Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Ismert emberek balatoni történetei

A Balaton mindig kedvelt és felkapott hely volt. A hangulata mindig lehetőséget adott a kikapcsolódásra, alkotásra. Számos híres költőnk, írónk utazott rendszeresen a Balatonhoz vagy tartott ott fent egy kúriát, hogy ihletet merítsen, megpihenjen vagy nyugodtan alkothasson.

Jöjjön néhány olyan történet, amely a híres embereinket a Balatonhoz köti. Tragédiák, szerelmek, híres alkotások létrejötte mind megestek a korabeli magyar tengerünknél.

Csapjunk is a lovak közé, kezdjünk a legszomorúbb történettel. József Attila és Balatonszárszó kapcsolatát talán senkinek sem kell bemutatni. 1937. december 3-án máig tisztázatlan körülmények között életét vesztette egyik legnagyobb költőnk József Attila. Egyesek öngyilkosságnak, mások balesetnek vélik a pályaudvaron bekövetkezett halálát.
Balatonszárszón a József Attila emlékházban lehet az ő életét körüljárni, feltérképezni. Aki poros, unalmas kiállításra számít, nagyot fog tévedni, ugyanis modern körülmények és érdekességek várnak mindenkire, aki idelátogat. Nem érdemes kihagyni.
Balatonszárszó, József Attila utca 7.
Belépők: felnőtt 1000 Ft, diák 500 Ft.

Jókai Mór személye is köthető a Balatonhoz, ugyanis Balatonfüreden volt villája, melyet első felesége halála után adott el. Első felesége halála után pár évvel Grósz Bellával ismerkedett meg, akivel Balatonfüreden folytattak titkos sétákat szerelmi viszonyuk alatt. Nagy botrányt keltett, amikor ez napvilágra került, ugyanis Bella több mint 50 évvel volt fiatalabb az írónál. Az ekkor már 74 éves Jókai nagy felháborodást okozva vette feleségül Grósz Bellát.

Jókai Mór és Grósz Bella 1900 körül (Erdélyi Mór fényképfelvétele)

A rosszindulatú pletykák szerint a fiatal nő már terhes volt az eljegyzéskor és nem Jókai volt az apa. Többen próbálták lebeszélni Jókait a házasságról, az is felmerült, hogy beszámíthatatlanság miatt az írót orvosi felügyelet alá vetik az aggódó családtagok és barátok. A házasság minden felsorakoztatott ellenérv ellenére is megköttetett. A fogadott leányával elmérgesedett a viszonya Jókainak a Grósz Bellával kötött házassága miatt. Így amikor néhány évvel később bekövetkezett Jókai halála minden vagyonát és jogviszonyát Bellára hagyta az író. A fogadott leány nem hagyta az örökséget annyiban, pert indított és olyan vádakkal illette Bellát, hogy verte, gyalázta, leköpte Jókait. Nem találtak arra vonatkozó bizonyítékot, hogy Jókai a végrendeletet kényszer alatt írta volna, így nem volt támadható az. A két nő peren kívül később megegyezett.

Jókai Emlékház található Balatonfüreden, mely korábban Jókai Mór tulajdonában állt.
Cím: Balatonfüred, Honvéd u. 1.

Bujtor István neve több balatoni településen is felcsendül. Balatonszemesen volt házuk gyermekkorában, az iskola utáni vakációt rendszeresen töltötte itt. Bizonyára itt szeretett bele a vitorlázásba is, talán kevesen tudják, de többszörös magyar bajnok vitorlázó volt. Szemesről áttérünk az északi partra, nem másért, mint A Pogány Madonnáért, a Csak semmi pánikért, és Az elvarázsolt dollárért.

forrás: wikipedia.org/Bujtor István

Ugye tudjuk, hogy a mi a közös bennük? Természetesen Ötvös Csöpi és a Balaton. Aki nem látta ezeket a remek alkotásokat, gyorsan pótolja, érdemes. Ráadásul a Balatont is meg lehet csodálni akkori pompájában.
Balatonfüreden Bujtor István emlékére állították fel a Tagore sétányon a teljes alakos szobrot. Temetését 2009-ben Balatonszemesen tartották, ahol gyermekkorának nyarait töltötte.
Minden évben megrendezik 2010 óta Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztivált, ahol független és amatőr alkotók vesznek részt.

Három történet, három nagy alak a történelmünkben, akiknek neve összeforrt a Balatonnal.

Judit