban vehetünk részt.

Balaton partjának leghosszabb mólója kihagyhatatlan!

Móló melletti szoborpár fotó: Kisbán Kázmér

Irány Fonyód és a kb. 464 m hosszú látványosság. Scholcz Gyula műszaki főtanácsos építtető kezeinek köszönhető, hogy az esztétikailag kifogástalan remekmű, a Gulács-hegy merőleges középvonalának irányítottan készült el. A mólót 1906-ban átépítették és ekkor hullámtörő létesítésével alakították ki a mai korszerű kikötőt.

fonyódi móló fotó:Posza Róbert Art

Nyáron jobbnál jobb programokra, színházi előadásokra, koncertekre vágysz? Akkor Balatonföldváron a helyed, ahol a Kultkikötő nyáron kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartogat felejthetetlen napokat.

Magyarország egyik legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájai közé tartozik a somogyi Nagyberek. Egykor a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított területe volt. Nem csak a hagyományok miatt páratlan hely, aki a természetjárás, túrázások szerelmese, itt megtalálja a kedvének való programot. Felpattanhatunk kerékpárra, beülhetünk egy kenuba vagy csak felhúzzuk a bakancsunkat és felfedezhetjük a somogyi Nagyberek csodálatos madár- és növényvilágát. Itt található a több mint 1500 hektár kiterjedésű Fehérvízi láp is, amelynek legmélyebb részeit egész évben víz borítja. Megéri ellátogatni ide!

Léteik egy csodálatos tér, amelyet a szív alakú szobor tesz még különlegessebbé.

Zamárdi szíve fotó: Bedő Éva

A Balaton szíve tér a Balatoni Játszadalom rendezvény során a vízben sok száz ember kézfogásával évente létre jövő szívre utal.  A szív szobor köve vöröses, mely utal a térkő bazalt jellegére, amely jellegzetes balatoni természeti kincs. A csodaszép szívet, egy hangulatos kert öleli közre. Mindezt megtalálod Zamárdi szívében!

Napjainkban a déli part gasztronómiai központjának számít Balatonszemes, hála a vidéki Magyarország egyik legjobb éttermének, a Kistücsöknek, valamint a közelben álló Bujdosó pincének. Finom borok, ízletes ételek! Na ez az igazi dolce vita!

Most már tudod hova kell menni, igaz?

Zsófi

Ajánló

7 adventi vásár, programsorozat a Balatonnál
Tipp!

November 19., 2018

7 adventi vásár, programsorozat a Balatonnál

Eljött újra a téli időszak, amikor a Balatont adventi fényekben csodálhatjuk.

Tovább
Néhány csodálatos fotó Tihanyról
Tipp!

Október 17., 2018

Néhány csodálatos fotó Tihanyról

Tihany, mindig ámulatba tud ejteni minden Balaton rajongót!

Tovább
Ha fantasztikus panorámára vágysz, akkor Fülöp-hegyi kilátó - megmásztuk!
Tipp!

Október 5., 2018

Ha fantasztikus panorámára vágysz, akkor Fülöp-hegyi kilátó - megmásztuk!

Számos kilátó található a Balaton körül, melyek gyönyörű panorámával rendelkeznek, de nekünk az egyik kedvencünk lett a Fülöp-hegyi kilátó.

Tovább
Őszi bakancslista - 10+1 dolog, amit ne hagyj ki az ősszel
Tipp!

Szeptember 13., 2018

Őszi bakancslista - 10+1 dolog, amit ne hagyj ki az ősszel

Szeptemberrel beköszöntött az őszi időszámítás, ám nem kell csüggednünk, mert a Balaton ezekben a hónapokban is vár ránk. Igaz más színeket, illatokat és lehetőségeket tartogat, de ez kedvünket nem fogja elvenni. Sőt! Íme őszi bakancslistánk, melyet mindenkinek szeretettel ajánlunk!

Tovább
A idei nyár legszebb balatoni pillanatai
Tipp!

Szeptember 6., 2018

A idei nyár legszebb balatoni pillanatai

A nyári hónapok lejártak. A Balaton ismét csodásabbnál, csodásabb programokkal látott el mindenkit! Szemezgessünk az idei nyár legszebb pillanataiból. Ím 5 ok, amiért nekünk a Balaton volt a mindenünk a nyáron!

Tovább
10 bakancslistás hely, amit végig kell (újra) járnod
Tipp!

Augusztus 15., 2018

10 bakancslistás hely, amit végig kell (újra) járnod

A Balaton egyszerűen megunhatatlan. Bármennyiszer látogatunk el e csodás helyre, mindig van mit újonnan felfedezni, vagy csak egyszerűen újra és újra meglátogatni. Íme 10 fantasztikus hely melyet, ha nem láttál azonnal pótolnod kell, vagy ha már láttad akkor újra érdemes megnézned.

