Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Forralt bor, fények, advent

A tél beköszönte nem csak azt jelzi, hogy kezdődnek a hideg hónapok, hanem azt is, hogy közeledik a karácsony. Nincs is annál szebb látvány, mint amikor a város ünnepi fénybe borul, az utcákat, főtereket ellepik a különféle vásárok, árusok és a levegő megtelik finomabbnál, finomabb illatokkal.

November utolsó hétvégéjén elkezdődik a várakozás időszaka, az Advent. Ilyenkor készítjük el az adventi koszorút és kezdünk el gondolkodni azon, hogy mivel lepjük meg szeretteinket. A Balaton környékén szerencsére számos karácsonyi vásárra, adventi programra bukkanunk.

Vár ránk a forralt bor, a sült gesztenye és egyéb finomságok is, melyek még jobban fokozzák az ünnepi hangulatot. Sok helyen találkozunk az adventi koszorúval is, melynek négy gyertyája az adventi időszak 4 vasárnapját szimbolizálja. A Balatonnál számos helyen közös gyertyagyújtás, karácsonyfa-állítás és élő Betlehem is vár minket.

Hova érdemes elmenni?

Siófokon november 28-án kezdődik a karácsonyi vásár. A gyönyörű főtéren egészen karácsonyig hangulatos adventi udvar, kézműves portékák kínálata vár ránk. A régi hagyományokat pedig helyi gyermekcsoportok, népszerű művészek segítenek feleleveníteni nekünk.

Alsóörsön november 25. és december 23. között kézműves foglalkozással, Mikulásfutással és hangversennyel várják az erre látógatókat.

Hévízen mesékkel, jótékonysági sütivásárral, hangversenyekkel és előadásokkal várják a karácsony érkezését. Aki a gasztronómiának kívánja átadni magát, akkor irány a finomságokért a Deák tér. Viszont ha gyertyagyújtáson szeretne részt venni, akkor a Festetics tér az ő helye.

Illatos Advent készülődik Veszprémben november 27-től egészen december 26-ig. Karácsonyi hangversenyek, előadások és kézműves vásárok csalogatnak minket e mesés helyre.

November 29-én kezdődik több helyszínen,  játszóházzal, adventi gyertyagyújtással, koncertekkel és filmvetítéssel a keszthelyi karácsonyi várakozás.

Gyenesdiáson, az adventi forgatagon, a gesztenye a főszereplő. A december 12-én kezdődő karácsonyi vásáron lehetőség van gesztenyesütésre és vásárlásra. Ezenfelül halászlé, énekkari előadások, és az elmaradhatatlan gyertyagyújtással várnak minden érdeklődőt. Sőt még sütisütő verseny is lesz.

Balatongyörök nyolcadik alkalommal add otthont az adventi vásárnak. Három napon keresztül élvezhetjük a különböző koncerteket, színházi előadásokat, nem beszélve a közös gyertyagyújtásról. A kicsik nagy örömére a Mikulás is ellátogat ide.  

Balatonalmádi több helyszínen is csodás adventi forgataggal vár minket. Megfűszerezve gyertyagyújtással, kézműves foglalkozással és csodás előadásokkal. Irány a Városház tér és a Pannónia Kulturális Központ!

A Zalakarosi Gyógyfürdő és környéke forralt borral, kézművesekkel és egész napos programokkal várnak kicsiket és nagyokat két ünnep között.

Tapolca sem maradhat ki az adventi várakozás alól. Csak úgy, mint a legtöbb balatoni város a főterén várja az érdeklődőket, ahol ínycsiklandozó finomságok mellett kézműves foglalkozással, gyerekprogramokkal és koncertekkel lesznek.

Balatonlelle a vitorlázás szerelmeseire is gondolt ugyanis december 5-én és 6-án  karácsonyi vásárt tart a  BL Bavaria Yachtclubban. Itt biztosan megtalálja mindenki a tökéletes vitorlás ajándékot.

Kaposváron lesz koncert, előadás, Mikulás vetélkedő is izgalmas karácsonyi vásárral és vásári finomságokkal párosítva. Nincs más dolgunk csak ellátogatni az Együd Árpád Művelődési Központba.

A karácsonyi forgatag pompázatos színe és illata mindenhol körbe vesz minket. Ezt már csak a balatoni vízpart havas látvány tudja fokozni.  A hangulatos adventi vásárok nem csupán arra jók, hogy megvásároljuk néhány meglepetést a fa alá, hanem hogy élvezzük a tél minden egyes percét.

Nincs más dolgunk, mint kiválasztani a számunkra kedves helyszínt és átadni magunkat a karácsonyi forgatagnak! Mindenkinek kellemes karácsonyi várakozást!

Zsófi