Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

A Fekete-kastély története

Balatonederics külterületén található egy kastély, mely már elhanyagolt és elvadult környezetben látható, amit nem is csodálunk a történetét olvasva.
Fekete kastély kép:wikipedia.org/Fekete kastely/Mate Bence

A kastély a 18. század végén épült, a Nedeczky család építette. A nevét egyesek szerint a korábbi fekete tetejéről, míg mások azt mondták, hogy a feketére festett ajtó és ablakairól kapta. Miután a történetet elolvastam, másért adnám neki ezt a nevet.

A kastélyban több gyilkosság, öngyilkosság történt az évek alatt, igy nem a pozitív jelzők,hanem a sötétebbek jutnak eszünkbe nekünk is.

Az első haláleset 1912-ben történt, amikor a kastély szakácsnőjét ölték meg, a tettes a szakácsnő kedvese volt, az indíték pedig a féltékenység. Innen indult a balszerencse, ami ráült az épületre.
Mindössze két évvel később 1914-ben következett az újabb tragédia, az egyik Nedeczky vetett önkezéből véget az életének, ráadásul a 74. születésnapján.

Egy gyilkosság és egy öngyilkosság ilyen rövid idő alatt nem tette vonzóvá az épületet, és többször gazdát is cserélt pár év alatt.
1928-ban költözött egy pesti ügyvéd és felesége a kastélyba, ám nem állt meg a tragédiák sorozata. Az ügyvéd a feleségét rajtakapta egy másik férfival, majd öngyilkos lett. Az özvegy új szerelme szintén öngyilkos lett, miután megtudta, hogy a nő szíve már nem őt szereti. Ám az özvegy még mindig nem hagyott alább a hódításokkal, a következő szerelme egy igazi szoknyapecér volt. Tizenháromszoros bigámia miatt üldözte a rendőrség, mielőtt kereket oldott volna, az özvegy vagyonának jelentős részét elköltötte.

Ez talán már az özvegynek is sok volt, mert eladta a kastélyt egy miniszteri főtanácsosnak. Aki a második világháborúban élt a kastélyban a román feleségével. A miniszter kettős hírszerző volt, úgy tett, mint aki a németeknek dolgozott, de valójában az angolok és az oroszok hírszerzője volt. Valószínűleg fény derült rá, mert 1945-ben öngyilkos lett.

Ennyi szörnyű tragédia után még üzemelt üdülőként a kastély, de ma már elhanyagoltan áll és várja a következő gazdáját. Valószínűleg nem tolonganak érte ilyen múlttal, pedig szép épület a festői Balaton közelében.

forrás:wikipedia.org/fekete kastely

Judit