Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Badacsonyi kalandok

Badacsony világa rendkívül színes. Minden megtalálható benne mi szem-szájnak ingere: Pincészetek, rizlingfröccs, Rózsakő, varázslatos erdő, csodás kilátó. A régió az aktív pihenést kedvelők kedvenc helye egész évben. Fedezzük fel együtt!

Megmutatjuk, hogy miért érdemes Badacsonyra ellátogatni. Egy biztos, csalódni senki nem fog!

Hegynyi csoda

Van egy csodálatosan szép elvarázsolt hegye, amely 437 méteres nagyságával elnyerte a Badacsony és Tapolcai-medence legmagasabb tanúhegyének a címét. Oldala telis tele van szőlőültetvényekkel, amelyek felett szürke bazaltsziklák és kőfolyások bújnak elő.

Kilátás a hegyről fotó:orszagalbum.hu/Dávid86

Aki meg akarja mászni, ne habozzon, mert könnyen teljesíthető. E hegynek az egyik leghíresebb geológiai képződménye a Rózsakő, melyhez egy legenda is tartozik. Ha egy fiú és egy lány a kőre ül háttal a Balatonnak, akkor még abban az évben egybe is kelnek. A különleges kőre a Szegedy Róza háza fölött, a piros jelzést követve bukkanhatunk rá. Sétálás közben semmiképpen se hagyjuk ki a Kőkapu hatalmas bazalttornyait sem. Sőt ha megszomjaztunk a nagy túrában, akkor a közeli Klastromkút vize felfrissíthet minket, ami télen-nyáron 4-5 fokos.

Badacsonyi szerelem

Már megszokhattuk, hogy számos költőt, híres embert megihletett a Balaton és szívesen töltöttek itt hosszú időt, akár még úgy is, hogy állandói lakókká váltak.

Ilyen panoráma mellett bárki szívesen tölti itt a mindennapjait fotó: orszagalbum.hu/Luccio

Badacsonyi párunkat, Szegedy Rózát és Kisfaludy Sándort egy szüret hozta össze, ám a románc beteljesedéséhez hosszú évek kellettek. Mi fűződik a nevükhöz?

Badacsony egyik leghíresebb épülete még ma is a Kisfaludy-ház. A házaspár egykori borospincével is rendelkező házikója, késő barokk stílusban épült. Napjainkban egy 200 fős terasszal bővített étterem található itt, borospincével együtt. Ám nem csak ő hagyott nyomott itt, hanem felesége Róza is, akinek a birtokában volt a magyar paraszt barokk egyik legnemesebb présháza, ami ma Kisfaludy Sándor és Szegedy Róza Irodalmi Emlékmúzeumnak ad otthont.

Megújult kilátó

A legteljesebb panorámát a Balatonról, itt a Badacsony csúcsáról kapunk.  A teljesen megújult Kisfaludy Sándor kilátó elődje még a 1960-as években épült,  de pár évre rá már teljesen lebontották. Az új építményt már 2011 novemberében elkészítették és most már 18 méteres magasságban szemlélődhetünk.

Ezt a kilátót kell keresni  a pazar panorámáért fotó:orszagalbum.hu 

A megunhatatlan Folly-alborétium

Különleges cédrusok, ciprusok és egyéb faritkaságok várják azokat, akik ellátogatnak az Ábrahám-hegy nyugati oldalában található Folly-arborétumban.  A több, mint öt hektáron elterülő faritkaság-gyűjteményének otthont adó park fenntartása és gondozása több generáció elkötelezetett munkájának és kitartásának a gyümölcse, amely még mai napig is fenn áll.

Panorámás arborétum fotó: orszagalbum.hu

Az itt található élőfa-gyűjtemény látványa, a magával ragadó panoráma, és a helyi borok biztosítják mindazt a nyugalmat, amelyre az ember igazán vágyik a hétköznapi rohanás után. Mintha egy elvarázsolt erdőben lennénk, ahol magunkba szívhatjuk a friss fenyő, virágok illatát miközben madarak csicsergését hallgatjuk távol a zajos világtól. Maga a tökély, kell ennél több?

Borok világa

Ha kisétáltuk magunkat, felfedeztük Badacsony csodáit akkor pihenjünk meg és kortyolgassunk finomabbnál-finomabb borokat. A környéken régészeti kutatások elmondása szerint már 2000 évvel ezelőtt is készültek borok. Ennek oka az is lehetett, hogy a napfény itt „háromszorosan" érleli meg a szőlőt, a tó tükre visszaveri a fényt, a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét. Egykor a hegy lábánál vonult végig a római hadiút. A XVIII. században már kifejezetten divat volt szőlőbirtokosnak lenni, ezért nem is egy főúri család vásárolt telket és nyaralót magának. 

Panoráma a szőlők közül fotó: flickr.com/5zabi

Badacsony területen főként olaszrizling terem, de ezenfelül tramini, az ottonel muskotály, a rajnai rizling és a chardonnay adják a  borvidék jellemző szőlőfajtáit. A badacsonyi hungaricumnak számító Kéknyelű kizárólag ezen a borvidéken terem, a nyolcvanas évek fagykárainak következtében csaknem eltűnt, ma azonban újra reneszánszát éli.  

Rizling és a panoráma fotó: flickr.com/Zsolt Raba

Ha itt járunk, mindenképp látogassunk el a valamelyik borbirtokra, hiszen számos kiváló pincészet található itt.

Badacsonyra fel!

Zsófi