Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Balatoni tanösvények

Vegyük irányunkat, most az erdők, ösvények felé, melyek remek sétáknak, kirándulásoknak biztosítanak helyszínt. Felfedezhetjük a környék természeti értékeit, az állat- és növényvilágával együtt. Megmutatjuk, merre indulj!

Káli Medence csodái

A Káli-medence a Balaton egyik legszebb természeti értékekkel bíró területe, valamint a gyalogtúrázók és kerékpározók egyik kedvenc célpontja is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozik a Theodora Tanösvény, mely földtani, víztani és állatvilág szempontból is megmutatja a Káli-medence természeti értékeit.
A 8 km-es útvonalat gyalog is megtehetjük, miközben számos látnivalóba botlunk. Az útvonal a Kékkúti Ásványvíz Zrt. palackozóüzemétől, a Theodora Kereki forrástól indul, majd a Sásdi patak mentén halad a Kornyi-tó irányába. Az önmagába visszatérő nyomvonalú ösvénynek összesen 15 állomása van. Nem csupán természeti kincsekkel ismerkedhetünk meg, hanem megtudhatjuk, honnan ered a Theodora ásványvíz.

A tanösvénynek van egy kistestvére, amely 2006 óta látogatható és a Theodóra-Kékkő tanösvény nevet kapta. A környék tele van geológiai kincsekkel. Maga az ösvény szintén 8 km hosszú és 15 állomása van és a  Kereki-majortól indul. A séta igazi edzés! Megmászhatjuk a Kereki-dombot és Kopasz-hegyet, keresztezve a Kőtengert, és ha szemfülesek vagyunk, akkor egy kialudt tűzhányó nyomait is felfedezhetjük.

A két tanösvényt összekötve találjuk az Idő ösvényt, amely egyedülálló módon mutatja be a földtörténet különböző szakaszait. Az 1,1 km hosszú úton minden egyes megtett lépésünkkel 2 millió évet ugrunk előre az időben. Igazi időutazás vár ránk!

 

Kis-Balaton páratlan élővilága és Matula bácsi

Aki meg akarja ismerni a Kis-Balaton madárvilágát, akkor a Búbos Vöcsök tanösvény neki való, melynek névadója maga a madárfaj, amely gyakori látogató itt. A Kányavári-szigeten található ösvény közel 2 km hosszú. A túra során, a szakaszokon lévő táblák segítenek eligazodni milyen madarak is honosak errefelé.


Természetesen a sétaúton a denevérfauna és az itt lévő vízügyi tevékenységek sem elhanyagolhatóak. A túrára magunkkal vihetjük hűséges társunkat, a kutyát is, de csak pórázzal.

Fekete István emlékhelyére vezető Kócsag tanösvény, Diás-szigeten található. Az 1-1,5 km-es hosszú ösvényt kizárólag szakvezetővel együtt járhatjuk végig, akinek a segítségével felfedezhetjük a környék teljes vízi és szárazföldi állat és növényvilágát. Meg tudhatjuk mi a szerepük a vízibivalyoknak, az elburjánzó növények visszaszorításában, mi a vejsze és mi köze a halászathoz és kik segítettek a kócsagok megmentésében. A Matula kunyhóhoz érkezve pedig elolvashatjuk Fekete István levelének egy részét, melyben kiderül milyen halakkal találkozott, amikor a Kis-Balatonnál járt.

Az ökotursztika és Csopak

2013-ban az év ökoturisztikai tanösvénye lett a csopaki Pele-körút. Igazi interaktív tansétán vehetünk részt, miközben megismerkedhetünk az ottani állatvilággal, bemutatásra kerül patakjaink szennyezettségének okai, harmincféle fás szárú és lágy szárú növénnyel találkozhatunk, valamint bepillanthatunk a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.

 

Siófok és a Töreki tó

Siófok és Balatonszéplak között található a Töreki Tavak tanösvény, mely a kirándulni vagy pihenni vágyók számára nyugodt környezetet biztosít. A tanösvényen sétálva megismerhetjük az ottani tavak, vizes élőhelyek, különféle erdők és rétek élővilágát. Nem beszélve a gazdag madárvilágról, melyet az erre épített madárfigyelőn keresztül szemlélhetünk meg. A 8,5 km-es hosszú tanösvénynek a leghosszabb túraútvonala 14 km, de aki kevesebbre vágyik, arra is van lehetőség.

 

 

Ez még csak a kezdet, jövő héten tovább kalauzolunk téged más ösvények irányába.

Jobb, ha most elindulsz!

 

Zsófi