Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5+1 hely, ahol isteni borok várnak rád

Nyáron egy jó kis fröccs tudja lehűteni a testünket, lelkünket. Gasztronómiai élményeinkhez a jó bor szinte kötelező. A barátainkkal gyönyörködünk a szép tájba, megpihenünk egy fáradt nap után és kinyitunk egy üveg bort, ezek a pillanatok telis-tele vannak élményekkel, ízekkel és érzésekkel.

Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált az évek folyamán a Laposa Birtok.  Itt Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark kerül a palackokba. A Laposa család a mai napig tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területeinek köszönhető. Egész évben lehetőség van borkóstolásra, borvacsorákra az egyik legszebb balatoni panoráma mellett.

Aki egy festői környezetben kíván finomabbnál-finomabb borokat megkóstolni, akkor a Folly Arborétum és Borászat csak rá vár. A különleges ciprusoknak és cédrusoknak otthont adó arborétum, nem csupán pazar környezete, hanem különleges borai miatt is híres. Az egykor Kisörs-szőlőhegynek hívott birtokot, az 1940-es évek végén Badacsonyörsre változtatták. Az itteni mikroklíma, az északi széltől védett, kedvező lejtésű hegyoldalak, a különleges talaj minőség és a Balatonról visszaverődő napsugarak fontos szerepet játszanak a szőlészetben. Budai zöld, Szürkebarát, Olaszrizling, Muscat Ottonel, Kéknyelű, Rajnai Rizling mind-mind e borvidéken megtalálható.

Badacsonynál található Németh Pince is ízletes borokkal vár minket. Köszönhető a kb. két hektáros szőlőterületnek és a gondoskodó családnak. A pincészet kínálata között megtalálható a tradicionális magyar fajták -kéknyelű, a budai zöld, a rózsakő, a juhfark-, valamint néhány világfajta -a szürkebarát, az ottonel muskotály, az olaszrizling és a rajnai rizling- is. A legfőbb büszkeségük pedig a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint az egyedülálló badacsonyi jégbor.

Paloznak felső részén helyezkedik el a Homola Borterasz. Ahol csodálatos panoráma mellett ízletes borokat kóstolhatunk meg, miközben még a Kékszalag rajtját is figyelhetjük a távolból. Sőt időnként még DJ is feltűnik a nyugágyak és napernyők között. Egy biztos örök barátságot köthetünk rizlingekkel és rozékkal.

Borbély Családi Pincészete tele van szeretettel, a szőlő és a bor iránti tisztelettel, melyek a minőségi boraik legfőbb összetevői. Kiváló szőlőfajtáikból a modern és tradicionális technológiákkal, frissebb stílusú, egyedi ízvilágú, tartalmas borokat termelnek.  A kimagasló minőségű száraz borok mellett a kínálatukban megtalálható, a kései szüretből származó borkülönlegességek is. Ilyen a fagyott szőlőből készített Jégbor vagy az Olaszrizling Aszú. Garantált kikapcsolódást nyújt az itt eltöltött idő.

Ha az Istvándy Birtok és Borműhelynél jársz, nem fogod megbánni! Félúton Badacsonytomaj és Káptalantóti között, a Tóti-hegy oldalában található e csodás hely Fogjunk egy nyugágyat vagy terítsünk ki egy pokrócot és indulhat a piknik ízletes borok társaságában. Körülöttünk a nyugalmat a legelésző szürkemarhák, szőlőtőkék és maga a Balaton biztosítja.

 Bor, mámor, Balaton!

Zsófi