Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

A Balaton nem alszik téli álmot

Lassan búcsúzik az ősz, a lehullott falevelek, a pompás színek egy időre elköszönnek tőlünk. Helyébe bekúszik a kicsit hidegebb, zúzmarásabb idő. A balatoni táj jégbe burkolózik és felveszi fehér köntösét. Ám korántsem szabad azt gondolnunk, hogy a téli táj nem tartogat számunkra sok szép csodát.

Sokan azt hiszik, hogy magyar tengerünk elmegy téli álmot aludni, mint a medvék. Pedig a téli Balaton számtalan programot, meglepetést tartogat a hideg hónapokban is az arra látogatóknak. A téli nyugalom beköltözik a városba, meseszép természeti környezet, hangulatos utcák és terek, gyönyörű régi épületek várnak minket.

Egy dolgunk van hagyni, hogy magával ragadjon minket a téli varázs. De mit is lehet csinálni télen a Balatonnál?

Attól senkinek sem kell félnie, hogy éhes és szomjas marad ezekben a hónapokban, mert számos balatoni étterem és pincészet nyitva tart télen is. A környék ilyenkor disznótoroktól hangos, ahol a házi hurka, kolbász és pálinka kerül az asztalokra. Mielőtt útnak indulunk érdemes utánanézni, mely helyeken tudjuk enyhíteni szomjunkat és a korgó gyomrunkat megtömni.

Érdemes meglátogatni a különböző adventi vásárokat, ahol forralt bor, sült gesztenye és egyéb finomságok illata száll a levegőben. Nem beszélve a téli termelői piacok páratlan hangulatáról. Nem csak amiatt, hogy a nyári tömeg helyett nyugalom van, hanem mert ilyenkor sokkal több idő jut beszélgetni az árusokkal. Kiváló alternatív lehetőséget nyújt a zsúfolt adventi vásárok helyett, sőt sokkal jobban élvezhető a bevásárlás is.

Káptalantóti piaci hangulat fotó:orszagalbum.hu

Mindenképp érdemes ellátogatni a káptalantóti Liliomkert piacra, ahol a langalló és a forralt bor segít felmelegíteni minket a hidegben. Ha pedig a vásárlás után egy kicsit mulatozni akarunk, akkor irány a balatonfüredi Kredenc, ahol nagyon finom borokat kóstolhatunk, meg miközben a lábunk ritmust jár a zenére. A borozást és a bulizást nemcsak itt lehet összekötni, hanem Keszthelyen is, ahol a Télikertben kedvünkre kóstolhatjuk a borokat, miközben lágy jazz dj-k keverik a zenét.

Télen is gyönyörű fotó: flickr.com

Szigliget az újévi csobbanásra vár majd minket, és azok, akik vállalják, hogy egy-egy palackkal kezükben alámerülnek a jeges Balatonba, kapnak egy kis meglepit a Balatoni Kör tagjaitól. Érdemes ellátogatni majd Csopakra is, ahol minden évben megrendezik az Olaszrizling Szerintünk találkozót, ahol egyszerűen ott kell lenned, ha érdekelnek a borok.

Ha pedig meguntuk a borokat, a zenés mulatságokat akkor irány a tó vize. Amikor a hőmérséklet már vészesen közelíteni fog a mínuszok felé, akkor a tó felszínén úgynevezett jéghártyák fognak megjelenni, amik aztán szép lassan az idő változásával átalakul jéggé.  Amikor eléri kellő vastagságot a tó felszínén, akkor az erre kijelölt helyeken lehet fakutyázni és korcsolyázni is.

Korcsolyázó emberek a befagyott Balatonon fotó: flickr.com

Remekel kikapcsolódás kicsiknek is nagyoknak egyaránt majd. Nem beszélve a hangulatról, amely ilyenkor költözik be a balatoni tájra. Gyakori vendég a tó jegén a róka is, amint éppen kacsára, hattyúra vadászik a téli, ínséges időkben.

A különböző panziók, szállódák már felkészültek a télre. Nincs is annál jobb, mint bekuckózni egy kandallóval melegített szobába, egy üveg borral vagy egy jó meleg teával és az ablakon keresztül nézni a megpihent balatoni tájat.

Téli Balaton fotó: flickr.com

Sétáljunk nagyokat, gyönyörködjünk a tájban, alapozzuk meg az ünnepi hangulatunkat. Ez az, ami vár minket a téli Balaton. Nem kell nekünk se téli álmot aludni! Élvezzük együtt ezt a csodálatos, csendes téli időt!

Zsófi