Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5+1 sétaútvonal, melyeket be kell járnod

Imádsz sétálni? Szereted felfedezni az ismeretlent? Akkor ezeket a séta útvonalakat neked találták ki a Balatonnál!

Egy sárkány jeges barlangja, 30-40 méter magas bazaltorgonák, páfrányok és lepkehadak várnak minket, a Szent György-hegyen lévő tanösvényen. Egy kiadós séta után piknikezhetünk eldugott, csendes kis zugokban, megcsodálhatjuk a panorámát. Láthatjuk a katolikus és ortodox kápolnákat és szomjunkat olthatjuk az Oroszlánfejű-kút lágy vizéből. Meseszép panoráma fogadja azokat, akik felsétálnak a 415 méteres csúcsra.

Kilátás a Szent György-hegyről fotó: wikipedia.org

Balatongyörök és Balatonederics között több rövidebb és hosszabb kőrútból álló 8.5 km hosszú 38 állomásból álló Pele apó ösvénye, a gyermekeknek is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

Az erdei élőhely és természeti értékek megismerésére, segítségünkre van Pele úr, aki amellett, hogy kis unokájából igyekszik rendes pelét faragni, és szeretné, ha végre elindulna a peleélet rögös útján, számunkra is felfedi kedves erdejének megannyi apró titkát és kincsét.

Balatonedericsről tudjuk megközelíteni, ha a Csodabogyós barlang bázispontjáról elindulunk a piros jelzésen. A tájékoztató táblák segíteni fognak a tájékozódásban.

Aki meg akarja ismerni a Kis-Balaton madárvilágát, akkor a Búbos Vöcsök tanösvény neki való, melynek névadója maga a madárfaj, amely gyakori látogató itt.

Kányavári sziget felülről fotó: Légi Fotó&Videó

A Kányavári-szigeten található ösvény közel 2 km hosszú. A túra során, a szakaszokon lévő táblák segítenek eligazodni milyen madarak is honosak erre fele. Természetesen a sétaúton a denevérfauna és az itt lévő vízügyi tevékenységek sem elhanyagolhatóak. A túrára magunkkal vihetjük hűséges társunkat, a kutyát is, de csak pórázzal. Így a séta még élvezetesebb lesz!

Zalaszántó közelében járva engedjük, hogy a hófehér szentély magával ragadjon minket. A buddhista sztúpa egy rendkívül különleges hely. A szentélyt park veszi körül, az épületben pedig Buddha tanításaira, ereklyéire és egy 24 méteres életfára lelhetünk.  Ha épp hétvégén délelőtt járunk arra, részt vehetünk a nyílt meditáción is, ahol garantált a testi – lelki feltöltődés.

Sztúpa fotó: Légi Fotó&Videó

Szaplonczay-sétány Fonyódon rendkívül hangulatos sétaútvonal, egyszerre gyönyörködhetünk a Balatonban és a mellette húzódó villasorban. Nem véletlen, hogy a Panoráma sétánynak is nevezik, az elénk táruló festői kép tényleg lélegzetelállító. Sétálni a fák árnyékában, a szikrázó napsütésben, nézni a Balaton csillogását közben nagyszerű élmény.

fotó: Pósza Róbert Art

A tihanyi Belső-tó környékén, kellemes levendulaillat vár ránk. Igen aktív vulkáni tevékenység eredménye ez a hely. Horgászoknak és a természetkedvelőknek igazi paradicsom.

Belső-tó fényekben fotó: flickr.com

A tóban harcsák, csukák, pontyok is élnek. Azok, akik csak gyönyörködni akarnak e tájban, ritka vándormadarakat, kócsagokat, gólyákat láthatnak. A tavat körbe ölelő hegyek és növények pedig békességet és nyugalmat árasztanak.

Ha nyugalomra vágysz, sétálnál egy jót, akkor látogasd meg valamelyik helyet!

Zsófi