Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balaton a kilátó tetejéről

A Balaton környéke tele van olyan építményekkel, amelyeket ha megmászunk, csodálatos panoráma nyílik a körülöttünk lévő tájra és a tóra.

A páratlan szépségű Balaton tájait számtalan módon felfedezhetjük. Legyen szó bringáról, hullámokon ringatózó csónakról, parton elfekvésről vagy a környék valamelyik kilátójáról. Ám aki szereti a kihívásokat, sok helyen talál olyan építményt, amelyre felmászva a magasból tekinthet a balatoni tájra.

Íme 5 kilátó, ahová érdemes elmenni:

Szép Kilátó

Balatongyörökön a Szép Kilátó Balaton egyik legszebb, legcsodálatosabb panorámáját nyújtja. Elénk tárul Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács, a Tóti-hegy, a Haláp, a Somló-hegy, a Kis-Somló és a Ság-hegy. Tapolcai medence tanúhegyei, szinte körülölelik a tájat. A látványt csak tovább fokozza a Szigligeti vár képe. A távolban magasodó várfalak pedig igazi történelmi hangulatot idéznek elő.
A Római kori vigasságokat a területen rendezik meg minden évben, mely a rómaiak egykori jelenlétének, és napjainkban is jelenlévő borkultúrának állít fel emléket. Gyalogosan, biciklivel is megközelíthető a kilátó.

​​Csere-hegyi Kilátó

A 298 méter magas Csere-hegyről csodálatos kilátás nyílik a Balatonra és a környező településekre. A korábban Szabadság-kilátóként ismert építmény állapota a 1990-es évekre teljesen leromlott, majd 2003-ban a Széchenyi-terv támogatásával épült újjá. Ennek keretében a gótika és a reneszánsz korát idéző vöröskő kőtoronyra, egy fából készült emeletet építettek, így az eredetileg 7 méter magas kilátó 12 méter lett. Innen rálátunk a Bakonyra, Balaton-felvidékre és a somogyi dombokra is. Kiállító épület is tartozik hozzá, amely a helyi művészeknek szolgál galériaként. Bevezették a közműveket, és egy nyáron nyitva tartó büfét is létesítettek. Gyalogosan és biciklivel ide is eljutunk.

Őrtorony kilátó

Idén tavasszal újra megnyitotta kaput a tihanyi Őrtorony kilátó. A 16 és fél méter magas kilátó az Apáti-hegyen található, ahonnan az egész apátságot, a félsziget tavait, és a Balatont is megleshetjük. A kilátó felé vezető 1,25 km-es utat kb. 25-30 perc alatt lassan sétálva megjárhatjuk. Az őrtorony egyik érdekessége, hogy az egykori római hadiút mentén épült. Mind külsejében, mind szerkezetében a régi hadiút mentén álló őrtornyokra hasonlít.

Őrtorony kilátó fotó:Superstar Pictures

Panoráma-kilátó

A Szép Kilátó nagy versenytársa a Balatonvilágoson található Panoráma-kilátó. Csók István és Mészöly István festők innen merítettek ihletet a balatoni festményeikhez. Ez nem egy hagyományosan megépített kilátó, itt nincs hegy, se torony. A helyiek "aligai magaspartként" említik. A talajszintről van lehetőségünk szétnézni a Balaton keleti medencéjére, ahonnan csodálatos látkép tárul elénk.

Víztorony

A több mint száz éves siófoki víztornyot 2012-ben újították fel. Vizet ne keressünk benne, de cserébe körbe sétálhatunk a nyitott teraszon, vagy a kávézóból csodálhatjuk az északi part káprázatos panorámáját. Viszont ne lepődjünk meg, ha mozog a padló, mert az ülőhelyek körbe-körbe forognak. Ha pedig elfogyott az oxigén, akkor irány a Szentkirályi Oxigénbár, ahol a 95%-os tisztaságú oxigénnel telíthetjük meg tüdőnket. Kell ennél több?

​Ragadjatok túracipőt és irány valamelyik kilátó!

Zsófi