Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

  • Keszthely -2°C
  • Siófok -2°C
  • Balatonfüred -2°C
  • Víz 2°C

Kastélykörút a Balatonnál

Mindig is szeretted volna tudni milyen volt az élet egy kastélyban? Hogyan alakult át évtizedek alatt külseje belseje? Milyen szerepet tölt be most a mindennapokban? Akkor indul a balatoni kastélymustra!

Művészet és kultúra fellegvára

Kastély túránkat kezdjük is el Keszthelyen, hiszen a Festetics-kastély a város szívében különleges helyet foglal el. E hely Magyarország egyik legjelentősebb grófi, hercegi családjához, a Festeticsékhez köthető. A ma múzeumként és rendezvényközpontként működő kastély és parkja igazi turisztikai látványosság. Otthont ad vadászati és történelmi modellvasút és egyéb kiállításoknak.

Kastélykert fotó: flickr.com

Ezenfelül hazánk egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára is megtalálható benne, ahol 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé. Nem csupán a magyar nyelvterület nyomtatványai, hanem Európa összes jelentős nyomdájának kulturális kincsei e páratlan szépségű helyen vannak. Azok, akik a múlt nyomába kívánnak eredni vagy a tudomány világa érdekli akkor az Amazon ház látógatóközpontját a Helikon Kastélymúzeumban nekik találták ki. Főúri utazások, úti kalandok, az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé 2016 áprilisa óta.

Festetics-kastély télen fotó: Légi Fotó&Videó

Kísértet járta kastély

Balatonederics határában található Fekete-kastély átkozott helynek tartják, ugyanis bő három évtized alatt sajnos több lakója is öngyilkos lett. Valójában nem is egy kastélyról beszélünk, hanem kettőről, melyet a Nedeczky-család épített még az 1880-as években. A kisebbik a mai út Balaton felőli oldalán fekszik, a másik, ami egy horrorfilm díszletének simán elmehetne az elvadult kertjével.
Ha lehet hinni a szóbeszédnek a kastélyt Nedeczky Jenő vette meg, a bátyjától, aki pénzügyi nehézségekkel küzdött.  Az első 30 évben nem is történtek érdemleges dolgok, de a 20. század kezdetén szörnyű dolgok következtek. 1912 nyarán egy edericsi gulyás féltékenységből megölte a kastély szakácsnőjét, majd Nedeczky Jenő 1914 tavaszán, 74. születésnapján öngyilkos lett. A kastély ezután számtalanszor cserélt gazdát és további borzalmaknak a helyszíne lett.

Fekete-kastély fotó:wikipedia.org

1928-ban egy Vág Jenő nevű pesti ügyvéd tulajdonába került. Ő is öngyilkos lett, miután felesége megcsalta. Az özvegy új férjjelöltje szintén maga vetett véget az életének, féltékenység miatt. A nő harmadik párja szerencsére élve megúszta, de elköltötte a nő teljes vagyonát, majd eltűnt. Kiderült, hogy közismert csaló volt, és tizenháromszoros bigámia vádjával körözte a rendőrség. Mivel pénzre volt szüksége, az özvegy eladta a kastélyt egy kémnek, aki kettős ügynökként dolgozott. Ő 1945 februárjában lett öngyilkos.

És honnan a fekete jelző? Van, aki szerint az épületek ajtóit és ablakait feketére festették, a mási szerint pedig az itt történtek miatt.

Somogyvár kastélya

A Széchenyi-kastély Somogyvár egyik legszebb ékköve. Magát a birtokot a Széchényi család, az 1700 –as években vette meg. Gróf Széchenyi Dénes 1870-ben alakította át eklektikus stílusban a rajta álló régi kastélyt. Korábban hétezer kötetes könyvtár, nagybecsű családi krónika, értékes festmények, levéltár, régi bútorok otthona volt. 1946 óta pedig speciális általános iskolaként és nevelőotthonként üzemel.

Somogyvári Széchenyi-kastély fotó: wikipedia.org

Szigliget csodája

Az irodalmárok házaként működő  klasszicista Eszterházy-kastély még a XIX. században épült. Itt található benne az Írók Alkotóháza is.  A kastély közelében láthatók azok az uradalmi épületek is, melyek jelentős része ma már védett műemléknek számít. Végleges formáját az épület az 1910-es években nyerte el, miután gróf Esterházy Pál vásárolta meg a területet. Erős építészeti átalakításokkal alakították ki a mai, egységes formáját. Az épületben népi barokk és a klasszicista részek kellemesen megférnek egymás mellett. A későbbi módosítások már az Alkotóház keze nyomait tükrözik.

