Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

  • Keszthely -2°C
  • Siófok -2°C
  • Balatonfüred -2°C
  • Víz 3°C

Kastélykörút a Balatonnál

Mindig is szeretted volna tudni milyen volt az élet egy kastélyban? Hogyan alakult át évtizedek alatt külseje belseje? Milyen szerepet tölt be most a mindennapokban? Akkor indul a balatoni kastélymustra!

Művészet és kultúra fellegvára

Kastély túránkat kezdjük is el Keszthelyen, hiszen a Festetics-kastély a város szívében különleges helyet foglal el. E hely Magyarország egyik legjelentősebb grófi, hercegi családjához, a Festeticsékhez köthető. A ma múzeumként és rendezvényközpontként működő kastély és parkja igazi turisztikai látványosság. Otthont ad vadászati és történelmi modellvasút és egyéb kiállításoknak.

Kastélykert fotó: flickr.com

Ezenfelül hazánk egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára is megtalálható benne, ahol 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé. Nem csupán a magyar nyelvterület nyomtatványai, hanem Európa összes jelentős nyomdájának kulturális kincsei e páratlan szépségű helyen vannak. Azok, akik a múlt nyomába kívánnak eredni vagy a tudomány világa érdekli akkor az Amazon ház látógatóközpontját a Helikon Kastélymúzeumban nekik találták ki. Főúri utazások, úti kalandok, az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé 2016 áprilisa óta.

Festetics-kastély télen fotó: Légi Fotó&Videó

Kísértet járta kastély

Balatonederics határában található Fekete-kastély átkozott helynek tartják, ugyanis bő három évtized alatt sajnos több lakója is öngyilkos lett. Valójában nem is egy kastélyról beszélünk, hanem kettőről, melyet a Nedeczky-család épített még az 1880-as években. A kisebbik a mai út Balaton felőli oldalán fekszik, a másik, ami egy horrorfilm díszletének simán elmehetne az elvadult kertjével.
Ha lehet hinni a szóbeszédnek a kastélyt Nedeczky Jenő vette meg, a bátyjától, aki pénzügyi nehézségekkel küzdött.  Az első 30 évben nem is történtek érdemleges dolgok, de a 20. század kezdetén szörnyű dolgok következtek. 1912 nyarán egy edericsi gulyás féltékenységből megölte a kastély szakácsnőjét, majd Nedeczky Jenő 1914 tavaszán, 74. születésnapján öngyilkos lett. A kastély ezután számtalanszor cserélt gazdát és további borzalmaknak a helyszíne lett.

Fekete-kastély fotó:wikipedia.org

1928-ban egy Vág Jenő nevű pesti ügyvéd tulajdonába került. Ő is öngyilkos lett, miután felesége megcsalta. Az özvegy új férjjelöltje szintén maga vetett véget az életének, féltékenység miatt. A nő harmadik párja szerencsére élve megúszta, de elköltötte a nő teljes vagyonát, majd eltűnt. Kiderült, hogy közismert csaló volt, és tizenháromszoros bigámia vádjával körözte a rendőrség. Mivel pénzre volt szüksége, az özvegy eladta a kastélyt egy kémnek, aki kettős ügynökként dolgozott. Ő 1945 februárjában lett öngyilkos.

És honnan a fekete jelző? Van, aki szerint az épületek ajtóit és ablakait feketére festették, a mási szerint pedig az itt történtek miatt.

Somogyvár kastélya

A Széchenyi-kastély Somogyvár egyik legszebb ékköve. Magát a birtokot a Széchényi család, az 1700 –as években vette meg. Gróf Széchenyi Dénes 1870-ben alakította át eklektikus stílusban a rajta álló régi kastélyt. Korábban hétezer kötetes könyvtár, nagybecsű családi krónika, értékes festmények, levéltár, régi bútorok otthona volt. 1946 óta pedig speciális általános iskolaként és nevelőotthonként üzemel.

Somogyvári Széchenyi-kastély fotó: wikipedia.org

Szigliget csodája

Az irodalmárok házaként működő  klasszicista Eszterházy-kastély még a XIX. században épült. Itt található benne az Írók Alkotóháza is.  A kastély közelében láthatók azok az uradalmi épületek is, melyek jelentős része ma már védett műemléknek számít. Végleges formáját az épület az 1910-es években nyerte el, miután gróf Esterházy Pál vásárolta meg a területet. Erős építészeti átalakításokkal alakították ki a mai, egységes formáját. Az épületben népi barokk és a klasszicista részek kellemesen megférnek egymás mellett. A későbbi módosítások már az Alkotóház keze nyomait tükrözik.

Szigligeti Alkotóház fotó: orszagalbum.hu

Csillagvár, mint kastély

Sokan talán Balatonszentgyörgy határában található várat találják, amit sokan kastélyszerű épületek közé sorolnak.  Igazi kuriózumnak számít a csillag alakzata miatt.  Festetics László építette még az 1820-as években vadászház gyanánt. A vár központi helyiségében megtalálható a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, valamint a konyha.

A pincerendszerben megcsodálhatjuk a világon egyedülálló huszármúzeumot, ami másfélszáz 80 cm magas huszárnak ad otthont.  Képet kapunk a múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről illetve időrendben láthatjuk a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat.  Még az I. világháború katonái is itt vannak.

Csillagvár fotó: wikipedia.org

A közel másfél hektárnyi bekerített területen pedig művészeti alkotótábor nyitotta meg kapuit 2006-ban. A grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit igazi kulináris élvezetekkel. A kialakított szabadtéri színpad pedig, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

Kerekedj fel és látogasd meg őket!

Zsófi