Programok, események éjjel-nappal a Balaton körül
Megmutatjuk, mikor és hova érdemes menned!Ugorjunk fejest a balatoni programokba!

A balatoni programfüzet

Kirándulj ősszel is a Balatonnál!

Vedd fel a bakancsod! Készítsd össze a hátizsákod és indulhat is az őszi balatoni túra! A fényképezőt ne hagyd otthon!

Az élet nyár végével sem áll le a magyar tengernél. Nincs is annál jobb, mint erdőkön, tájakon, hegyeken keresztül magunkba szívni mindazt a csodát, ami ebben az időszakban körül vesz minket. A friss levegő, a nyugalom megfizethetetlen. Hová érdemes menni?

Tihany ősszel is

Ha kirándulni szeretnénk, mindenképp kiváló úti cél a Tihanyi-félsziget. Néhány millió évvel ezelőtt az egész félsziget egy forrongó tűzhányó volt. A Belső-tó és a gejzírkúpok igen az aktív vulkáni tevékenységnek köszönhetőek.

Mindenképp ősszel is érdemes megnézni a Barátlakásokat is, amelyeket az Óvár keleti oldalába, egy húsz méter magas bazalttufa falba vájtak a bazilita szerzetesek. Ma már csak három cellacsoport maradt meg, a többit egy sziklaomlás betemette az ötvenes években. A közelben fakad az Cyprián-forrás is. Ne hagyd ki a Levendula-házat sem. Továbbá az apátság lábánál vár a Paprikaház, ahol a fűszerpaprika feldolgozásának hagyományával is meg ismerkedhetünk.

Vár környéki madárles

A Balaton déli partja egykor mocsaras vidék volt, és a török hódoltság idején sok erődítménynek adott otthont. Fejérkő várának romjaihoz Balatonföldvártól juthatunk el, akár bringával is. Pontos időt nem tudunk, de talán a 14. században, főként téglából épült várból 10-12 méteres falak maradtak meg. Elindulni Siófokról a 9 km-es Töreki Tavak Tanösvényen érdemes, amely az európai madárfajok vonulási útvonala is egyben. Ősszel és tavasszal a halastavaknál számos, hazánkban nem honos madarat lehet látni. Érdemes távcsövet is vinni és gyönyörködni bennük.

Lépcsőkön fel!

A badacsonyi Bujdosók lépcsője tökéletes kirándulóhely ősszel, akár még gyerekekkel is. A lépcsőkhöz a vasútállomás mögött indul a turistaútvonal. A 464 lépcsőfok igazi kihívás, de útközben több helyen tarthatunk pihenőt, sőt még frissítőt és üdítőket is kínálnak.  Aki elég kitartó és eljut a tetejére, a pazar kilátás minden izzadságcseppért kárpótol minket.

A felfedezetlen Tóti-hegy

Ha igazi fárasztó, de annál izgalmasabb túrára vágyunk akkor induljunk el a Káptalantótit Badacsonytomajjal összekötő országút felé. Itt egy bejárat bújik meg, mely mögött egy pincészetet és tanyát találunk. Gyalogosként keressük meg a zöld jelzést az országúton, és azon induljunk neki a hegynek. Körülbelül 300 méter után a jobb oldalon elhagyott bányát találunk, érdemes betérni, hogy szemügyre vegyük a hegy belsejét. Séta közben, zöld háromszög jelzi a hegycsúcsra vezető ösvényt. Innentől már nem beszélhetünk kényelmes sétáról, mert 300 méternyi meredek szakasz következik. Ahol száraz időben az apró kövektől, eső után az agyagtól csúszik az út. Szerencsére erős gyökerekbe kapaszkodhatunk. Amikor pedig fölértünk a 346 méter magas vulkáni kúp tetejére, menjünk végig az ösvényen, mert a túloldalon találjuk az igazi tökéletes panorámát. Nyugat-délnyugat felé fordulva a Gulácsot, jobbra a Szent György-hegyet figyelhetjük meg. Itt aztán elővehetjük a fényképezőgépet és csodás képeket készíthetünk!

Balaton-felvidék tanúhegyei fotó: Orbán Péter

Kiránduljunk Zánkára

A Zánka és Monoszló közötti kirándulás Hegyestűre, igazi kaland.

Az egykor vulkánnak számító, 337 méter magas, szabályos kúp alakú hegy csúcsáról páratlan kilátás nyílik a Balatonra. A magasból ugyanis jól kivehető többek között a Káli-medence, a Fonyódi-hegy, a Badacsony, a Keszthelyi-hegység.Aki pedig a nyugodt séta híve, akkor mindenképp nézze meg Zánka legfőbb emlékművét, a református templomot. A 12. században épült épület, ma a Balaton-felvidék egyik legrégebbi templomának számít. 

Tegyük próbára magunkat és fedezzük fel az őszi Balatont!

Zsófi