Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balatoni bakancslista, 10+1 ötlet, hogy mit csinálj idén nyáron!

Ezennel megnyitjuk a 2019-es nyári balatoni szezont! Itt az idő, hogy újra célba vegyük Magyarország, és Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavát, a Balatont. Íme 10 + 1 tipp, hogy segítsen hol is kezdjük a mustrát.

1.Szívd magadba a levendula illatát idén is Tihanyban!
A páratlan illatos és lila színekben pompázó levendula földnek mai napig fontos és kiemelt szerepe van a város történetében. A hozzákapcsolódó hagyományok minden évben a Levendula Fesztiválon elevenednek meg.

2. Mászd meg valamelyik kilátót a nyáron, ha eddig nem tedd még!
Felsorolni is nehéz mennyi remek kilátó van a Balatonnál. Akár gömb, akár csengő vagy épp szép, mindenki megtalálja szívének kedvencét! Igazi kikapcsolódást nyújt mindenki számára. Megéri a befektetett energia, hisz a páratlan kilátás megfizethetetlen.

3. Találkozz az Operettszínház sztárjaival!
2019. május 20-tól kezdve egészen szeptember közepéig a Budapesti Operettszínház sztárjai lépnek fel Hévízen, a Fontana Filmszínházban minden hétfőn. A legszebb operett melódiák, nagyszerű slágerek, csodás kosztümök elevenednek meg előttünk és teszik emlékezetessé nyaralásunkat.

4. Gyújtsunk lámpát a Quimby-vel!
2019. június 14-én a Quimby ad koncertet Keszthelyen, július 19-én Kapolcson, augusztus 24-én pedig Zamárdiban. Ha Keszthelyt választjátok, előtte mindenképp járjuk körbe ezt a csodálatos helyet, mely Magyarország egyik legjelentősebb grófi, hercegi családjához, a Festeticsékhez köthető. A Ma múzeumként és rendezvényközpontként működő kastély és parkja igazi turisztikai látványosság. Kár lenne kihagyni!

5. Borozz különleges citrusfélék árnyékában!
Aki egy festői környezetben kíván finomabbnál-finomabb borokat megkóstolni, akkor a Folly Arborétum csak rá vár. A különleges ciprusoknak és cédrusoknak otthont adó arborétum, nem csupán pazar környezete, hanem különleges borai miatt is híres. Budai zöld, Szürkebarát, Olasz rizling, Muscat Ottonel, Kéknyelű, Rajnai Rizling mind-mind e borvidéken megtalálható.

6. Találd meg önmagad egy fesztiválon!
2019. június 19-24. között hetedik alkalommal kerül megrendezésre Alsóörsön az Everness Fesztivál, amely Európa egyik legnagyobb önismereti és életmód fesztiválja. Különleges zenei élményekben, mozgás-jóga- meditációs és táncprogramokban, koncertekben és tovább páratlan élményben lehet részünk. Jelszó a tudatosság!

7. Vidd el hűséges barátodat a Dog Beach Fest-re!
Ha Fonyódon jársz 2019. június 29-én akkor egy igazi kutyás kikapcsolódást találsz a Dog Beach Fest-en, a kutyás strandon. Számos érdekes és hasznos programokkal, kutyás kiállítókkal várják az érdeklődőket. Tippeket kaphatnunk kedvencünk táplálásával, egészségének megőrzésével kapcsolatban. Sőt jelen lesz a Magyarországon egyedülálló önkiszolgáló kutyamosó is!

8. Utazz vissza a múltba!
A Balaton északi partján található a 750 éves múlttal rendelkező Szigligeti Vár, mely Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága. Különlegessége abban rejlik, hogy a várat a törökök sosem tudták ostrom alá venni a történelem folyamán. Mindenképp látogassunk el ide és szívjuk magunkba a történelmet.

9. Biciklizd körbe a Balatont!
Akkor is élmény, ha csak egy néhány órás tekerésre indulunk el, de ha elég bevállalósak és jó erőben vagyunk, néhány nap alatt akár az egész tavat is körbebiciklizhetjük. Közben felfedezhetjük a Balaton rejtett kincseit és egy – egy pihenő közben megízlelhetjük a legfinomabb helyi borokat, ételeket is.

fotó: Tóth Viktória

10. Rossz idő esetén válaszd a múzeumokat!
Ha az időjárás nem éppen nekünk kedvezz, akkor sem szabad csüggedni, mert a Balaton minden helyzetre tud megoldást. Számos izgalmas és különleges múzeum vár ránk felfedezésre. Látogassunk el a siófoki Ásványmúzeumba, vagy a balatonedericsi Afrika múzeumba is, de a keszthelyi kínálatot se hagyjuk ki.

+ 1. Foszd ki a káptalantóti piacot!
A Liliomkerti piac minden vasárnap megnyitja kapuit, hogy az arra látogatók egyszerűen csak felfalják, megvegyék a finomabbnál finomabb étkeket. Van itt minden mi szemszájnak ingere. Kecskesajt, langalló…ez az igazi Dolce Vita!

Ugye tudod már, hogy mit csinálsz idén nyáron?

borítókép: Mayerné Kálmán Erzsébet

Zsófi