Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Keszthely, a múzeumok városa

Vannak olyan városok a Balaton partján, melyek túl azon, hogy kiváló lehetőséget nyújtanak arra, ha meg akarunk mártózni a vízben, sokkal többet adnak nekünk, mint gondolnánk. Tele vannak kulturális értékekkel, melyet, ha megtapasztalunk, sosem feledjük. Ilyen Keszthely is!

Egyszerre csendes és zajos, a kockás terítős régi magyaros ízekkel teli éttermek mellett jól megférnek a modern konyhai ételek, művészet és a könnyed szórakozást kínáló zenés esték váltják egymást, a homokos part és a Festetics-kastély szellemeinek hűvös hagyatéka pedig kiválóan kiegészítik azt az atmoszférát, melyet Keszthely képvisel. Múzeumok városának is nevezik e szép várost, mutatjuk is, hogy miért.

Kastélyok, múzeumok kavalkádja

Ha át akarjuk magunkat adni a művészetnek, a kultúrának teljesen, akkor jó helyen járunk. A Festetics-kastély a város szívében különleges helyet foglal el. E hely Magyarország egyik legjelentősebb grófi, hercegi családjához, a Festeticsékhez köthető. A ma múzeumként és rendezvényközpontként működő kastély és parkja igazi turisztikai látványosság. Otthont ad vadászati és történelmi modellvasút és egyéb kiállításoknak. Ezenfelül hazánk egyetlen épségben megmaradt főúri könyvtára is megtalálható benne, ahol 500 év tudása és művészete tárul a szemünk elé. Nem csupán a magyar nyelvterület nyomtatványai, hanem Európa összes jelentős nyomdájának kulturális kincsei e páratlan szépségű helyen vannak.

Azok, akik a múlt nyomába kívánnak eredni vagy a tudomány világa érdekli akkor az Amazon Ház Látogatóközpontját a Helikon Kastélymúzeumban nekik találták ki. Főúri utazások, úti kalandok, az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé 2016 áprilisa óta.

Eltávolodva a Kastélytól, ha meg akarjuk közelebbről ismerni „magyar tengerünket”, akkor a Balatoni Múzeum kiválóan alkalmas erre. Itt kipreparált halaktól a kardokon és aranykincseken át a hajómakettekig minden van, amihez a Balatonnak köze volt az elmúlt 15 ezer évben. Még lángos és sült hekket is találunk kiállítva. Ami külön öröm a családosoknak, hogy a gyerekek ezen a helyen garantáltan nem fognak unatkozni. Csak bírják kivárni sorukat a virtuális körbe bicajozásához, melyhez átalakított kempingbicajok járnak.

Balaton múzeum impozáns épülete fotó: balaton.info

​A múzeum és a mezőgazdaság fura párosításnak tűnhet, de nem ebben a városban. Ugyanis Keszthely a magyar mezőgazdászképzés bölcsője, így adja magát, hogy az egykori tanoda, a Georgikon ősi falai között kiállítás működjön. Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely 2013-ban élménygazdasággal bővült. Állatsimogatás, zakatoló gőzgépek, bejárható, kipróbálható élmények egy helyen!

Ha kíváncsiak vagyunk milyen babákkal játszottak nagyanyáink, akkor irány a Babamúzeum. A kerámia és porcelánfejű, -kezű és -lábú babákon át a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit viselő babákig minden megtalálható. Nem csak kislányoknak ajánlott!

Főtér Keszthelyen egy jó kiindulási pont, ha spontán szeretnénk múzeumokat felfedezni, hiszen a sétálóutcában találunk jó néhányat. Mielőtt útra kelnénk, csodáljuk meg a plébániát a Fő téren, mert gyönyörű látványt nyújt.

Nagyasszonyok Plébánia fotó: orszagalbum.hu/vándormadár

Keszthelyben még az a csodás, hogy a nagy múzeumok mellett jól elférnek a kisebbek is. Mint pl. a Reneszánsz Szexpanoptikum, Nosztalgia és Giccs Múzeum, Horrorárium és Kínzómúzeum, Történeti panoptikum, Játékmúzeum és egy Csigaparlament névre hallgató is. Ezek mind a város sétálóutcájáról érhetőek el, csakúgy, mint a közelükben lévő másik két magángyűjtemény, a Rádió és Televízió Múzeum, valamint a Cadillac Múzeum. Utóbbiban az ország egyik legelszántabb oldtimer-autógyűjtőjének, Garamvölgyi Gyulának az autói láthatóak, sőt ki is bérelhetőek. Ha pedig édességhiányban szenvedünk, akkor irány a Marcipán Múzeum és Cukrászda, ami egyben múzeum és cukrászda is.

Viszont ha Petőfi Sándor után nyomoznánk, akkor a városhoz tartozó Szendrey-majorban találjuk meg őt és feleségét, a Szendrey Júlia emlékház és a Petőfi Irodalmi Múzeummal együtt. És ha ez még mindig nem lenne elég, akkor sétáljunk át a főtérre ahol a Balaton Színház, mint befogadó színház és kiállítóhely működik, otthont adva képzőművészeti, fotóművészeti kiállításoknak.

Na, most már elhiszed, hogy Keszthely a Múzeumok városa?

Zsófi