Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balatonfüred csodái

Balaton egyik legnépszerűbb úti célpontja tele van igazi kulturális és gasztronómiai programokkal. Aki egyszer ellátogat ide, beleszeret a reformkori városrész, az újhullámos bisztrók, cukrászdák sokaságába és a páratlan látványosságokba, melyek a város szívében „rejtőzködnek”. Irány Balatonfüred!
Ha még nem jártál Füreden, akkor most indulj el, mi meg mutatjuk, mivel kezd a városnézést. ​​

Tagore Sétány

Balatonfüred egyik leghíresebb utcája, Rabindranath Tagore irodalmi Nobel-díjas író után kapta a nevét, akit az itteni szívszanatóriumban kezeltek sikeresen még az 1920-as években. Gyógyulása örömére még fát is ültetett. A közel 1 km-es hosszú sétányon sétálva tapasztaljuk meg igazán, hogy a város él. A gyönyörű fasor övezte utcáról csodálhatjuk meg a hajókat, a csodás naplementét. Mesés pillanat egy fárasztó túra után.

Forrás: wikipedia.org

Jókai Mór nyomában

Híres írónk Jókai Mórt erős szálak kötötték a városhoz, rengeteg időt töltött itt. Több nagy művét - így Az Aranyember című regényét is - füredi házában írta. Jókai egykori nyaralója, ma az egyik legjelentősebb műemlék épülete és egyben múzeuma Fürednek.

Füredi tavasz fotó: facebook.com/redphoto.hu/

Az 1870-ben épült Jókai Mór Emlékház, vagy ismertebb nevén Jókai Villa irodalmi emlékmúzeumként várja a látogatóit. A ház tele van rengeteg tárgyi emlékkel, festménnyel, fotókkal és olyan dokumentumokkal, melyek által megismerhetjük az egykori Jókai család életét. A ház előtti hangulatos kertben megcsodálhatjuk az író 120 éves Császárfáját.  Ezenfelül még itt található Flóra istennő szobra, valamint Jókai Mór mellszobra.

Kép forrása: wikipedia.org/Balatonfüred

Jókai Kilátó és a Lóczy Barlang

A város felett Tamás-hegyen található a csodálatos panorámát nyújtó Jókai kilátó, mely Füred egyik legszebb pontja. Ahhoz, hogy eljussunk ide egy páratlan túrán kell részt vennünk, melynek kiinduló pontja a Lóczy barlang. A zöld háromszöggel jelzett turistaúton jutunk fel  Tamás-hegyre, ahol megcsodálhatjuk a Balatont, Balatonfüredet és a Tihanyi-félszigetet.   A túra során ráadásul még tanulhatunk is, mert hat tábla mutatja be a környék földtanát, növény- és állatvilágát. Igazi kaland vár ránk!

Kilátás a Tamás-hegyről fotó:orszagalbum.hu

Koloska Völgy

Minden Jókaihoz kapcsolódik, ugyanis a  Koloska-völgybe és a Koloska sziklákhoz a kilátótól juthatunk el.  Az itt található Koloska-forrás előtt egy kis tavacskát is találunk, ám ez aszályos időkben sajnos kiszáradhat. A város fölött magasodó fennsíkokat jellegzetes egyedi szubmediterrán karszterdő borítja. Az itt található mészkőhegyekbe vájt völgyekben kis patakok csörgedeznek és futnak a Balatonba. Ráadásul a 20. század elejéig még vízimalmokat is hajtottak itt.

Ha a Koloska-völgyben járunk, érdemes egy kis kitérőt tenni a 2013-ban megnyílt Vadasparkba, amely egész évben, időjárástól függetlenül várja a látogatókat. A csodálatos atmoszférájú park természetes környezetben mutatja be az ország vadfajainak egy részét. Ha pedig elfáradtunk, akkor a közeli étterembe megkóstolhatjuk a híres Jókai bablevest.

Forrás: wikipedia.org/Koloska-völgy

Horváth Ház

Korábban még az 1800-as években az első Anna bált rendezték itt, de ma ez a különleges ház, egy Borgalériának ad helyet. A modern belsővel bíró belső tér, teljes összhangban áll az egykor dekorációs célokra használt százéves hordódarabokkal és szőlészeti eszközökkel. Aki betér e ház falai közé, ahogy tette azt korábban többek között Deák Ferenc, Berzsenyi Dániel, Vörösmarty Mihály, az igazi különlegességekkel találja szembe magát.  Az itallapon a Balaton régiót átfogó borkínálaton kívül pálinkákkal és kézműves szörpökkel találkozhatunk. Minden alapanyag meg van a konyhában, ami egy kiváló hidegtálhoz vagy borkorcsolyákhoz szükséges.

A könyvszerelmeseknek is remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt az ittlét, ugyanis egy könyvtárszobának, olvasósaroknak, valamint egy bortrezornak adnak helyet a ház falai.  A hely kiváló alkalmat biztosít borkóstolásnak, de nagyobb rendezvényeket is lehet ide szervezni.

 

Zsófi