Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

A magyar tenger és kincsei

Nem kell messzire utaznunk, hogy olyan látnivalókban részesüljünk, melyek örökre bevésődnek az emlékeinkbe. Szerencsére a „magyar tenger” és környéke olyan kincseket rejt magában, melyet kár lenne felfedezetlenül hagynunk.

Balaton színes világa számos lehetőséget nyújt kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindenki megtalálja az utazási céljának megfelelő programot. Legyen szó fürdőzésről, túrázásról vagy épp romantikus borozgatásról, gasztronómiai élvezetről.

Íme, 6 tuti látnivaló, melyet kár lenne kihagynunk:

  1. Badacsonyörs
    Elvarázsolt erdő a Balatonnál

    Különleges cédrusok, ciprusok és egyéb faritkaságok várják azokat, akik ellátogatnak az Ábrahám-hegy nyugati oldalában található Folly-arborétumban. A több, mint öt hektáron elterülő faritkaság-gyűjteményének otthont adó park fenntartása és gondozása több generáció elkötelezetett munkájának és kitartásának a gyümölcse, amely még mai napig is fenn áll.

    Az itt található élőfa-gyűjtemény látványa, a magával ragadó panoráma, és a helyi borok biztosítják mindazt a nyugalmat, amelyre az ember igazán vágyik a hétköznapi rohanás után. Mintha egy elvarázsolt erdőben lennénk, ahol magunkba szívhatjuk a friss fenyő, virágok illatát miközben madarak csicsergését hallgatjuk távol a zajos világtól. Maga a tökély, kell ennél több?

    Cím: 8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

    Bővebb információ: follyarboretum.hu

    Folly-arborétum
    A kép illusztráció
  2. Szigliget
    Csodálatos panoráma

    A Balaton északi partján található a 750 éves múlttal rendelkező Szigligeti Vár, mely Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Különlegessége abban rejlik, hogy a várat a törökök sosem tudták ostrom alá venni a történelem folyamán. Az erőd történetének az egyik toronyban tárolt puskapor felrobbanása okozta végül a vesztét, a tűzben leégtek a vár épületei. Ami megmaradt belőle, azt később a Habsburgok romboltatták le teljesen.

    2013-ban a vár teljesen megújult és azóta számos látnivalóval várják az idelátogatókat. Legyen szó kirándulásról, egy finom barokk vacsoráról, zenés estéről vagy kiállításról, itt mindenki megtalálja a szívének kedves programot.

    Ami pedig még inkább királyi rangra emeli Balaton várát, az nem más, mint a helyreállított 13. századi erődítményből elénk táruló gyönyörű panoráma a környező vidékre és a hegy lábánál elterülő tóra. Egy biztos, aki egyszer ellátogatott ide, biztosan vissza fog térni.

    Cím: 8264 Szigliget, Kossuth u. 54.

    Bővebb információ: www.szigligeti-var.hu

    Folly-arborétum
    A Szigligeti Vár
  3. Balatonederics
    A mélység titkai

    A védett Csodabogyós-barlang, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található. Nevét a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta. Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyíló barlang Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangjának számít. A bent található járatok hossza eléri a 6 kilométer, mélységük 136 méter, amely kiváló terepet biztosít a barlangjárás kedvelőinek. A mélyben található formakincsek, és a különböző képződmények megléte, csak tovább fokozza a hely szépségét, titokzatosságát.

    Aki imádja a mélységet, szeret felfedezni ismeretlen környezet, akkor mindenképp látogasson el ide. A Csodabogyós- barlang, egész évben várja a látogatókat különböző típusú barlangtúrákkal. Ne hagyd ki!

    Bővebb információ: www.csodabogyos.hu

    Millers Chapel in Oregon Caves National Monument
    Roger Brandt, NPS. A kép illusztráció.
  4. Balatonboglár
    Gömb a magasban

    Balatonboglár városának egyik jelképe a Gömbkilátó, amely a Balaton szintjétől mérve körülbelül 60 méter magas Várdomb tetején áll. A 15 méter átmérőjű építményből kilátás nyílik a tó felé. Kádár István mérnök tervezte meg a kilátót, melyet végül az 1958. évi brüsszeli világkiállítás után Szabó Kálmán tanácselnök hozott el a bogláriaknak. Az eredeti tervek szerint belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, de a természeti erők közbeszóltak.

    Végül a vasszerkezetet, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen észrevehető. Így aki a környéken jár, biztosan nem téveszti szem elől ezt a különleges látványosságot.

    A kilátó egész évben látogatható, de érdemes figyelni Balatonboglár városának honlapját a kilátóval kapcsolatos aktuális hírek vonatkozásában.

    Cím: 8630 Balatonboglár, Kilátó utca

    A balatonboglári Gömbkilátó
    A balatonboglári Gömbkilátó
  5. Vonyarcvashegy
    Ahol az élmények köttetnek

    Képzelj el egy helyet, ahol hajók, vitorlások, horgászcsónakok, kis faházak, strand, vízi és egyéb sportlehetőségek egymás mellett jól megférnek. Miután elképzelted akkor irány Vonyarc Marina, a Balaton nyugati medencéjének legújabb, családi légkörű kikötője, ahol mindezt meg is találod. A 97 férőhelyes kikötő, a körülötte elterülő kulturális és turisztikai látványosság egyet jelent a béke és nyugalom fogalmával.

    A gyönyörűen kialakított homokos partszakasz, éttermek és kávézók kiváló kikapcsolódást nyújtanak az arra járó turistáknak vagy épp hajósoknak. Aki pedig két keréken járja a világot annak jó hír, hogy a kikötő mellett bringa pont is ki lett alakítva. Több kilométer tekerés után, pedig élvezhetik a kikötő nyújtotta látványt.

    Bővebb információ: vonyarcmarina.hu

    Vonyarc Marina
    A kép illusztráció
  6. Keszthely
    Csigák parlamentje

    Nem kell Budapestre utaznunk, ha látni szeretnénk az Országházat. Elég, ha Keszthelyen ellátogatunk a Viselettörténeti Múzeumba, ahol megtalálhatjuk annak hű mását csigaházból összerakva.

    A világon egyedülálló 7,5 méter hosszú parlament óriás makettet Miskei Ilona néni készítette. 1975-től kezdve, 14 éven át közel 4,5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával építette fel az egyedülálló makettet. Különös figyelmet fordítva a parlamenti díszítés leutánzására, melyhez az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokat válogatott.

    Több külföldi vevőt utasított el Ilona néni, aki végül 1999-ben bízta rá a múzeumra remekművét.

    Cím: 8360 Keszthely, Kossuth Lajos u. 11.

Még mindig otthon vagy? Irány a Balaton!

Zsófi