Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Állati ez a Balaton! - 5+1 hely, ahol állatokkal ismerkedhetsz a Balaton körül

Barátságos bivalyok, páratlan szépségű őzgida, hatalmas akvárium! Nem ez, nem a Noé bárkája, hanem a Balatonnál található állati helyek, amelyek kicsiknek és nagyoknak garantált kikapcsolódást biztosít.

A „magyar tenger” szerencsére azon helyek közé tartozik ahol rengeteg program, látnivaló van egy helyen. Ha már meguntad a fürdőzést, elfáradtál a túrákban, megnézted a kiállításokat, akkor jöhetnek az állatok. Számos vadaspark, rezervátum, park várja felnőtteket, gyerekeket egyaránt, ahol megcsodálhatják a különböző fajtájú állatokat mesés helyeken.
Mit is érdemes megnézni, lássuk:

Barátságos bivalyok

Magyarország legnagyobb bivalycsordája várja a látogatókat a Kis-Balatonnál, Kápolnapusztánál. A 30 hektáros rezervátum területén, mintegy 200-250 bivaly él. A bivaly génállományának megőrzésében jelentős szerepet játszik a hely, ráadásul a faj bemutatásának hazai szerepét is ellátja. A rezervátumban helyet foglal még a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás, az 1,5 kilométer hosszú tanösvény, amely tele van játékos elemekkel, hogy a kicsik még jobban megismerjék a bivalyok életét. Ha pedig elfáradtunk akkor irány a pihenőpont, ahol ejtőzhet egyet az egész család.

Szarvas és őzles

Aki hamisíthatatlan Jókai-bablevesre vágyik, mindenképp látogasson el a Balatonfüred határában lévő Koloska-völgyben található Koloska-csárdába. Ha pedig már itt vagyunk, akkor ne hagyjuk ki a Koloska-völgyi Vadasparkot, ahol szarvas- és őznézésre vár minket. A park természetes környezetben mutatja be az ország vadfajainak egy részét, és lehetővé teszi a megfigyelésüket is.

A 2,2 hektáros terület nyolc vadfajnak, gímszarvasnak, dámszarvasnak, muflonnak, őznek, fürjnek, fogolynak, fácánnak és a tőkésrécének ad otthont, de a terület rovar- és növényvilága sem elhanyagolható.

Lehetőség van túrázni, dolomitokra mászni vagy éppen a Jókai kilátóhoz gyalogolni. Tanösvény is található, amely a környék növény- és állatvilágát mutatja be, forrással és tóval és nyugalommal.

Állatsimogató

Ha közelebbről is szeretnénk megismerkedni az állatokkal, akik irány Fenyvespuszta. Az itt található állatsimogató pont ezt a lehetőséget nyújtja gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Van itt minden: bivalyok, kecskegidák, lovak, pónik, csacsik, nyuszik, kismalacok, kutyák, cicák és még sok más kíváncsi állat, akik arra várnak, hogy valaki meglátogassa őket.

Festetics Állatpark

Tovább utazva a Balatonnál, álljunk meg Keszthely és Gyenesdiás határában létrehozott Festetics Imre Állatparkban. Itt szamarat simogatni szinte kötelező, de a kecskék, libák, tyúkok és a juhok is folyton a nyomunkban lesznek.

A 4,2 hektáros Festetics Imre Állatpark 2012.  tavaszán nyitotta meg a kapuit, ahol manapság már ritkaságszámba menő magyar állatfajoknak, valamint különféle vadfajoknak ad otthont.

Teknőspark

Balatonföldváron megcsodálhatunk 16 teknősfajt, több mint 100 példányban.A növényevőtől a ragadozóig, az újszülöttől a felnőttekig, trópusi teknősig számos gyönyörű példány található meg. Ha a trópusi teknősöket is szeretnénk megnézni, akkor érdemes meleg napot választani, mert őket csak akkor engedik ki a kifutóra.

Magánkézben lévő állatpark folyamatosan növekszik, sőt már vásárlásra is volt lehetőség, ha esetleg valaki kedvet kapott teknőstartáshoz.

A kép illusztráció.

Víz alatti világ

Látványos akváriumot csodálhatunk meg Balatonfüreden, a Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban. Összesen 17 akvárium vár arra, hogy felfedezzük. A lakóik között van pár centiméteres szélhajtó küsztől a méretes keszegeken és több mázsás harcsákon át minden balatoni halfajta, még a névadó bodorkát is megismerhetjük köztük. Ha pedig szemfülesek vagyunk, akkor még Bélát is, a mocsári teknőst is elkaphatjuk egy mosoly elejéig a külső medencében.

Az interaktív vetítő terem, valamint az információs táblák pedig abban segítenek, hogy még jobban megismerjük a balatoni élővilágot, a különleges halfajtákkal együtt.

Bárhová is látogatsz, garantáljuk, hogy állati élményben lesz részed!

Zsófi