Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

5 túraútvonal, melyet végig kell járnod

A jó idő beköszöntével lehetőség nyílik a nagyobb túrákra, miközben új helyeket fedezhetünk fel vagy a régi bevált helyeket látogathatjuk meg ismét. A természet mindig rejteget számunkra valami újat, akár jártunk már azon az úton korábban vagy sem.

Balaton környékén rengeteg tanösvény, túraútvonal található, melyek mind valamilyen élménnyel gazdagítanak minket. Vezessen az az út egy várromhoz, egy kilátóhoz, a Balatonhoz vagy csak a mindig más színekben pompázó erdei utakra, az biztos, hogy több élménnyel térünk haza, mint amennyivel elindultunk.

Íme 5 útvonal, melyet érdemes legalább egyszer végigjárni.

Kamon-kő tanösvény

Szigligeten található tanösvény, mely több látnivalót is rejt, ha végigsétálunk rajta. Megismerkedhetünk a népi építészet, a hagyományos szőlő- és nádgazdálkodás történetével, megtekinthet egy Árpád-kori templomromot, az erdőbe lépve olvashatunk a Balaton kialakulásáról, és bemutatják a terület növény- és állatvilágát, valamint a geológiai múlt fontosabb történéseit, az egykori tűzhányók világát is.

A tanösvény 6 km hosszú, a szintkülönbség 290 méter. Kamon-kő tanösvény a falu templomjától indul és a "kék T" jelzést kell követni.

Túraútvonalon található Avasi templomrom fotó: orszagalbum.hu

Tamás-hegyi kereszt, Lóczy-barlang

Két látnivaló Balatonfüredről a Tamás-hegyi kereszt és a Lóczy-barlang, melyet érdemes összekötni a túrán. A kereszttől mesés kilátás nyílik a környékre, a barlangtúra pedig mindig egy különleges élmény. A melegebb napokon egy kicsit le is hűthetjük a barlang kb. 12 fokos klímájával magunkat.

A városból is látható kereszthez a Kilátó utcából feljuthatunk egy keskeny úton, majd egy lépcsősoron keresztül. Fent a kereszt közelében padokon pihenhetünk meg és élvezhetjük a kilátást a Balatonra, a Tihanyi-félszigetre.Ha bővítenénk az útvonalon, az Aranyember-útja tanösvénnyel is összeköthetjük a túrát, az is itt található. Sőt a kereszttől folytathatjuk az utunkat a Jókai-kilátóhoz, majd visszaereszkedve a Lóczy barlangot célba vehetjük. A túra egy fél nap alatt kellemes tempóban is teljesíthető, barlangászás sem vesz el sok időt, fél óra alatt megjárható.

kilátás a Tamás-hegyi kereszttől fotó:orszagalbum.hu Caption

Kopasz-hegyi tanösvény

Mindszentkálla határában található az Öreghegy, mely 330 méter magas. Innen gyönyörű kilátás nyílik a teljes Káli-medencére, sőt tiszta időben még a somogyi dombok is láthatóak. Kilátó sem szükséges, hogy gyönyörködjünk a kilátásban, mert a Kopasz-hegy tetejéről enélkül is bámulatos panoráma tárul elénk kezdve a tanúhegyekkel, folytatva a Káli-medencével és a Balatonnal.

A túrára elindulhatunk Mindszentkállán a Rákóczi utcából, egy földúton kell felkapaszkodni a hegyre.

Kilátás a Kopasz-hegyről fotó: orszagalbum.hu

Kányavári-sziget

A sziget a Kis-Balatonnál található, ahol az ide kirándulók megtapasztalhatják a Kis-Balaton különleges vízi világát, láthatják a növény és állatvilágot. Megfigyelhetik a vízimadarak fészkelését, hallhatják a békák „hangversenyét”. A szigeten kialakított tanösvény információs táblái bemutatják a Kis-Balatont, az itt előforduló növényeket, állatokat. A két kilátóból távolabbra is tekinthetnek az érdeklődők, szinte a teljes Hídvégi tó belátható. A nagykilátótól már csak 1-2 perc sétával, a sziget belsejébe juthatnak, ahol játszóeszközök várják a gyerekeket. Pihenésre, tűzrakásra is lehetőség van.

Megközelítés: Balatonmagyaród és Sármelléket között található műúton tábla jelzi, hogy merre kell letérni a szigethez.

Kányavári sziget fotó: Légi Fotó&Videó

Kvassay-sétány

Ha nem szeretnénk komolyabb túrába fogni, de mégis szeretnénk a természet lágy ölén sétálni egyet, akkor érdemes meglátogatni a Kvassay-sétányt Balatonföldváron. A több mint egy km hosszú sétány a part mentén húzódik, óriási platánfák adnak neki árnyékot. Ideális sétaútvonal családosoknak, idősebbeknek. A hajóállomástól indulva bármely évszakban érdemes itt egy sétát tenni, ugyanis a zöld, rozsda és a fehér szín is jól áll a platánoknak.

Kvassay-sétány fotó: orszagalbum.hu/kreativlelek

Bármelyik útvonalat is választod, nem fogsz csalódni!

Judit