Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Káli-medence csodái

A Káli-medence egy igazi gyöngyszem a Balaton-felvidéken, mely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része.

A Káli-medencét a Zánkánál kezdődő és Balatonrendes illetve Ábrahámhegy közelében lévő Örsi-hegy határolja. Az itt húzódó hegyvonulat fekete homokkőből van, sok hegyet azonban bazalttakaró borít. A szél évmilliók alatti munkájának állítanak emléket a kőtengerek, ami Kővágóörs, Szentbékkálla, Salföld, s Kisörs térségében figyelhetők meg. A hatalmas, a szél által lecsiszolt kövek egyedülálló látványt nyújtanak.

Kilátás a Káli-medencére fotó: Hollófernyiges

Káli-medence települeihez tartozik Balatonhenye, Kékút, mely híres ásványvízéről, Pálköve, Kővágóörs, Köveskál, Mindszentkálla, Monoszló, Salföld és Szentbékkálla. Érdemes egy nagy kirándulást tenni ezen a vidéken, mert rengeteg csodát találhatunk erre.

Mindszentkálla határában található az Öreghegy, mely 330 méter magas. Innen gyönyörű kilátás nyílik a teljes Káli-medencére, sőt tiszta időben még a somogyi dombok is láthatóak. Kilátó sem szükséges, hogy gyönyörködjünk a kilátásban, mert a Kopasz-hegy tetejéről enélkül is bámulatos panoráma tárul elénk kezdve a tanúhegyekkel, folytatva a Káli-medencével és a Balatonnal.

Kilátás a Kopasz-hegyről fotó: orszagalbum.hu

Szentbékkálla falu szomszédságában található a híres kőtenger. Valaha az itteni intenzív vulkáni tevékenységet követően kovasavak és homoküledékek összecementáltak, melyek környezeti hatásokra, mint a szél, csapadék és az erózió, tovább formálódtak.A kövek nagysága és magassága meglepő: némelyik ház nagyságú, mások betöltenek egy egész szobát. Mintha óriás járt volna e tájon, aki rossz vagy jó kedvében gigászi kődarabokat hajigált.

Kőtenger, ingókővel fotó: Radarhead

Monoszló mellett, a Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit.

Hegyestű tengerszint feletti magassága 337 méter. A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete, s láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.

Ha feltöltenénk a lelkünket energiával, akkor érdemes ellátogatni ide, mert nyugtató hatásssal bír testünkre és és lelkünkre egyaránt ez a hely!

Kilátás a Hegyestűről fotó:balaton.info

Kővágóörshöz tartozó területen található az ecséri templomrom, melyet 1353-ból való oklevelek említik először hitelt érdemlően.

A templom építéséhez valószínűleg felhasználták egy korábbi épület alapjait, római kori maradványok láthatók a felhasznált kövek között. 1430 körül Ecséri László, királyi altárnokmester búcsúengedélyt szerzett a templomnak, majd gótikus stílusban átalakította és sekrestyét, valamint előcsarnokot épített hozzá.

1548-ban a törökök a faluval együtt felégették. Ezt követően az elhagyott templom pusztulni kezdett, a balatonfelvidéki vöröshomokkőból faragott köveit a környékbeliek széthordták.

Ecséri templomrom fotó: Civertan

Íme néhány olyan hely, melyeket érdemes bakancslistára tűzni, hiszen fantasztikus élményekkel lehetünk gazdagabbak!

Eldöntötted már, hogy merre kezded a felfedezést?

 borítófotó: orszagalbum.hu

forrás: itt itt

Judit