Tovább
Tűzijátékok, ünnepi műsorok a hosszú hétvégén a Balaton körül
Tipp!

Augusztus 10., 2018

Tűzijátékok, ünnepi műsorok a hosszú hétvégén a Balaton körül

Rengeteg tűzijáték és ünnepi programmal készülnek a Balaton környéki települések. Válogatni is nehéz, melyik programon vegyünk részt illetve honnan csodáljuk meg a tűzijátékot.

Tovább
15 gyönyörű balatoni kép, melyeket tőletek kaptunk
Tipp!

Augusztus 8., 2018

15 gyönyörű balatoni kép, melyeket tőletek kaptunk

Mi nemcsak a profi fotósok képeit értékeljük, hanem azokat is ugyanolyan örömmel nézzük és osztjuk meg, melyeket tőletek, olvasóktól kapunk.

Tovább
5+1 hely, ahol isteni borok várnak rád
Tipp!

Augusztus 8., 2018

5+1 hely, ahol isteni borok várnak rád

Nyáron egy jó kis fröccs tudja lehűteni a testünket, lelkünket. Gasztronómiai élményeinkhez a jó bor szinte kötelező. A barátainkkal gyönyörködünk a szép tájba, megpihenünk egy fáradt nap után és kinyitunk egy üveg bort, ezek a pillanatok telis-tele vannak élményekkel, ízekkel és érzésekkel.

Tovább
5 aquapark és élményfürdő, ahol érdemes csobbanni a Balaton körül
Tipp!

Augusztus 6., 2018

5 aquapark és élményfürdő, ahol érdemes csobbanni a Balaton körül

Strandolás és fürdőzés nélkül nincs igazi balatoni nyár. Éppen ezért feltétlenül látogassunk el a legjobb aquaparkokba és fürdőkbe, ahol a kikapcsolódás, élmény egy kis adrenalin lökettel szinte garantált.

Tovább
Különleges kiülős helyek a Balatonnál
Tipp!

Július 25., 2018

Különleges kiülős helyek a Balatonnál

Szinte mindenkinek van egy kedvence helye a Balatonnál, ahová szívesen betér egy kimerítő nap után. A legjobb balatoni kocsmák, beülős helyek vonzereje főként a finomhangolt, egyedi részletek gyümölcse, amelyek zavarba ejtően sokszínű palettát eredményeznek.

Tovább
5 hely, ahol feltöltődhetsz lelkileg
Tipp!

Július 18., 2018

5 hely, ahol feltöltődhetsz lelkileg

Ha eleged van a nyüzsgésből akkor sem lemondanod a Balatonról. Szerencsére vannak olyan helyek, ahol kipihenhetjük magunkat és elbújhatunk a nagyvilág elől. Hova? Mi elkalauzolunk téged öt nyugis helyre!

Tovább
5 izgalmas múzeum a Balatonnál
Tipp!

Július 11., 2018

5 izgalmas múzeum a Balatonnál

Igazi kulturális gócpont a Balaton. Az ember azt sem tudja, mit nézzen meg, merre induljon. Mi összegyűjtöttük a legjobb múzeumokat, amelyek garantált szórakozást nyújtanak az egész családnak.

Tovább
Rekord megdöntésével kezdődtek a nyári programok Balatonkenesén
Tipp!

Július 3., 2018

Rekord megdöntésével kezdődtek a nyári programok Balatonkenesén

A legtöbb hazai egy időben egy helyen szelfit készítő ember rekordját állították fel Balatonkenesén a Balaton Fesztiválon, a 18 fellépő pedig mintegy 10.000 embert vonzott a Széchenyi Parkba a hétvégén. Az ingyenes rendezvény méltó nyitánya volt a balatonkenesei nyárnak.

Tovább
5+1 hely, ahonnan gyönyörű a balatoni naplemente
Tipp!

Június 28., 2018

5+1 hely, ahonnan gyönyörű a balatoni naplemente

Van valami különlegesség a balatoni naplementében. Miközben csodáljuk úrrá lesz rajtunk a nyugalom, a meghittség és a boldogság. Hogy te is átéld e csodálatos érzéseket megmutatjuk, hogy hol bukkanhatsz rájuk!

Tovább
Vesd bele magad a balatoni nyárba
Tipp!

Június 6., 2018

Vesd bele magad a balatoni nyárba

Naptár szerint is a nyári hónapok időszaka következik. Éppen ezért nem árt már most megtervezni a balatoni kiruccanásunkat. Nem vagy gyakori vendég a Balatonnál? Nem számít, mi megmutatjuk mi az, amit mindenképp nézz meg! Utána csak engedned kell, hogy a környék magával ragadjon!

Tovább

Aktuális