Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Ahol a nyugalom garantált

Időnként mindenki szeret elvonulni, elgondolkodni az elmúlt időszakon, felkészülni új kihívásokra vagy csak egyszerűen kikapcsolni és magunkban lenni. Szerencsére mi tudunk olyan helyeket, ahol mindez meg is valósulhat!

Ha eleged van a tömegből, a mindennapi stresszből akkor irány a Balaton eldugott kis zúgai, ahol megtapasztalhatod az igazi nyugalmat és páratlan szépséget a főszezonon kívül is.

Völgynyi csoda

A balatonfüredi erdő természetvédelmi területén található a Koloska-völgy, ami egyszerre nyújt pihenési és túrázási lehetőséget. Az itt található Koloska-forrás előtt egy kis tavacskát is találunk, ám ez aszályos időkben sajnos kiszáradhat. A város fölött magasodó fennsíkokat jellegzetes egyedi szubmediterrán karszterdő borítja. Az itt található mészkőhegyekbe vájt völgyekben kis patakok csörgedeznek és futnak a Balatonba. Ráadásul a 20. század elejéig még vízimalmokat is hajtottak itt.

Koloska-völgy fotó: orszagalbum.hu

A csörgedező patak és az énekesmadarak erdei zenéjét csupán néhány hulló falevél zavarhatja meg. Teljes kikapcsolódás garantált!

Meseszép erdő

Folly-arborétum fotó: balaton.info

A Folly-alborétum senkinek sem ismeretlen már, de egyszerűen ez a hely varázslatos. Az Ábrahám-hegy nyugati oldalán található park különleges cédrusoknak, ciprusoknak és egyéb faritkaságoknak ad otthont. A több mint öt hektáron elterülő faritkaság-gyűjteményének otthont adó park fenntartása és gondozása több generáció elkötelezett munkájának és kitartásának a gyümölcse, amely még mai napig is fenn áll. Minden évszakban érdemes megcsodálni, ahogy a természet változik, ahogy felöltik a különböző ruhájukat a fák.

Az itt található élőfa-gyűjtemény látványa, a magával ragadó panoráma, és a helyi borok biztosítják mindazt a nyugalmat, amelyre az ember igazán vágyik a hétköznapi rohanás után. Mintha egy elvarázsolt erdőben lennénk, ahol magunkba szívhatjuk a természet illatát, miközben madarak csicsergését hallgatjuk távol a zajos világtól. Maga a tökély, kell ennél több?

Nyugalom a felhők között

Fülöp-hegyi kilátóból lefelé ilyen gyönyörű panoráma tárul elénk fotó: balaton.info

Sokan nem is gondolják, hogy egy kilátó is lehet elvonulós hely. A révfülöpi Fülöp-hegyi Milleneumi kilátó bebizonyítja, hogy a nyugalom és a szépség milyen jól összeillik. A kilátó körüli erdei környezet és a kilátóból látható tanúhegyek ámulatba ejtő látványa által, biztosan megfeledkezünk arról, ami éppen a szívünket nyomja. A kilátó legmagasabb pontjára felérve olyan érzésünk támadhat, mintha egy másik világba érkeznénk meg. 

A felhők között maradva, mindenképp látogassunk el a Hegymagasnál található Lengyel-kápolnához.

Lengyel-képolna fotó: Mészáros Norbert Photography

 Aki ellátogat ide, az örökre a szívébe zárja azt a látványt, mely innen, a Lengyel-kápolna előtti térről nyílik. A Balaton, a Szigligeti vár, a Badacsonyi hegygerinc, a Keszthelyi-fennsík és Tapolca is egyszerre megelevenedik előttünk. Tökéletes hely elvonulásra, elmélkedésre vágyunk. A tájat csodálva fedezhetjük fel, mennyi szépség van körülöttünk, melyet a rohanó világban észre sem veszünk.

A nyugalom kápolnája

Vonyarcvashegynél járva mindenképp menjünk fel a Szent Mihály-dombra, ahol a kilátás egyszerűen pazar.   Mintha csak a nyugalom szigetére érkeztünk volna meg. Ráadásul itt található hazánk egyetlen épen maradt halászkápolnája, a Szent Mihály-kápolna, amely méltóságteljesen nézz a Balatonra.

Szent Mihály-domb fotó: flickr.com

Számos pad található itt, melyre leülve kipihenhetjük az elmúlt napokat. Hálát adhatunk az életnek, hogy ilyen szépségekben lehet részünk e mesés helyen, mint ahogyan hálát adtak a viharból megmenekült halászok is, akik a - legenda szerint -  hálából emelték ezt a templomot a domb tetején, Szent Mihály arkangyal tiszteletére.

Falusi nyugalom

Ha elegünk van a zsúfolt helyekből és egyszerűen el akarunk bújni a világ elől valamilyen kistelepülésen, akkor irány Vászoly.

Vászoly fotó: flickr.com

Ez az aprócska balatoni kis falu Balatonfüredtől 15km-re fekszik. Az itt élők szőlőműveléssel foglalkoznak, borospincéi, présházai és lakóépületei között sok a műemlék. Ősbükköse különösen értékes, védett. Gyönyörű Árpád-kori templommal is büszkélkedhetnek a falu lakói, akiknek a védőszentje Szent Jakab. Ha falusi nyugalomra és egy különleges atmoszférára vágyunk, akkor mindenképp érdemes ellátogatni ide magunk mögött hagyva a zajos városokat.

 Menj, töltekezz és láss csodát!

Zsófi