Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Mit csináljunk Badacsonyban? Ötletek, helyek, melyek felfedezésre várnak

Sokan úgy tartják, hogy Badacsony a szőlő és a bor városa. Mi most errefelé vesszük az irányt és megnézzük mit is lehet ott csinálni, ha ott járunk!

Ha izgalomra és kalandra vágyunk akkor mindenképp üljünk be egy badacsonyi hegyitaxiba. A nyitott terepjárók segítségével gyorsabban fel tudunk jutni a hegyre. Gyorsaság, szerelem! Utána pedig jöhetnek a borkóstolók a hegyen, amihez ha hozzácsapjuk a panorámát biztosan felejthetetlen élményben lesz részünk.

A hegyre érkezve nemcsupán a Tapolcai-medence és az azt övező hegyek látványa tárul elénk, hanem felmászhatunk a 18 méter magas fából készült Kisfaludy-kilátóba.

Kilátás a kilátóból fotó: orszagalbum.hu/Francois

 Az eredetileg az 1960-as években elkészült építménynek a teljes lebontására, majd újjáépítésére 2011-ben került sor, majd ezt követően 2012 júniusában nyitották meg újra a turisták előtt. Szerencsére!

A szabadulószobás játék rajongóinak van egy jó hírünk, itt található egy páratlan kültéri városfelfedezős, nyomozós program. A játék során megismerhetjük a gazdag szőlőbirtokos család, a Kékesdyek történetét. Amiben van bőven ármány és szerelem, születés és halál, testvérféltékenység. A játék során izgalmas fordulatok övezik szereplőink sorsát. Vajon mi minden történt velük és mi lett a hatalmas és virágzó badacsonyi szőlőgazdaságból? Ha átadjuk magunkat a játéknak, mindenre fény derülhet. A játék részleteit megtalálod a nyomozzvelunk.hu oldalon.

Ha vissza akarunk repülni az időbe akkor irány Badacsonytomaj központjában található Helytörténeti és Néprajzi Gyűjtemény. Az itt lévő különböző használati eszközök, bútorok, dokumentumok egytől -egyig mesélnek a község múltjáról, az itt lakó emberek életéről. Izgalmas időutazás vár mindenkire!

Ha itt járunk mindenképp nézzük meg a Klastrom-kút közelében a Badacsony hegy keleti oldalában található felszentelt II. János Pál pápa Emlékhelyet. Az Emlékhely festménye Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész kezeit dicsérik.

A Folly Arborétum, az élő „fenyőmúzeum” a Balaton északi partján, Badacsonytomaj mai településrészén, Badacsonyörsön található.

Folly arborétum

Az 1900-as évek elején hozta létre dr. Folly Gyula, pécsi orvos, a Zsolnay család volt háziorvosa. A Folly család több mint száz éve gyűjti a különleges ciprusokat, cédrusokat és fenyőket a Badacsony oldalában. A család által visszavásárolt földön, a kibővült arborétumban és a hozzá csatlakozó erdőben mintegy 400 fenyőféle és 200 lombos fa és cserje virul. Az arborétumban a fák között sétálva igazán megnyugodhatunk, igazi relaxációt biztosítanak a százéves cédrusok. Ha megszomjaznánk, akkor a bor-, és szörpkóstoló kíváló lehetőséget ad, hogy szomjunkat oltsuk. A gyermekeknek játszótér áll a rendelkezésükre és az egész család megmászhatja a kilátót is, ahonnan csodás panoráma nyílik a Balatonra és a Balaton-felvidékre.

borítókép: orszagalbum.hu/

Zsófi