Szigligeti Alkotóház fotó: orszagalbum.hu

Csillagvár, mint kastély

Sokan talán Balatonszentgyörgy határában található várat találják, amit sokan kastélyszerű épületek közé sorolnak.  Igazi kuriózumnak számít a csillag alakzata miatt.  Festetics László építette még az 1820-as években vadászház gyanánt. A vár központi helyiségében megtalálható a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, valamint a konyha.

A pincerendszerben megcsodálhatjuk a világon egyedülálló huszármúzeumot, ami másfélszáz 80 cm magas huszárnak ad otthont.  Képet kapunk a múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről illetve időrendben láthatjuk a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat.  Még az I. világháború katonái is itt vannak.

Csillagvár fotó: wikipedia.org

A közel másfél hektárnyi bekerített területen pedig művészeti alkotótábor nyitotta meg kapuit 2006-ban. A grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit igazi kulináris élvezetekkel. A kialakított szabadtéri színpad pedig, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

Kerekedj fel és látogasd meg őket!

Zsófi

Ajánló

7 adventi vásár, programsorozat a Balatonnál
Tipp!

November 19., 2018

7 adventi vásár, programsorozat a Balatonnál

Eljött újra a téli időszak, amikor a Balatont adventi fényekben csodálhatjuk.

Tovább
Néhány csodálatos fotó Tihanyról
Tipp!

Október 17., 2018

Néhány csodálatos fotó Tihanyról

Tihany, mindig ámulatba tud ejteni minden Balaton rajongót!

Tovább
Ha fantasztikus panorámára vágysz, akkor Fülöp-hegyi kilátó - megmásztuk!
Tipp!

Október 5., 2018

Ha fantasztikus panorámára vágysz, akkor Fülöp-hegyi kilátó - megmásztuk!

Számos kilátó található a Balaton körül, melyek gyönyörű panorámával rendelkeznek, de nekünk az egyik kedvencünk lett a Fülöp-hegyi kilátó.

Tovább
Őszi bakancslista - 10+1 dolog, amit ne hagyj ki az ősszel
Tipp!

Szeptember 13., 2018

Őszi bakancslista - 10+1 dolog, amit ne hagyj ki az ősszel

Szeptemberrel beköszöntött az őszi időszámítás, ám nem kell csüggednünk, mert a Balaton ezekben a hónapokban is vár ránk. Igaz más színeket, illatokat és lehetőségeket tartogat, de ez kedvünket nem fogja elvenni. Sőt! Íme őszi bakancslistánk, melyet mindenkinek szeretettel ajánlunk!

Tovább
A idei nyár legszebb balatoni pillanatai
Tipp!

Szeptember 6., 2018

A idei nyár legszebb balatoni pillanatai

A nyári hónapok lejártak. A Balaton ismét csodásabbnál, csodásabb programokkal látott el mindenkit! Szemezgessünk az idei nyár legszebb pillanataiból. Ím 5 ok, amiért nekünk a Balaton volt a mindenünk a nyáron!

Tovább
10 bakancslistás hely, amit végig kell (újra) járnod
Tipp!

Augusztus 15., 2018

10 bakancslistás hely, amit végig kell (újra) járnod

A Balaton egyszerűen megunhatatlan. Bármennyiszer látogatunk el e csodás helyre, mindig van mit újonnan felfedezni, vagy csak egyszerűen újra és újra meglátogatni. Íme 10 fantasztikus hely melyet, ha nem láttál azonnal pótolnod kell, vagy ha már láttad akkor újra érdemes megnézned.

Tovább
Tűzijátékok, ünnepi műsorok a hosszú hétvégén a Balaton körül
Tipp!

Augusztus 10., 2018

Tűzijátékok, ünnepi műsorok a hosszú hétvégén a Balaton körül

Rengeteg tűzijáték és ünnepi programmal készülnek a Balaton környéki települések. Válogatni is nehéz, melyik programon vegyünk részt illetve honnan csodáljuk meg a tűzijátékot.

