Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Bakony igazi arca

Veszprém megyében autókázva, az út lágyan hullámzik alattunk, jobbra-balra szelíd dombok vesznek körbe minket. A lankákon többnyire szántóföldek, néhol füves puszták, esetleg néhány kisebb erdőfoltok találhatóak itt-ott.

Ha csupán autónkból tekintünk a körülöttünk lévő tájra, soha nem ismerjük meg a Bakony igazi arcát.
Amikor valaki meghallja a Bakony nevét, akkor sokaknak eszébe juthat, hogy egykor a betyároknak nyújtott menedéket. Bár az őket védő végtelen erdőségek nagy része már a múlté és helyette búza- és repceföldek hullámoznak. A legtöbb ember szerint e terület teljesen kiismerhetetlen, pedig itt is rengeteg felfedezni való vár ránk, még az őszi időben is.

Bakonyi ősz fotó: orszagalbum.hu/nerion

Bakony fővárosa

Utazásunk első állomása mindenképp Zirc legyen, melyet Bakony fővárosának tartanak. Az itt található Zirci apátságot a 18. században építették újjá és ma már számos kulturális eseménynek ad otthont.

Zirci apátság fotó: wikipedia.org

Nem beszélve pazar könyvtáráról, melynek 65 ezer könyvből álló gyűjteménye egyedülálló. Különösen nagy szó, hogy őriznek 70 ősnyomtatványt is, ezek, ha nem is az ősemberektől, de a könyvnyomtatás hőskorából, az 1450-es és 1500-as évekből maradtak ránk. Maga a gyűjtemény nagy részét teológiai példányok teszik ki, de más szakterületekhez kapcsolódó könyveket és szakirodalmat is találhatunk.
Az apátsághoz tartozó másik fontos látványosság a 18 hektáron fekvő Zirci Ciszterci Arborétum, ahol a növényvilág mindig a legszebb arcát mutatja az évszaknak megfelelően.

Zirci arborétum fotó: orszagalbum.hu

Bakonybél

 Bakonybéli Szent-kút kápolnától a Kálvária domb felé. fotó: orszagalbum.hu/stuksza

Zirctől nem messze, csupán 16 km-re egy álomszép völgykatlanban elterülve található Bakonybél.  A hely telis tele van természeti látványosságokkal, melyek arra várnak, hogy felfedezzük őket. Maga a területjelentős része mészkőből áll, számos barlangot járhatunk be a közeli, bővizű forrásokkal teli erdőkben, például az Ördög-likat, a Likas-kőt, a Pörgöl- vagy az Odvaskői-barlangot, valamint a Kis- és Nagy-Pénzlikat. Igazi kalandokban is részesülhetünk, hiszen legenda szerint itt bujkáltak egykor a bakonyi betyárok, így akár Savanyú Jóska vagy Sobri Jóska rejtekhelyét is megtalálhatjuk úgy, hogy nem is tudunk róla.

Bakonybéli panoráma fotó: flickr.com

Ha a falu középpontjában járunk, ne hagyjuk ki a Bakonyi Erdők házát, ahol természetvédelmi és erdészeti gyűjteményt nézhetünk meg. A mellette található Tájházban pedig megismerkedhetünk az erdőműveléssel és famegmunkálással foglalkozó bakonybéliek ősi hagyományaival.

Itt található még a Szentkút, másnéven Borostyán, amely település leghíresebb pontja és környéke 2009 óta pedig Veszprém megye hét természeti csodájának egyike. Története a bakonybéli monostor alapító szentjeihez, a bajor Szent Günterhez és a velencei Szent Gellérthez kapcsolódik,  akik itt telepedtek le, és éltek remeteéletet.

A környék másik híres látványossága a Hubertlaki-tó, amit az erdélyi Gyilkos-tó után szabadon Bakonyi Gyilkos-tónak is neveznek.

Hubertlaki-tó, ahogy a köznyelv hívja Gyilkos-tó fotó: orszagalbum.hu

Cuha-Patak és tanösvény

Magas-Bakony egyik közkedvelt kirándulóhelye a közel négy kilométer hosszú, sziklás völgy, melynek legszebb része a számtalan védett növény- és állatfaj számára menedéket jelentő Cuha-völgyi kirándulóerdő valamint tanösvény. A vadregényes, eldugott, vízmosásokkal tarkított völgy kiváló kiránduló útvonal még ősszel is nem csak felnőtteknek.

Cuha-szurdok fotó: nerion

Itt található még a Cuha-völgyi milleneumi vasút és völgyhíd, amely az ország egyik legszebb vasútvonala, kezdeményezték is az ipari műemlékké nyilvánítását.

Múzeumok, kiállítások

A bakonyi múzeumok kiállításai méltán keresettek és nagy népszerűségnek örvendenek. Sőt akad olyan is, ami országos hírnevet tudhat maga mögött. A bakonyi múzeumi kínálatból mindenki úti célja és érdeklődése szerint válogathat. Csak párat említve közülük:

Ott van az ajkai városi múzeum és fotógaléria, amely bemutatja egész Ajka életét. Megismerkedhetünk az első szabadtéri skanzen műszaki emlékmúzeummal is, mely a Bányászati Múzeumban található.

Ha Dél-Bakony irányába megyünk, akkor mindenképp látogassunk el Halimbára, ahol az ország egyik leggazdagabb gyógynövénytermő vidékét láthatjuk. Megismerkedhetünk a teakeverékeiről országos hírű "halimbai esperes" történetével a Dr. Szalai Miklós Emlékházban ahol nem csak gyógyító fűveket láthatunk, hanem  a belőlük készült ízletes teákat is megkóstolhatjuk.  A falu másik sajátossága a Bauxitbányászati Gyűjtemény.

Herendi porcelán fotó: flickr.com

Ne felejtsük el Herend Minimanufaktúra és Porcelánművészeti Múzeumát vagy Magyarpolányban található Bakonyi népi műemlék parasztházakat se megnézni.

Mi is legyünk betyárok! Fedezzük fel együtt Bakonyt és környékét.

Zsófi