Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Keleti életérzés és filozófia a Balaton közelében

Nem kell ahhoz Kelet felé vennünk az irányt, hogy elvonuljunk egy kicsit a nyugati civilizációtól és a felgyorsult világtól. Szerencsére a Balaton közelében van egy hely, ahol lelkigyakorlatokat végezhetünk, elménket elcsendesíthetjük és feltölthetjük energia tartalékunkat.

A Balaton déli partjától alig több mint 20 kilométerre Somogyvámosnál található a 300 hektáros Krisna-völgy, ami egy vallási közösség, ökofarm és turisztikai látványosság egyben. Az ide érkező emberek megismerkedhetnek egy ősi lelki kultúra értékeivel, valamint a természetes életmód lépéseivel.

Légi felvétel a Krisna-völgyi templomról fotó:wikipedia.org/Krisna-völgy/CivertanS

A völgy területén két évtizede csupasz szántóföldek voltak, valamennyi erdővel együtt. Ma már változatos növényvilág borít szinte mindent. Már csak emiatt megéri eljönni ide.

Ha körbenézünk indiai stílusú épületek, szárik, ökör vontatta fűkaszák ölelik körbe az egész területet. A szanszkrit nevek mögött viszont Gáborok és Máriák élik az életüket, tanulnak, kertet művelnek vagy mormolják a Mahá Mantrát.

Krisna-völgy lakói

Farm, iskola, templom, lakóházak, gyümölcsösök, tehenek –mint egy komplex falu! Kezdetben szerzetesek költöztek ide, mára azonban sokan élik itt mindennapjait. Legtöbbjük családok, akik az egyszerű életmód hívei, csak úgy, mint társaik. A minden reggeli közös lelki gyakorlat, melyet hajnalban tartanak, egy meditatív állapotot idéz elő, mellyel könnyebben tudnak Istenre gondolni egész nap és a mindennapi tevékenységüket elvégezni.  Ezekhez a tevékenységekhez tartozik a földművelés, a tehenek fejése, gondozása, művészeti tevékenység vagy akár az irodában elvégzett munka.

Elefántok,melyek fontos részei az indiai kultúrának fotó:wikipedia.org/Krisna-völgy/ferengra

Önfenntartó életmódot folytatnak, melynek keretén belül közel 150 önkéntes és 50 különböző intézmény, számos tudós és szakember kutatásaikkal, tapasztalataikkal járul hozzá e program  szélesebb körű kibontakozásához. Fontosnak tartják bemutatni, hogy milyen eredményeket lehet elérni azzal, ha a környezettudatosság a mindennapi gyakorlatban is jelen van egy közösség életében.

Pazar látnivalók

A völgy középpontjában, ahogy a hívők életének is a középpontjában a templom épülete áll. Az 1500 m² alapterületű épület a környék építészeti stílusát tükrözi, ezzel is beleolvadva Somogyvámosba.

Templombelső fotó:wikipedia.org/Krisna-völgy/ferengra

Viszont ha belépünk, akkor indiai motívumok, oszlopok és boltívek, színes domborművek és festmények díszítik a falakat. Itt látható Srí Krisna és Srímati Rádháráni gyönyörűen felöltöztetett, felékszerezett, és friss, illatos virágokkal díszített mosolygó képmásaik, melyek a faragott márványoltáron állnak. Természetesen a látogatók nemcsak a szentélyt látogathatják meg, hanem a tehenészetet, méhészetet, ajándékboltot és a biofarmot illetve az étteremben vegán ételeket is lehet kóstolni.

Lelki feltöltődés

Mikor az ember ide érkezik azonnal megérzi, hogy különleges helyen jár, ahol szabad lehet. Mintha egy mesébe csöppenne bele, ahol a virágoknak, állatoknak és az embereknek egy teljesen más oldalát ismerheti meg. Nyugalom, béke és elégedettség, ami testünkbe és lelkünkbe beívódik ezen a helyen. Krisna-völgye a lemondásról, az anyagi javaktól való tartózkodásról szól, amit elsőre nehéz elfogadni az ide érkezőknek, de az itt töltött idő alatt átértékelődhet minden.

Az év egyik legnagyobb rendezvénye a Krisna-völgyi Búcsú, mely minden év júliusának utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre. Rendkívül változatos és vidám fesztivál, ahol a hagyományos értékek, az India kultúrával fűszerezve jelennek meg. A egyik legizgalmasabb program egy látványos indiai esküvő.

Aki el akar vonulnia hétköznapi zajok, problémák elől, akkor mindenképp látogasson el Krisna-völgyébe! Megéri!

Zsófi