Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Egy kötet és filmtekercs Balaton

A Balaton egyszerűen kimeríthetetlen témaforrása, mely megihletett már regényeket, filmeket, verseket. Íme néhány remekmű melynek főhelyszíne e mesés hely.

Forog a kamera a Balatonon

A Balaton ihlette filmekből számos kedvenc karakter nőtte ki magát az évek folyamán. A fagylaltárus vagy lángossütő típusfigurái, a Trabantok és a Mercedesek világa, a Balatont ellepő nyugati és szocialista turisták felsorakoztatása a magyar gyártású filmekben szinte kötelező jellegű volt. Aztán teltek az évek és a karakterek kinőtték magukat. Volt nekünk egy Ötvös Csöpinyomozós-bunyós sorozatunk, amelyet ha mai napig megnézzük, igazi nyári hangulatunk támad.

Bujtor István szobra Balatonfüreden fotó:wikipedia.org/Solymári

Kine emlékezne az örök klasszikus Zimmer Frei filmekre, melyben Fikász Ferenc, ötvenéves vállalkozó, hatalmas adósságot nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt. Terve szerint őszre kifizeti az adósságot és megalapozza családja boldogulásának alapjait. Természetesnek veszi, hogy ennek a célnak az eléréséhez minden eszközt alkalmaznia kell: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz és földet kever a kávéhoz.

A Tibor vagyok, de hódítani akarok című filmben főszereplőnk Tibor, két barátjával az iskolai évzárón éppen Lady Sandra weboldalát nézi, amikor az iskolarádióból megtudja, hogy megbukott történelemből. A horvátországi nyaralásnak annyi! Helyette irány a balatonfüredi Flamingó Hotel, apja vállalatának üdülője és felkészülés a pótvizsgára.

Ha egy csodás természetfilmet néznél a Balatonról, akkor ajánlom a Vad Balaton alkotást. A tó és a környezete szinte hihetetlen természeti kincseket tartogat egész évben. A vulkánok, a barlangok, a mésztufa lépcsők, a homokbuckák és a szurdokvölgyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, násztáncot járó balinok. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a káprázatos tájat.  

Irodalmi szálak

A balatoni idill számos költőnket, írónkat megihletett az évek folyamán. Kisfaludytól kezdve, Csokonai, Berzsenyi, Kosztolányi, Krúdy, Móricz, József Attila, Szabó Lőrinc, Illyés Gyula, Márai Sándor, Nagy László és sokan mások is múzsájuknak tekintették e csodás helyet.

Itt van például Balatonfüred híres egykori lakója Jókai Mór, aki svábhegyi házából költözött egy időre a Balaton-parti villába és itt írta meg Az arany ember című regényét.

Ne feledkezzünk el a híres Matula bácsiról sem, akinél két nyolcadikos fiú nyári vakációját tölti a Kis-Balaton környéki nádasban. A Tüskevár című könyvet nem lehet nem szeretni. Tutajos és barátja, Bütyök egy nyárra Tutajos nagybátyjához kerül, aki az öreg pákász, Matula Gergely gondjaira bízza őket. A fiúk itt tanulják meg mit is jelent a berekbeli élet.

Ha könnyed balatoni romantikára vágyunk akkor, vegyünk egy messziről érkezett házaspárt, akik próbálnak letelepedni a Balatonnál egy lerobbant kúriában. A helyiek gyanakszanak, aztán feloldódnak, a végén pedig sikertörténetté áll össze ez az egész kusza történet. Ha érdekelnek a részletek akkor mindenképp olvassuk el Tóth Gábor Ákos, Szerelmem,Balaton című könyvét és meg tudjuk mi történik e titokzatos párral. Egy biztos a címben minden benne van.

Ha pedig egy rejtélyes bűnesetre vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképp vegyük kezünkbe Benedek Szabolcs, a kvarcóra hét dallama című könyvét. Kamasz főhősünk egy rejtélyes bűneset nyomait kutatja szülővárosában, arra azonban szerencsére jut ideje, hogy kiruccanjon a szüleivel a Balatonra. Vállalati üdülő, Bundesliga-frizurás gondnok, egy be nem tervezett földrengés, és a keleti egzotikumot kereső nyugatnémet hordák is részeit képezi a könyv által megidézett 1985-ös balatoni atmoszférának.

Emylia Hall, Nyarak könyve egy szívhez szóló történetet mesél el gyerekkorról, búcsúról. A félig magyar, félig angol származású Beth gyerekként a Balaton töltötte a nyarakat, azonban ezek a pillanatok fájdalmas emlékeket idéznek fel benne. Édesanyja ugyanis ott közölte a családdal, hogy többet nem tér vissza velük Angliába. A nő immáron felnőttként látogat vissza időközben elhunyt édesanyja hazájába, hogy a múltról szabadulva tudja magát átadni a jelen pillanatának.

Természetesen a legkisebbek se maradnak Balaton nélkül Pikler Éva kötetének hála. A Balatoni böngésző című könyv igazi nyomozós-kutatós körutazásra hívja azokat a kicsiket is, akik még nem tudnak olvasni. A balatoni vihar hetven tárgyat kapott fel és sodort messzire a szél, melyet meg kell találni mindenképp. Böngészés és lapozásközben feltűnik Keszthely, Szigliget, Tihany, Balatonfüred, Siófok, de ott találjuk a Kis-Balatont és Sümeget is.
Nem is kívánhatnánk jobb kikapcsolódást mindenkinek a nyárra, mint egy csöndes estén a tóparton ülve kezünkbe venni valamelyikük művét, és megérteni belőle, miért is szerették annyira íróink, költőink a Balatont.

Zsófi