Tovább
5+1 hely, ahol isteni borok várnak rád
Tipp!

Augusztus 8., 2018

5+1 hely, ahol isteni borok várnak rád

Nyáron egy jó kis fröccs tudja lehűteni a testünket, lelkünket. Gasztronómiai élményeinkhez a jó bor szinte kötelező. A barátainkkal gyönyörködünk a szép tájba, megpihenünk egy fáradt nap után és kinyitunk egy üveg bort, ezek a pillanatok telis-tele vannak élményekkel, ízekkel és érzésekkel.

Tovább
15 gyönyörű balatoni kép, melyeket tőletek kaptunk
Tipp!

Augusztus 8., 2018

15 gyönyörű balatoni kép, melyeket tőletek kaptunk

Mi nemcsak a profi fotósok képeit értékeljük, hanem azokat is ugyanolyan örömmel nézzük és osztjuk meg, melyeket tőletek, olvasóktól kapunk.

Tovább
5 aquapark és élményfürdő, ahol érdemes csobbanni a Balaton körül
Tipp!

Augusztus 6., 2018

5 aquapark és élményfürdő, ahol érdemes csobbanni a Balaton körül

Strandolás és fürdőzés nélkül nincs igazi balatoni nyár. Éppen ezért feltétlenül látogassunk el a legjobb aquaparkokba és fürdőkbe, ahol a kikapcsolódás, élmény egy kis adrenalin lökettel szinte garantált.

Tovább
Különleges kiülős helyek a Balatonnál
Tipp!

Július 25., 2018

Különleges kiülős helyek a Balatonnál

Szinte mindenkinek van egy kedvence helye a Balatonnál, ahová szívesen betér egy kimerítő nap után. A legjobb balatoni kocsmák, beülős helyek vonzereje főként a finomhangolt, egyedi részletek gyümölcse, amelyek zavarba ejtően sokszínű palettát eredményeznek.

Tovább
5 hely, ahol feltöltődhetsz lelkileg
Tipp!

Július 18., 2018

5 hely, ahol feltöltődhetsz lelkileg

Ha eleged van a nyüzsgésből akkor sem lemondanod a Balatonról. Szerencsére vannak olyan helyek, ahol kipihenhetjük magunkat és elbújhatunk a nagyvilág elől. Hova? Mi elkalauzolunk téged öt nyugis helyre!

Tovább
5 izgalmas múzeum a Balatonnál
Tipp!

Július 11., 2018

5 izgalmas múzeum a Balatonnál

Igazi kulturális gócpont a Balaton. Az ember azt sem tudja, mit nézzen meg, merre induljon. Mi összegyűjtöttük a legjobb múzeumokat, amelyek garantált szórakozást nyújtanak az egész családnak.

Tovább
Rekord megdöntésével kezdődtek a nyári programok Balatonkenesén
Tipp!

Július 3., 2018

Rekord megdöntésével kezdődtek a nyári programok Balatonkenesén

A legtöbb hazai egy időben egy helyen szelfit készítő ember rekordját állították fel Balatonkenesén a Balaton Fesztiválon, a 18 fellépő pedig mintegy 10.000 embert vonzott a Széchenyi Parkba a hétvégén. Az ingyenes rendezvény méltó nyitánya volt a balatonkenesei nyárnak.

Tovább
5+1 hely, ahonnan gyönyörű a balatoni naplemente
Tipp!

Június 28., 2018

5+1 hely, ahonnan gyönyörű a balatoni naplemente

Van valami különlegesség a balatoni naplementében. Miközben csodáljuk úrrá lesz rajtunk a nyugalom, a meghittség és a boldogság. Hogy te is átéld e csodálatos érzéseket megmutatjuk, hogy hol bukkanhatsz rájuk!

Tovább
Vesd bele magad a balatoni nyárba
Tipp!

Június 6., 2018

Vesd bele magad a balatoni nyárba

Naptár szerint is a nyári hónapok időszaka következik. Éppen ezért nem árt már most megtervezni a balatoni kiruccanásunkat. Nem vagy gyakori vendég a Balatonnál? Nem számít, mi megmutatjuk mi az, amit mindenképp nézz meg! Utána csak engedned kell, hogy a környék magával ragadjon!

Tovább

Aktuális