Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Barangolás a csodás Folly arborétumban

Nyakamba vettem a Balatont, hiszen itt a ragyogó napsütés, tombol a nyár. Egyik verőfényes délután ellátogattam a Folly Arborétum és Borászatba.

Folly arborétum története hosszú évtizedekre nyúlik vissza, ugyanis az első fákat az 1900-as évek elején Folly Gyula ültette, aki az arborétum mostani gondozóinak, tulajdonosainak a dédnagyapja. A terület, amelyet a dédnagyapa akkoriban ültetett ma is az arborétum részét képezi.

Nagyon kíváncsian vágtam neki az útnak, hiszen mesés helyen terül el az arborétum, Badacsonyörshöz tartozó hegyoldalon. Már a megérkezéskor is igazán impozáns látvány fogadott, gyönyörű a kilátás a parkolóból is a Balatonra és a környék szőlőültetvényeire.

A bejáratnál a jegyvásárlás közben el is láttak hasznos információkkal, hogy merre érdemes elkezdeni az arborétumi sétát, hol található az étterem és a mosdó. Tájékoztató prospektust is kaptam, úgyhogy gyorsan útra is keltem. Jöjjenek a képek, egy kis ízelítő abból, amit láttam.

Hanggal ellátott képekre lenne szükség, hiszen egészen különleges hangulatot áraszt az arborétum, rengeteg állat hangját hallgathatjuk a séta alatt. Számos gyík keresztezte az utamat, madarak énekeltek, tücskök ciripeltek és még különböző állatok tucatja muzsikált.

Ahogy egyre magasabbra sétáltam az arborétum tölgyei, cédrusai és sok ritkaság között, egyik ámulatból a másikba estem. Többször megpihentem padokon, köveken, hogy magamba szívjam az illatokat, a kilátással elém táruló festői tájat és az itt uralkodó nyugalmat.

Az arborétum legmagasabb pontján található egy kilátó is, ahonnan szinte a lábunk elé terül az északi part, a Balaton, a szőlőültetvények, az arborétum.

 Kilátóból készült kép

A kilátótól nem ugyanarra az útra haladunk tovább, amerről érkeztünk, hanem egy körutat tudunk megtenni. Folytattam tehát a felfedezést.

A séta végén megpihenhetünk a grillterasznál, ahol szörpöket, kézműves hamburgereket, fröccsöket kínálnak. Sajnos az idő rövidsége miatt erre nem volt lehetőségem kipróbálni. Legközelebb pótolom ezt a hiányosságot, mert az illatok, melyek a grillteraszról áradtak finom ételekre utaltak.

A gyerekek a játszótéren levezethetik a még bennük maradt energiákat. A kijáratnál lehetőség van vásárolni növényeket, ha vinnél haza magaddal egy kis "follys szuvenírt".

A túrát mindenkinek ajánlom, aki természetközeli élményre vágyik, aki kicsit megpihenne, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Garantáltan visszavágysz majd!

Judit