Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Borkalandok a Balatonnál

Nincs még egy olyan ital vagy étel, amely ennyire sokszínű lenne, amelyre ennyire hatással lenne a fajta, földrajz eredet, de akár a termelő vagy az adott évjárat is. A bor végig kísérte a történelmet, beleívódva a kultúrákba, vallásokba. Népszerűsége évek óta töretlen!

A szüretek elkezdődtek, a szőlők többsége már a hordóban várja, hogy folyékony arannyá váljon. Mi pedig azt várjuk, hogy ellátogathassunk a jobbnál jobb pincészetekbe, hogy megkóstoljuk őket. Balatonon kiváló strandok és finomabbnál finomabb borkínálat vonzza az érdeklődőket. Hangulatos borkóstolókon vehetünk részt, miközben az őszi táj csodái vesznek minket körbe!


Laposa Birtok

Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Furmint és Juhfark kerül a palackokba. Legalábbis az 1970-es évek végétől működő birtokon, amely Badacsony egyik legkedveltebb borászatává vált az évek folyamán. A „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család a mai napig tradicionális, helyi szőlőfajtákkal foglalkozik, amelyek a vulkanikus eredetű tanúhegyek legjobb területeinek köszönhető. Egész évben lehetőség van borkóstolásra, borvacsorákra az egyik legszebb balatoni panoráma mellett.

Németh Pince

Badacsonyon maradva, a Németh Pince is ízletes borokkal vár minket. Köszönhető a kb. két hektáros szőlőterületnek és a gondoskodó családnak. A pincészet kínálata között megtalálható a tradicionális magyar fajták: kéknyelű, a budai zöld, a rózsakő, a juhfark, valamint néhány világfajta, a szürkebarát, az ottonel muskotály, az olaszrizling és a rajnai rizling is. A legfőbb büszkeségük pedig a késői szüretelésű, töppedt szőlőből készült borok, valamint az egyedülálló badacsonyi jégbor. Az itt folyó borkóstolók azért is különlegesek, mert valamennyi borról, valamint a borkészítés technológiájáról is rövid ismertetést  kapunk magától a családtól.

 

Folly Arborétum

A különleges ciprusoknak és cédrusoknak otthont adó arborétum, nem csupán pazar környezete, hanem különleges borai miatt is híres. Az egykor Kisörs-szőlőhegynek hívott birtokot, az 1940-es évek végén Badacsonyörsre változtatták. Az itteni mikroklíma, az északi széltől védett, kedvező lejtésű hegyoldalak, a különleges talaj minőség és a Balatonról visszaverődő napsugarak fontos szerepet játszanak a szőlészetben. Budai zöld, szürkebarát, olasz rizling, ottonel muskotály, kéknyelű, rajnai rizling mind-mind e borvidéken megtalálható. Aki egy festői környezetben kíván finomabbnál-finomabb borokat megkóstolni, akkor mindenképp érdemes ellátogatni ide.

Borbély Család

A Borbély Család pincészete tele van szeretettel, a szőlő és a bor iránti tisztelettel, melyek a minőségi boraik legfőbb összetevői. Kiváló szőlőfajtáikból a modern és tradicionális technológiákkal, frissebb stílusú, egyedi ízvilágú, tartalmas borokat termelnek.  A kimagasló minőségű száraz borok mellett a kínálatukban megtalálható, a kései szüretből származó borkülönlegességek is. Ilyen a fagyott szőlőből készített jégbor vagy az olasz rizling aszú. Tematikus borbemutatók várnak minket, ha ellátogatunk hozzájuk. Megismerkedhetünk a borok csodálatos világával. Betekintést nyerhetünk szakmai vezetéssel a család által képviselt technológiába, hagyományokba és egyben elmélyülhetünk a badacsonyi borok ízvilágában.

Számtalan lehetőségünk van felfedezni e finom nedűt! Kezdjük hát el Badacsonynál!

Zsófi