Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5 izgalmas múzeum a Balatonnál

Igazi kulturális gócpont a Balaton. Az ember azt sem tudja, mit nézzen meg, merre induljon. Mi összegyűjtöttük a legjobb múzeumokat, amelyek garantált szórakozást nyújtanak az egész családnak.

Kalandjainkat kezdjük is Keszthelyen, ahol annyiféle múzeum és kulturális kincs vár ránk, hogy felsorolni is nehéz. Ha ott járunk mindenképp menjünk a Balatoni Múzeumba, ahol minden van, amihez a Balatonnak köze volt az elmúlt 15 ezer évben. Még lángos és sült hekket is találunk kiállítva.  A kiállítás tizenegy termen keresztül kíséri végig a tó és környékének történetét. Mindenre kitérnek, amely a tóhoz köthető, múltra, kialakulásra, halászatra, hajózásra, állatvilágra, de olyanra is, mint a fürdőruha változásai az évtizedek alatt. Minden, ami Balaton.

Másik múzeum Keszthelyen az Amazon ház, amelyben 2016-ban egy különleges kiállítás nyílt  „Főúri utazások, úti kalandok” címmel. Az interaktív kiállításon a látogatók bepillantást nyerhetnek az elmúlt századok utazásainak történetébe, a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába. Ülthünk konflisba, belenézhetünk abba, hogy mit pakoltak egy útiládába az 1930-as évekbe. Még sok más érdekesség vár a látogatókra a korabeli utazásokkal kapcsolatban.

A kép illusztráció.

Akik, már az óvodában a csillagos eget nézték, akkor a bakonybéli Pannon Csillagdában remekül fognak szórakozni. Meteorit simogató, Mars robot, szkafander ruha, érintőképernyős űrutazás, katapultülés: azaz űrturizmus mindenkinek! A Pannon Csillagdában található hazánk legmodernebb digitális planetáriuma. A 8 méter átmérőjű, félgömb alakú kupolára vetített kép, a térhatású 5.1 hang felejthetetlen minőségben repítenek minket a kozmikus utazásra.

Aki Tihany felé venné az irányt, akkor a Belső-tó partján található Levendula Házat mindenképp keresse meg. Kézműves foglalkozásokhoz lehet csatlakozni, ahol számos levendulás csodát lehet alkotni. Nem csak a növények vannak a fókuszban, hanem meg tudhatunk mindent a korábbi vulkáni tevékenységről valamint a község múltjáról is. Érdemes túrákhoz is csatlakozni, amelyeket itt szerveznek, ha minél többet szeretnénk megtudni a félsziget jelenjéről és múltjáról.

A Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban nem csak a gyerekek, de a felnőttek is megismerhetik a Balatont és a balatoni hajózást. A vitorlázást bemutató interaktív kiállítás 400 négyzetméteren található a központban. Terepasztalokkal, makettekkel, filmvetítésekkel, szimulátorokkal mutatják be a hajózást a kezdetektől napjainkig. Ha a kilátásban gyönyörködnénk, akkor érdemes megmászni a kilátót. Az élmény garantált!

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont fotó: Stöci photo

Kedvet kaptál?

Zsófi