Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Amit látnod kell Füreden, 5+1 látnivaló

Ne hagyd ki őket, ha Füreden jársz vagy épp ezekért utazz oda.

Balatonfüred nem véletlenül emelkedett a legnépszerűbb balatoni települések sorába. Számtalan látnivalót érdemes megtekinteni, ha arra járunk.

Balatonfüreden több gyönyörű szoboralkotást lehet megtekinteni. Meg is mutatok kettőt, melyeket központi helyen találsz és kiemelik a Balaton szépségét.

Balatoni szél szobor a kikötőben

A Balatoni szél szobor 1960 óta díszíti a hajóállomást. A női alak egy sálat tart a feje fölött, melyet már messziről is lehet látni. Gyönyörű felvételeket lehet róla készíteni, hiszen a fények nagyon jól állnak a női alaknak. Borsos Miklós szobrászművész készítette.

A Halász és a révész szobor két balatoni ősfoglalkozást jelképező a part menti Vitorlás téren álló alkotás.

Halász és a révész szobra fotó: redphoto.hu/

A legenda szerint, ha megsimogatod a csizmákat, akkor biztosan újra vendég leszel Balatonfüred városában. Sokan vágynak vissza, hiszen a csizmák szép fényesek.  

Más fényben a szobor fotó: orszagalbum.hu

A Tagore sétány egy központi eleme Balatonfüred városának. Ott sétálni, élvezni a természet adta gyönyörű pillanatokat évszaktól függetlenül kiváló kirándulás és kikapcsolódás. Ősszel a gyönyörű színeket, fák koronáit, tavasszal a zöldben és rügyekben pompázó fákat, télen a havas pompájában csodálkozhatunk rá a sétány szépségeire. Nyáron pedig a meleg elől bújhatunk el a hűvöst adó lombkoránák alatt vagy épp napfürdőzhetünk a padokon elmerengve.

Tagore sétány napsütéssel Fotó: Bakonyi Betyár Nándi/Balatoni értékmentés

Rabindranáth Tagore Nobel-díjas polihisztorról lett elnevezve a sétány, aki Füreden gyógyult meg és ennek örömére ültetett itt egy fát. Egy verset is írt erre az alkalomre, mely a fa mellett olvasható egy emléktáblán. Ezt a faültetési példát többen folytatták, számos híres tudós, író, költő növelte a fák számát. Ilyen szemmel is érdemes végigsétálni ezen a sétányon és minél több emléktáblát megkeresni, elolvasni.

Őszi sétány fotó: redphoto.hu

Két kiváló túralehetőséget is szeretnék neked mutatni. Az első a Tamás-hegyi kereszt, ahonnan igazán pazar kilátásban lesz részed, eléd tárul a Balaton és a Balatonfüred is teljes nagyságában.

Tamás-hegyi kereszt fotó: redphoto.hu

Tamás-hegyen találjuk a Jókai-kilátót, ahová a kereszttől továbbsétálva tudsz feljutni. Innen teljes körpanorámában lehet részünk a Balatonra és Tihanyra felülnézetből.

Jókai kilátóból a kilátás fotó: flickr.com

A Lóczy-barlangot sem szabad kihagyni, ha Füreden járunk. Bárki látogathatja, az út a barlangban oda-vissza kb. 20-30 percig tart. A barlang körülbelül 120 méter hosszú, végig világítással ellátott. Kb. 12 fok van a barlangban, nyáron érdemes felkészülni erre. Tamás-hegy nyugati oldalában található, összeköthető a túra a Jókai-kilátóval és a kereszttel. Biztosan felejthetetlen lesz!

Lóczy-barlang fotó: wikipedia.org

Kerekedj fel, fedezd fel Füredet!

Judit