Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Két település, egy hétvége

Tudod hol van a Gömbkilátó vagy a Bökk-Hegyi kilátó? Jártál már Afrika múzeumban? Tudtad, hogy Lelle a világ legszebb kisasszonya? Egyáltalán miért lépett vízbe a lány? A cikkünkből mindenre választ kapsz!

Balatonboglár és Balatonlelle között nincs nagy távolság, így akár egy hétvége alatt ellátogathatunk megcsodálni e két gyönyörű balatoni városkát. De mit rejtenek magukban?

Balatonboglári séta

Amikor megérkezünk Boglárra, a legelső dolog, ami velünk szembe jön az a Gömbkilátó. Ez az egyik jelképe a városnak, amely a Balaton szintjétől mérve körülbelül 60 méter magasan a Várdomb tetején áll.  A 15 méter átmérőjű építményből kilátás nyílik a tó felé.

Gömbkilátó fotó: flickr.com

Kádár István mérnök tervezte meg a kilátót, melyet végül az 1958. évi brüsszeli világkiállítás után Szabó Kálmán tanácselnök hozott el a bogláriaknak. Az eredeti tervek szerint belső üvegburkolattal tervezték felállítani, de a természeti erők közbeszóltak. Végül a vasszerkezetet, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen észrevehető. Így aki a környéken jár, biztosan nem téveszti szem elől ezt a különleges látványosságot.

A kilátó amúgy még a legtávolabbi veszprémi partoknál is jól látható. A Várdombon jókat lehet kirándulni is, maga a nyugalom szigete. A domb tövében található a Hétház utca, amely a város legelső villanegyede volt.

Ha a kikötőnél sétálunk, megtaláljuk az 1872-ben épült Balaton Csavargőzöst, a tó második legrégebbi gőzhajóját. A fedélzeten hajózásról szóló kiállítás van berendezve. Hosszútávú célja a városnak, hogy találjanak forrást a felújításra, ebben az esetben pár éven belül a hajó ismét a vízre mehet, de már a kiállítással együtt.  

A Platán strand fele sétálva egy különleges kis szoborra bukkanhatunk, amely évtizedek alatt már számos helyen állt a településen. A Vízbe lépő lány szobra egy vízbelépő női félaktot ábrázol, ami elvileg Johann Müller alkotása.

Vízbe lépő lány szobra fotó:orszagalbum.hu

Eredetileg Szabó Kálmán egykori tanácsi tisztviselő vásárolta meg, de senkinek sem volt tudomása arról, hogy ki készítette el. Évek múltán dr. Fábián Imre állatorvos egy München melletti fürdővárosból kapott levelezőlapon felismerte Johann Müller alkotását. Az egykor főtéren, majd a patika mellett álló leányalakhoz az itt nyaralók megannyi verset írtak. Sajnos többször megrongálták. Pár éve öntötték ki bronzból és azóta a Platán téren áll.

Balatonbogláron meglátogathatjuk a minden nyáron megrendezésre kerülő Boglári Bornapokat, amely kiemelt balatoni rendezvénnyé nőtte ki magát. Évről évre egyre színesebb programokkal várják az ideérkezőket.

Boglári naplemente fotó: flickr.com

Balatonlelle nyomában

Kezdjük egy mondával Lelle történetét. Hol volt hol nem volt, élt egy gyönyörű szép leány, akinek Lelle volt a neve. Egy szép napon Lelle, összetalálkozott az apja egyik jobbágyával, akit Lászlónak hívtak. A két fiatal azonnal egymásba szeretett és rögtön egybe is akartak kelni. Ám amikor a leány édesapja ezt megtudta, dühében bezáratta egy toronyszobába.

Az ifjú szerelmes László az éj leple alatt kiszökött szerelmeséhez, hogy kiszabadítsa. Ám Lelle akkor bánatosan közölte vele, hogy tervük reménytelen és megígérgette a fiúval, hogy másnap mikor leszáll a nap, megszökteti őt apja kegyetlen büntetésétől. László betartván ezt, megszöktette Lellét. Az őrök sajnos azonnal észrevették a vágtázó lovakat, és rögtön nyomukba eredtek. Mikor a fiatalok a Balaton mellé értek, már közvetlen mögöttük voltak. Lelle kétségbe esve a lovak alá vetette magát, és azonnal meghalt. E fiatal pár tragikus szerelme emlékéről nevezték el a monda szerint a Balaton melletti települést Lellének.

Emlékezve e szép párra, barangoljuk körbe a környéket. Kezdjük is mindjárt a Bökk- Hegy Kilátóval, mely a maga háromszinjtével Ábrahámhegyen csücsül. Tiszta időben csodálatos körpanorámát tárul elénk. Tökéletesen lehet látni a déli parton a csúcsosodó hegyeket, a balatonboglári Gömbkilátót és észak felé a Balaton-felvidék kisebb vonulatait. Aki balatoni panorámára vágyik, de nem szeret sokat gyalogolni, ismeretlen turistautakon járni, akkor ezt a kilátót neki találták ki!  

Lellei kilátás fotó:orszagalbum.hu

Aki imádja az afrikai kultúrát, vagy csak szeretne látni egy csodás kiállítást, akkor mindenképp látogasson el a lellei Afrika Múzeumba. Gróf Somssich Pongrácz és Soltész István Afrika-gyűjteménye között díjazott és rekordtrófeák, valamint autentikus néprajzi anyagok egyaránt megtalálhatóak. Ezt egészíti ki az Afrika állatvilágát bemutató tablók és a többszáz darabos fotógyűjtemény, amely még különlegessebbé teszi az egész kiállítást.

Semmiképp se hagyjuk ki a Kapoli Múzeumot, ahol idősebb és ifjabb Kapoli Antal somogyi pásztor-fafaragómesterek, kiváló népművész munkái továbbá Rodin tanítványának Ligeti Miklós szobrászművésznek alkotásai tekinthetőek meg. A tetőtéri galériájában pedig lehetőségünk van neves kortárs művészek időszakos kiállításaival megismerkedni.

Ami még a település különlegessége, hogy itt látható a déli part egyetlen vörös kőből emelt temploma, melynek belső díszítése, egyedülálló festett üvegablakai, az oltár feletti mozaik és az itt őrzött festmények mind páratlan művészi értéket képviselnek.

Te mit szeretsz ebben a két városban?

Zsófi