Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Építészeti csodák a Balaton körül

Minden országnak, városnak megvannak a maga építészeti remekművei, melyeket egyszerűen nem lehet kihagyni! Akár egy templom, egy festmény vagy akár egy szobor, mind-mind részese az adott hely történelmének, életének. Szerencsére hazánkban is bőven akadnak ilyen csodák.

Amikor a magyar tenger felé vesszük az irányt, egyszer csak a történelem megelevenedik körülöttünk. A Balaton környéke minden túlzás nélkül tele van olyan épületekkel, építményekkel, melyek önmagunkban is pazar látványt nyújtanak.
Íme öt látnivaló, amelyeket feltétel nélkül látnia kell mindenkinek, ha itt jár!

Hét ég felé törő torony

Ha Hévizen járunk, már messziről láthatjuk a Szentlélek-templomot, melynek hét tornya, csak úgy utat tör az ég irányába. A hét torony, hét ajándékot jelképez: Bölcsesség Lelke, Értelem Lelke, Tudás Lelke, Jámborság Lelke, Erősség Lelke, Jótanács Lelke, Istenfélelem Lelke. Felülnézetből a templom egy kitárt szárnyú galambra emlékeztet, amely szintén a Szentlélek egyik ábrázolásmódjára utal.

Hévízi Szentlélek-templom fotó:wikimedia.org

Még 1999-ben avatták fel a Városházával együtt, Szendi József érsek szentelte fel.  A bazilikának is nevezhető - mintegy ezer fő befogadóképességű - lenyűgöző templom stílusa kívülről-belülről ötvözi a modernkori és hagyományokat őrző építészeti stílusokokat. Utóbbit főként a szép faborítás emeli ki leginkább. Maga a templom belseje körcikk alakú. A legrégebbi tárgy az oltárnál található több mint 150 éves kéz nélküli korpus, melyet Bencsik apát úr talált fiatal korában egy falusi padláson és adományozott a közösségnek. Az oltár bal oldalán lévő bronz Krisztus szobor, valamint a jobb oldalon álló Magyarok Nagyasszonya bronz szobor Marton László Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A falakon lévő tűzzománcok Morvay László képzőművész által készültek, míg a színes ablaküvegeket Simon Endre festő kezeinek munkáját dicsérik.

A kerek templom nyomában

A Bakony lábánál helyet foglaló Ösküi Kerektemplom egy középkori műemlék, melynek eredetétől számos elmélet látott már napvilágot.  Sokan azt gondolták, hogy eredetileg ez egy török mecset lett volna, vagy valamilyen vártorony maradványa, de római stílusú jegyeket is véltek már felfedezni benne.

Ösküi kerektemplom fotó:flickr.com

A sekrestye kivételével a kerektemplom a  XV. századi  állapotában áll a mai napig, de  helyreállítási munkákat végeztek el rajta.  Ekkor derült ki, hogy a templom hajója nem is kör alakú, hanem ovális és eredetileg a teteje pedig kúp alakú lehetett. Kiugró lábazata a római korból való és azt gyanítják, hogy őrtorony alapzata volt.  A benne lévő szentély belső íve eredetileg patkó alakú volt, nem pedig nyújtott félköríves. Bejárata régebben is a jelenlegi helyén volt, de az ajtónyílás eredeti formája ma már nem rekonstruálható. A déli oldalra nyílik két román stílusú résablak, nyugatra pedig egy körablak.

Magyarországon ez az egyetlen ilyen formátumú műemlék templom.

Buddhista szentély

Közép-Európa első buddhista szentélye- Zalaszántói sztúpia- Zalaszántó mellett Kovácsi-hegyen csücsül egy erdei tisztás közepén. A sztúpát a 14. Dalai Láma avatta fel még 1993 nyarán. 2007-ben az időjárás viszontagságai miatt fel kellett újítani az épületet, ekkor újra szentelték.

Az épület túl azon, hogy pazar látványt nyújt, őrzi a történelmi Buddha földi maradványának néhány darabját egy díszes tartóban lévő apró csontszilánkokat. Az ereklye elhelyezésével a zalaszántói sztúpa igazi szent zarándokhellyé vált, ráadásul Európában ma csupán ez a szentély tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét.

Sztúpa fotó: orszagalbum.hu

A csodaszép hófehér építmény 30 m magas és 24 m széles. A szentély belsejébe sajnos nem lehet bejutni, mert zárt építmény és két szerzetes őrködik, hogy ez így is maradjon.  A sztúpa délkelet felé néz emiatt a hegynek ezt a részét, amin maga az épület áll, az Emberi Jogok Parkjának nevezik. A sztúpa egyszerre jelképezi Buddha szellemét, bölcsességét és minden élőlényhez fűződő együttérzését, szeretetét.

Tihanyi Bencés apátság

András király alapította a tihanyi apátságot, még 1055-ben, Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére. Az alapító András királyt ide temették él és a mai napig az Árpád-házi királyok közül az ő nyughelye maradt meg épségben, az altemplomban. A török időben miután a szerzetesek elhagyták a monostort, végvárként működött, de soha nem került török kézre.

A 18. század derekán az altemplom fölé a lenyűgöző szépségű, messziről is jól látható barokk templom épült fel. A templombelső a magyarországi barokk építészet kiemelkedő emléke.

Tihanyi Apátság fotó: facebook.com/InczeFilm

„Villáműző” kápolna egy kis hegyen

Balatonlelle mögött helyet foglaló Kishegy nem csupán szőlészetéről és borászatáról híres. Hanem egy kis fehér falú, barokk kápolnájáról, melyben megtalálható a hegyet egy időben birtokló Széchenyiek címere. Az 1758-ban felszentelt barokk kápolna belső berendezésével, a késő barokk faoltárral, mint egy kis ékszer díszíti a hegyet.

Szent-Donát kápolna és a panoráma fotó: facebook.com/ophotography

Sokan Somogy megye legszebb műemlék kápolnájának tartják, melynek nevét „villáműző” Szent Donátról –a szőlősgazdák védőszentje- kapta. Ezért a legtöbben kishegyi Szent Donát kápolnának ismerik.

Zsófi