Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5 északi parton lévő kilátó, amely fantasztikus kilátást nyújt a Balatonra

Számos kilátó található a Balaton környékén, ahová érdemes ellátogatni, ha szeretnénk a tavat és a környékét megcsodálni.

A Balaton fodrozódó vize, a víz színének sokszínűsége, a táj évszakonként változó köntöse mindenhonnan szép, de a következő helyekről különösen.

1. Kisfaludy Sándor-kilátó

A kilátó 18 méter magas, és a Badacsony tanúhegy legmagasabb pontján, 434 méteren található. Az épületet az 1960-as években építették, 2011-ben építették újjá és 2012-ben meg is nyitották a turisták előtt. Ennek mi csak igazán örülni tudunk, mert fenséges kilátást kaphatunk a Balatonra, a Balaton-felvidéki tájra és a természetre, amelyet minden évszakban más színében pillanthatunk meg. 

Kilátás a kilátóból fotó: orszagalbum.hu/Francois

2. Jókai-kilátó és a Tamás-hegyi kereszt

Egyszerre két kilátóhelyet is ajánlok, a kettő nincs messze egymástól.

Balatonfüredről is látható kereszthez a Kilátó utcából feljuthatunk egy keskeny úton, majd egy lépcsősoron keresztül. Fent a kereszt közelében padokon pihenhetünk meg és élvezhetjük a kilátást a Balatonra, a Tihanyi-félszigetre. A kereszttől továbbsétálva tudunk feljutni a Jókai-kilátóba, ahonnan szintén festői képet kaphatunk a magyar tengerünkről. Aranyember-útja tanösvénnyel is összeköthetjük a túránk, ugyanis ezt is erre találjuk.

Kilátás a kereszttől fotó: orszagalbum.hu/aronkovax

3. Fülöp-hegyi kilátó

Lenyűgöző panorámát ad a Fülöp-hegyi Kilátó, amely 2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült. Révfülöpön a Kilátó utcából egy fél órás sétával megközelíthető a kilátó, ahol a csillogó víztükör és a egész Balaton a lábad előtt hever majd.

Kilátás a kilátóból fotó: balaton.info

4. Szépkilátó

Ha nem szeretnénk hosszan túrázni, de vágyunk egy igazán szép balatoni képre, akkor látogassunk el Balatongyörökre a Szépkilátóhoz, amely valójában nem egy épített kilátó, hanem egy zöldterület a 71-es út mentén. Tájba illő pihenőpadokkal, árnyékot nyújtó fenyőkkel várja a turistákat. Az egykor kápolna dombnak nevezett terület a település keleti határában található, az elmúlt években teljes felújításon esett át, autóval, biciklivel is könnyen megközelíthető, a parkolás biztosított.

A kilátás lenyűgöző, megtekinthetjük tiszta időben a Tapolcai medence tanúhegyeit, a Szigligeti várat és a Balatont.

Szépkilátóból a kilátás fotó: balaton.info

5. Őrtorony kilátó

Tihany kilátója a félsziget belsejére nyújt kilátást, ahol egykor vulkán állt.A kilátót az Apáti-hegyen építették fel, melynek a magassága több mint 16 méter. 2017 óta látogatható.

Elláthatunk a kilátóból egészen Balatonfüredre, Csopakra, Alsóörsre, de megnézhetjük ebből a szemszögből a Tihanyi Apátságot és a Balatont is.

Kilátó és a kilátás fotó: Superstar Pictures

Fedezd fel őket mind!

Judit